Ako volite zdravu hranu, posetite "Homoljske motive"

Smotra narodnog izvornog stvaralaštva ''Homoljski motivi'', koja predstavlja najznačajniju i najstariju manifestaciju te vrste u Srbiji, biće održana od 25. do 30. avgusta u Kučevu, najavljeno je u Turističkoj organizaciji Srbije.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.08.2014.

15:56

Default images

Glavni cilj 47. smotre je prikupljanje, čuvanje i prikazivanje kulturnog bogatstva naroda, rekli su organizatori manifestacije dodajući da će posetioci moći tom prilikom da čuju narodne pesme, igre, uživaju u izložbi domaće radinosti, raznim zanatskim rukotvorinama, degustaciji jela pripremljenih po veoma starim receptima iz tog kraja poznatom po homoljskom siru, jagnjetini i medu.

Kako su naveli, posetioci će moći da vide izvanredne oblike narodne muzičke tradicije, vedre i temperamentne vlaške igre, ritualne plesove, specifičan način pevanja homoljskih pastirica, posebno oblikovane narodne instrumente i živopisne narodne nošnje.

Zamenik predsednika opštine Kučevo Jasmina Ćamilović rekla je da ''Homoljski motivi'' imaju veliki značaj za opštinu Kučevo kako u kulturnom, tako i u turističkom pogledu i pozvala sve da prisustvuju smotri. Podsećajući da je Kučevo mala opština koja se nalazi u jugoistočnom delu Braničevskog okruga, na obroncima Homoljskih planina kroz koju protiče zlatonosna reka Pek, ona je navela da je Kučevo jedna od retkih opština koja neguje tradiciju i to kroz smotru narodnog izvornog stvaralaštva koja datira jos od 1968. godine.

''Ukoliko ste zaljubljenici u netaknutu prirodu i zdravu ishranu pravi je čas da posetite opštinu Kučevo'', rekla je Ćamilović dodajući da je priroda bila darežljiva prema opštini koja je osim prirodnih lepota bogata i rudnim bogatstvima zbog čega je bila interesantna Keltima, Rimljanima, Slovenima.

Ona je navela da posetioci smotre mogu da prisustvuju, demonstraciji ispiranja zlata, izložbi starih zanata, rukotvorina, domahe radinosti, prodajnoj izložbi homljskog meda i sira dodajući da sve to može da predstavlja brend opštine, ali i što može da pomogne da se Kučevo u budućnosti razvije.

Pozivajući građane da posete Kučevo, ona je podsetila da je to sredina u kojoj žive Srbi i Vlas - dve nacionalnosti koje lepo sarađuju i neguju svoje običaje i tradiciju.

Direktorka Centra za kulturu ''Veljko Dugošević" Jasmina Blagojević rekla je da smotra predstavljaja jednu od najznačajnijih i najstarijih manifestacija te vrste u Srbiji dodajući da je njen glavni cilj prikupljanje, čuvanje i prikazivanje kulturnog bogatstva naroda koji žive na našim prostorima.

Ukazujući da su ''Homoljski motivi'' dobitnik Vukove nagrade i turističkog cveta Srbije, ona je istakla da smotru čini više programskih celina.

''Centralni deo manifestacije je koncert izvornih grupa na kome svake godine učešće uzima oko 1.000 narodnih umetnika. Planiran je i festival truba Miroslava Mileta Matušića koji će okupiti najbolje trubače iz cele Srbije'', rekla je Blagojević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: