Gde nestaju snegovi Kilimandžara?

Beli vrhovi Kilimandžara i Kenije nacionalne su ikone Tanzanije i Kenije. Obrisi crnih planina sa snežnom kapom nalaze se na grbovima, novčanicama i brojnim drugim simbolima i tim zemljama donose milione dolara od desetine hiljada turista godišnje. Ali, turistička industrija strahuju da će, nestane li snega, nestati i turista.

Izvor: B92

Petak, 29.08.2014.

11:21

Default images

“Sve bi to moglo da bude prošlost”, kaže Kit Alverson, šef kancelarije UN-ovog programa za životnu sredinu (UNEP) u Najrobiju.

Snežni krov na vrhu Kilimandžara, sa 5895 metara najviše afričke planine, manji je od 2 km², po rezultatima merenja dva američka fakulteta iz 2009. Kada su ga merili nemački istraživači pre 130 godina bio je deset puta veći.

Osam od izvornih 18 glečera na Keniji, koja je sa 5199 metara druga najveća afrička planina i po kojoj država Kenija nosi ime, već je nestalo. Najveći preostali, glečer Luis, smanjio se od 1934. godine za 90% u zapremini. Prognoze govore da bi Kilimandžaro i Kenija mogli da ostanu bez leda za samo jednu deceniju.

Planinskim vodičima, poput Kenijca Nikunja Shaha, nisu potrebne satelitske fotografije da bi znali da se sneg topi.
Kilimanjaro glacier retreatPublic Domain
“Naslage ledi se na Keniji smanjuju pred mojim očima. Osamdesetih i početkom devedesetih, čak 90 posto hodanja iznad baznih kampova bilo je po snegu. Sada više ne. Sada hodate po kamenju”, rekao je. Neka od čuda Kenije već su nestala, poput ledenih pećina i smrznutih polja.

Topljenje snjega nije samo estetski gubitak i potencijalna pretnja turizmu, koji Tanzaniji i Keniji donosi 12 posto BDP-a. Milioni farmera zavisi od vode sa te dve planine.

“Kada se glečeri tope, tada zapravo više vode dolazi do polja i poljoprivredi ide bolje. Ali ako glečeri skroz nestanu, farme će se navodnjavati samo kišom, a to je nepouzdano i nedovoljno”, rekao je Alverson. Voda s planina važna je i za krda slonova i drugih životinja koje žive u nacionalnim parkovima ispod Kilimandžara i Kenije. “Kompletan ekosistem mogao bi da bude uništen”, rekao je.

Malo toga se može napraviti za spas glečera ne bude li drastičnog smanjenja emisije ugljen-dioksida u svetu.

Entuzijasti poput Shaha koji planine smatraju svojim drugim domom nastaviće da se penju, bez obzira ima li snega ili ne. “To je tužno. Svet će izgubiti zadivljujuću lepotu istočnoafričkih planina. Možda će planine bez snega iznedriti neku drugu lepotu, ali ona sigurno neće biti crno-bela”, rekao je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: