Atomski testovi nekada su privlačili turiste u Las Vegas

Testiranje nuklearnih bombi u Nevadi izrodilo je potpuno novu generaciju posmatrača čije oči su bile ispunjene iskrenim strahom i oduševljenjem "Gradom greha", piše sajt "City lab".

Izvor: Citylab.com

Utorak, 19.08.2014.

14:23

Default images

Centar Las Vegasa je danas ispunjen brojnim bilbordima koji prikazuju svetleće slike turistima koji lagano krstare ulicom Frimont.

Međutim, godinama ranije, sasvim druga vrsta svetlosti blještala je iznad ove ulice i privlačila turiste – svetlost detonacije atomske bombe.

Za više od četiri decenije MInistarstvo energetike SAD testiralo je više od 1.000 nuklearnih uređaja u Nevadi. Detonacija nuklearne glave 1951. godine stvorila je i čuveni oblak dima u obliku pečurke koji se mogao videti iz obližnjeg magneta za turiste.

U pravom stilu Las Vegasa, grad je odlučio da kapitalizuje ovaj atomski spektakl. Privredna komora napravila je kalendare koji su reklamirali vremena detonacija i najbolje lokacije za njihovo praćenje. Veliki broj kazina počeo je da svojim gostima nudi specijalne „atomske koktele“ i zabave posvećene nuklearnom spektaklu.

„Najbolja stvar koja se dogodila Las Vegasu bile su nuklearne detonacije“, izjavio je tada jedan kockarski magnat.

Celokupni spektakl bio je poput stavljanja božićnih ukrasa na bunker od nerđajućeg metala. U pitanju je bio period obeležen hororima u Hirošimi, paranojom od radijacije i „Crvene opasnosti“, a Las Vegas je samo rešio da od novonastale paranoje napravi spektakl – ljudi su bili fascinirani idejom otkrivanja tajni atoma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: