Sabor trubača u Guči očekuje 450.000 posetilaca

Sabor trubača u Guči, na kojem se očekuje 450.000 posetilaca iz Srbije i inostranstva, održaće se od 6. do 10. avgusta, najavili su organizatori.

Izvor: Beta

Četvrtak, 24.07.2014.

14:25

Default images

Na konferenciji za novinare u Turističkoj organizaciji Srbije je rečeno da će se 45 domaćih i stranih orkestara takmičiti u četiri kategorije - najbolji međunarodni, pionirski, omladinski i seniorski trubači.

Specijalni gosti 54. Sabora su trubački velemajstori Elvis Ajdinović, Dejan Petrović i Dejan Lazarević.

Prateći program su izložbe radova dragačevskih tkalja, likovne, etnografske i istorijske izložbe, nastupi kulturno-umetničkih društva i pevačkih grupa.

Prvog dana manifestacije predviđen je poseban program povodom 100 godina od izbijanja Prvog svetskog rata.

Ulazak na stadion gde će biti glavni nastupi se ne naplaćuje, a cena parking-karte za putničke automobile je 1.000 dinara.

Predsednik Opštine Lučani Mladomir Sretenović naveo je da je novina što je za ovogodišnji Sabor uređeno kamp-naselje.

U toku je obnova glavnih saobraćajnica u opštini Lučani koje su oštetile majske poplave. U to će biti uložen i deo prihoda od Sabora.

Sretenović je ukazao da se u skladu s preporukama Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) radi na povećanju bezbednosti na putevima ka Guči.

Organizatori Sabora trubača su istali da je to jedinstveno takmičenje narodnih trubačkih orkestara u svetu i najznačajnija manifestacija narodnog stvaralaštva u Srbiji.

Podsetili su da je američki nedeljnik "TIME" 2013. godine svrstao Sabor među pet događaja u svetu koji se ne smeju propustiti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: