Šta su programi za učestala putovanja?

Program za učestala putovanja s avio-kompanijom (Frequent flyer program) je sistem nagrađivanja stalnih putnika koji pokreće avio-kompanija. Putnicima se nude brojne pogodnosti koje mogu da ostvare u zavisnosti od vernosti avio-kompaniji.

Izvor: Izvor: Aviokarta.net

Sreda, 27.08.2014.

11:19

Default images

Svaka avio-kompanija ima svoje zasebne programe nagrađivanja vernih putnika. S nastankom avio-alijansi ovakvi programi su počeli da se sažimaju i da se primenjuju i na putnike više različitih avio-kompanija, piše portal Aviokarta.net.

Svaka avio-kompanija može uzeti učešće u programu druge avio-kompanije i ovo posebno dolazi do izražaja kod alijansi kod kojih je potpuno svejedno koji program putnik poseduje i avionom koje kompanije leti.

Programi nagrađivanja učestalih putovanja su zasnosvani na jednostavnom principu da se svaka vernost nagrađuje tzv. nagradnim miljama ili poenima.

Milje se mogu zarađivati ne samo letenjem, već i korišćenjem drugih usluga partnerskih kompanija koje imaju veze s putovanjem. Korišćenje hotela, restorana, iznajmljivanje automobila, turistički obilasci, korišćenja sp-centara, kupovine u određenim prodavnicama i mnoge druge aktivnosti. Milje se takođe dodeljuju i za preporuke prijateljima, nekada se u okviru promotivnih akcija udvostručuju, putnici se nagrađuju za rođendane ili neke važne praznike kao i kroz nagradne igre.Osnovni principi ovog programa se sastoje u "zarađivanju" milja (poena, bodova, tačkica...). Milja u ovom značenju nije merna jedinica za dužinu već obračunska jedinica koja se koristi za nagrađivanje putnika.

Zarađene milje se mogu potrošiti na ostvarivanje raznih privilegija tokom putovanja od ubrzanog čekiranja, besplatnog viška prtljaga, prelaska na biznis klasu, korišćenja luksuznih salona na aerodromima, aerodromskih transfera ili besplatnih avio-karata. Isto kao što se zarađuju, tako se mogu i potrošiti na razne partnerske usluge (rentakar, hotelski smeštaj).

Zahvaljujući brojnim trgovinskim partnerima, avio-kompanije svojim putnicima u zamenu za zarađene milje nude i poklone u vidu satova, parfema, suvenira, garderobe, nakita. Svi ovakvi programi funkcionišu po istom principu, razlikuju se u nijansama i obračunima, kao i u različitim partnerskim ponudama.
Avio-kompanija Sopstveni program Drugi program
Adria Airways - Miles and More
Aegean Airlines Miles and Bonus Miles and More
Aeroflot Aeroflot Bonus -
airBaltic Baltic Miles -
Air Berlin Top Bonus Etihad Guest
Air France Flying Blue -
Air Serbia - Etihad Guest
Alitalia MilleMiglia Flying Blue
Austrian Airlines - Miles and More
British Airways Executive Club -
Croatia Airlines - Miles and More
Czech Airlines OK Plus -
easyJet easyJet Plus -
Emirates Emirates Skywards -
Etihad Airways Etihad Guest -
Germanwings Boomerang Club Miles and More
Iberia Iberia Plus -
KLM - Flying Blue
LOT Polish Airlines Miles and More
Lufthansa Miles and More -
Montenegro Airlines Vision Team -
NIKI - Top Bonus
Norwegian Air Shuttle Norwegian Reward -
Olympic Air - Miles and Bonus
Qatar Airways Privilege Club -
Singapore Airlines KrisFlyer -
Swiss - Miles and More
TAP Portugal TAP Victoria Miles and More
TAROM - Flying Blue
Tunis Air Fidelys -
Turkish Airlines Miles and Smiles Miles and More
Virgin Atlantic Flying Club -
Vueling Punto -

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: