Najlepše gradske plaže Evrope

Za mnoge stanovnike prestonice Srbije Ada je “najlepša plaža na svetu“. Ali, koncept "gradska plaža" je u nekim drugim zemljama ozbiljan posao i neki gradovi od njih prave prave turističke atrakcije. Evo liste gradskih letnji oaza koje morate da posetite - ako vas put nanese.

Izvor: Izvor: dw.de Autor: Pia Behme

Utorak, 29.07.2014.

11:45

Default images

Majka svih plaža

Iz Pariza se čitavom Evropom proširila ideja gradskih plaža. 2002. godine otvorena je po prvi put "Paris Plages" i to je bio dar za sve one koji nisu mogli da otputuju, pa su tako osećaj godišnjeg odmoru dobili odmah ispred vrata svojih domova. Od tada se svake godine od sredine jula do sredine avgsuta uliceceste uz obalu Sene zatvaraju za automobile i pretvaraju u pešačku oazu.

Plaže na Strandpauliju

Kontejnerski brodovi i lučke dizalice - to se u stvarnosti baš i ne povezuje s ugodnim danom na plaži. Ali nigde drugde luka ne pripada toliko fluidu jednog grada, kao što je to u Hamburgu. "Strandpauli" ima svoj vlastiti stil: zavaliti se u ležaljke od pruća s koktelom u ruci, uživati u pogledu na Labu i opustiti se.

Raznolikost na amsterdamskoj južnoj plaži

Gradska plaža holandske luke uočljiva je zbog svoje raznolikosti: drvene terase na vodi, plutajući paviljon, i pešćana plaža za zabavu prostiru se između kongresnog centra RAI i parka Beatrix. Amsterdamska "plaža" posebno je omiljena kada su u pitanju veća društvena slavlja, ali takođe privlači i mnoge šetače na uživanje.
Foto: Berlin-Bundestag by the Spree Wiki/CC 3.0/Jorge Royan
Plivanje na reci Špre (na srpskom se kaže i Špreja ili Špreva)

Berlin u ponudi ima nekoliko gradskih plaža, ali samo jedna obećava poseban doživljaj kupanja: u "brodu za kupanje" može se ploviti putem s kojeg puca pogled na televizijski toranj. Nekadašnji tegljač pretvoren je u plivajući bazen, koji sada plovi rekom Špre. Zimi se brod za kupanje uz pomoć posebne krovne konstrukcije pretvara u finsku saunu.

Oaza u gradu

Šta to bar na plaži ima zajedničkog sa navodnim pronalazačem razglednice? Bar na plaži "Herrmann" u Beču deli barem ime s Emanuelom Hermannom povodom njegovog 102. rođendana iz bara na plaži mogle su se besplatno slati razglednice. A za sve zaljubljenike u fitnes - gradska plaža nedeljom nudi besplatne časove joge na dunavskom kanalu.

Neka bude plaža

Opustiti se na suncu ili ipak odveslati jednu rundu? Na gradskoj plaži "Bruxelles Les Bains" ne samo da se može opustiti, već se može i upražnjavati sport. Velika je raznovrsnost aktivnosti, može se odabrati između fudbala, penjanja i plesa. Preko dana postoje i radionice i čarobni šou program za decu, a uveče se nude koncerti i zabava za odrasle.
km 689 – Cologne Beach Club Foto: Wiki/KölnKongress GmbH
Opuštanje na 689. kilometru Rajne

689 kilometara udaljen od izvora Rajne smjestio se kelnski "km 689 – Cologne Beach Club". S desne strane Rajne puca pogled na kelnsku katedralu. 3.500 kvadratnih metara plaže sa 1.100 tona peska, mesto su za hiljade turista koji mogu da se udobno smeste na krevete za "čilaut", ležaljkama i visećim mrežama za ležanje.

Jednim skokom do Kopakabane

Da, još uvek se nalazimo u Evropi. Kopenhagensko lučko kupalište Fisketorvet zove se još i "Kopakabana". Iako to kupališe baš nema puno sličnosti s poznatim delom Rio de Žaneira, poseta toj plaži ipak se isplati. U srcu grada može se osvežiti u šest metara dubokom bazenu ili pak uživati u suncu na drvenim mostićima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: