Zemunski lesni profil – turistički potencijal Beograda

Spomenik prirode "Zemunski lesni profil" predstavljen je danas građanima u okviru prve, od tri, edukativne radionice koje organizuje Udruženje "Ekološki pokret Zemun", a tom prilikom je istaknuto da je reč o prirodnom bogatstvu i turističkom potencijalu Beograda.

Izvor: Tanjug

Subota, 23.08.2014.

12:44

Default images

Kako se navodi u saopštenju Sekretarijata za zaštitu životne sredine, koji je podržao akciju, u okviru radionice su održana predavanja na temu "Zaštićeno područje - Razlozi za zaštitu".

Predavanja su držali geomorfolog Srđan Belij iz Zavoda za zaštitu prirode i predsednica Udruženja "Ekološki pokret Zemun" Ljiljana Marjanović, a nakon toga učesnici su gledali prezentaciju "Zemunski lesni profili i formiranje specijalizovane niše posebnih turističkih interesovanja” i edukativni film "Zemun na Dunavu".

"Često zaboravljamo da u urbanoj sredini kao osnov za naše ulice, trgove, zgrade, imamo geološku i biološku prirodnu podlogu. Takav prirodni spomenik je i Zemunski lesni profil, koji predstavlja deo geološke istorije, ne samo Zemuna i okoline, već i čitavog Beograda, sa velikim prirodnim, ali i turističkim potencijalnom", rekla je pomoćnica sekretara za zaštitu životne sredine Nataša Djokić.

Prema njenim rečima, Zemunski lesni profil predstavlja važan deo geološke istorije grada, jer se tu jasno vide četiri sloja nastanka lesa i fosilnih ostataka zemljišta.

Đokić je dodala da se procenjuje da su naslage lesa stare oko milion godina, još iz vremena poslednjeg ledenog doba, te da predstavljaju pravi dar za geologe, ekologe, biologe i sve ljubitelje prirodnih vrednosti.

Marjanović je istakla da je "Ekološki pokret Zemun" od novembra 2013. godine, usmerio snage na izradu planskih dokumenata, obeležavanje i uređivanje i promociju zaštićenog područja.

Spomenik prirode "Zemunski lesni profil" je kompleks od oko 77 ari i 91 metar kvadratni - dužina otvorenog dela lesnog profila iznosi oko 114 metara, širina 70 metara, a visina oko 30 metara, uzimajući deo podine prekriven odronjenim materijalom.

Na profilu je registrovano četiri horizonta lesa i četiri horizonta fosilnog zemljišta, stvaranih za vreme toplih intervala ledenog doba. Na osnovu toga, moguće je kontinuirano pratiti razvoj lesnih tvorevina u poslednjih skoro milion godina, kao i definisanje vremena lesnih i paleozemljišnih tvorevina.

Posebnu naučno-istraživačku funkciju, kao i estetsku karakteristiku, čini veliki broj otkrivenih lesnih i fosilnih horizonata, zbog čega je to mesto čest predmet obilaska geologa, stručnjaka za stratigrafiju i paleontologiju kvartara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: