Zapušteni seoski muzej volonteri vratili u život

Mladi volonteri iz Evrope i Azije dve sedmice su radili na restauraciji Etnografskog muzeja u selu Drača, nadomak Kragujevca, na kome tri decenije nije ništa rađeno.

Izvor: Tanjug

Utorak, 19.08.2014.

10:51

Default images

Na uređenju enterijera i eksterijera Muzeja radili su mladi iz Japana, Tajvana, Rusije, Italije, Francuske i Španije uz pomoć vršnjaka iz Drače i Kragujevca koji su bili zaduženi za popravku krova.

Mladi iz Evrope i Azije u Draču su došli u međunarodni kamp "Volontirajmo zajedno", a vodiči su im bili nezaposleni profesor francuskog jezika i književnosti Vojislav Jakšić i studentkinja FON-a Jovana Arsenijević koji su, takođe, učestvovali u uređenju seoskog muzeja.

"Obnovili smo spoljašnji izgled etno-kuće, dakle okrečili smo zidove kako spoljašnje tako i unutrašnje, šmirglali, polirali i farbali drvenariju. Uredili smo i unutrašnju drvenariju odnosno prozore i očistili eksponate i vratili ih na prvobitno mesto", rekao je Jakšić u izjavi Tanjugu.

Volonteri Gael Antoniaci (Gaelle Antoniazzi) iz Francuske, Elizaveta Berzukova iz Rusije i Acuši Nunokava (Atshushi Nunokawa) iz Japana, prvi put su došli u Srbiju i u izjavi Tanjugu nisu skrivali oduševljenje pred njenim lepotama i pred gostoprimljivošću naroda, pre svega meštana Drače.
Foto: Tanjug
Gael Antoniaci je marketinški istraživač i kaže da joj se sviđa što su uredili etno-muzej, jer, kako objašnjava, to nije obična kuća, već kuća koja ima istoriju. Ona je zadovoljna i što su mladi iz različitih zemalja sveta, različitih kultura, došli u Srbiju da ostave svoj trag i pečat i pomognu da se očuva nešto što je važno za njenu kulturnu baštinu.

Studentkinja informatike Berzukova kaže da njena struka i aktivnost u Drači nisu blisko povezane, ali da se lepo snašla, jer privatno voli da farba.

"Srbija je vrlo topla, prijatna i miroljubiva zemlja. Posebno su mi se dopali meštan,i jer su puni ljubavi prema Rusiji, zainteresovani su za politiku i za Putina", kaže Berzukova i dodaje da je srpsko-rusko bratstvo često bila tema u kampu.

Vredni Nunokava malo je pričao o radovima, a mnogo više o tome koliko je Srbija lepa.

"Oduševljen sam Srbijom, gostoljubivošću naroda, prirodom, biljkama, pejzažima", rekao je Nunokava, koji prvi putu učestvuje u radu međunarodnog kampa takvog tipa.
Foto: Tanjug
Etno-muzej u Drači jedinstven je u Šumadiji i nažalost, ranijih godina bio je na meti lopova, koji su ukrali najveći deo postavke. Odneli su autentičnu šumadijsku narodnu nošnju, trubu seoskog poštara staru više od 80 godina, poljoprivredna oruđa, sve što je imalo istorijsku vrednost.

Inicijativa da se restaurira Muzej potekla je od Udruženja mladih Drača, čiji je predsednik Dejan Pejović, a finansijski je ideju podržala gradska uprava Kragujevca.

"Ova etno-kuća napravljena je 1903. godine, a kasnije 1984. godine je rekonstruisana u Zavičajni muzej sela Drača. Ovde su autentični eksponati, predmeti za pokućstvo, poljoprivredna oruđa koja su se koristila u tom periodu. Imamo i narodnu nošnju, a tu su i slike nekih tadašnjih meštana o tome kako su se tada odevali", rekao je Pejović.
Foto: Tanjug
Dodaje da je Etno-muzej u vreme Kraljevine bio sedište seoske uprave, a da su u vreme Narodne republike Jugoslavije u njemu bile kancelarije predsednika sela, jednog žandarma, a kasnije policajca.

Na nekoliko koraka od tog objekta je apsana, gde su oni koje bi prvi čovek sela kaznio, boravili pet do sedam dana.

Etno-muzej koji su uredili mladi volonteri iz šest zemalja sveta, uz podršku vršnjaka iz Šumadije, biće večeras, na Preobraženje, svečano otvoren uz bogat kulturno-umetnički program i degustaciju šumadijskih specijaliteta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: