Domaće i strane goste tera loše vreme

Zbog nestabilnog vremena ovog leta manje su zaradili brojni ugostitelji, a najviše su pogođeni ono koji se bave bazenima i akva parkovima koji imaju mnogo manju posetu nego prethodnih godina.

Izvor: B92

Subota, 16.08.2014.

17:59

Default images

Jedan od retkih sunčanih dana ovog leta meštani Bačkog Petrovca, ali i turisti, iskoristili su da provedu u akva parku. Dnevno na ovim bazenima boravi oko dve hiljade ljudi, a rekord je bio više od pet hiljada posetilaca.

“Što se tiče sezone, bilo je mnogo kišnih dana u maju, jun, u julu rekordnih 21 dana, ali možemo reći da nismo toliko nezadovoljni”, navodi Aleksandar Petrović, generalni direktor Petrolenda.

Slično je i u jagodinskom akva parku. Za vikend se ovde rashlađivalo sedam hiljada ljudi, ali je poseta ovog leta znatno smanjena, iako su cene ulaznica praktično iste kao i prošle godine.
Akvapark u Jagodini (Foto: Tanjug / Dusan Anicic)
Slična cena ulaznica kao i više sadržaja na kupalištima samo su neki od načina da se privuče što više turista ovog leta.

“Poseta je 50 odsto u odnosu na prethodnu godinu, međutim ovaj prethodni vikend je već poćeo značajno da popravlja prosek a vremenske prilike nam idu na ruku i narednih dana i da će posla biti u odnosu 60 odsto na prethodu godinu”, tvrdi Zoran Gligorijević, direktor akvaparka u Jagodini.

Zvanični podaci Turističke organizacije Srbije pokazuju da je stranih turista u prvoj polovini godine za 10 odsto više nego lane. Prema nezvaničnim informacijama sa Zlatibora i Kopaonika, sezona je veoma dobra. Ipak, promenjivo vreme više je uticalo na domaće nego na strane turiste koji obilaze Srbiju.
Akvapark u Jagodini (Foto: Tanjug / Dusan Anicic)
Sa tim je saglasna i Gordana Plamenac iz Turističke organizacije Srbije.

“Ne smemo da zaboravimo ni našu ekonomsku situaciju, nedavne elementarne nepogode koje su prouzrokovale toliko teškoća u nekim od krajeva naše zemlje… i kada se sve to uzme u obzir sasvim je prirodno da je rezultat ovakav”, objašnjava Plamenac.

U Srbiji postoji više od dve hiljade registrovanih manifestacija. Ipak, one koje privuku najviše turista su Festival trube u Guči i Egzit. U zvuku trube i pečenju je, prema prvim procenama, uživalo čak 400 hiljada posetilaca, dok je Novi Sad početkom jula zbog najboljeg evropskog muzičkog festivala posetilo skoro 200 hiljada ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: