Džeraš: Stopama Lorensa od Arabije

Džeraš je pravo otkrovenje Jordana. U rimsko vreme zvao se Gerasa i na svom vrhuncu imao je oko 20.000 stanovnika. Iako se geografski nije nalazio na glavnim trgovačkim putevima, napredovao je zbog plodne zemlje u okruženju.

Izvor: Izvor: Bojana Stojkoviæ / Danas

Četvrtak, 24.07.2014.

08:53

Default images

Kada je ovaj region osvojio rimski general Pompej u 64. godini p.n.e., Gerasa je postala deo rimske provincije Sirije. On je bio jedan od gradova rimskog Dekapolisa. Dekapolis je skup rimskih gradova na području Sirije, Jordana i Izraela koji su bili međusobno povezani zbog poboljšanja trgovine i ujedinjenja rimske vlasti.

Ovi gradovi su uživali pod rimskom vlašću, a opadanje počinje dolaskom dinastije Amajada, čije je sedište bilo u Damasku. Ulaz u lokalitet je kod Hadrijanovog slavoluka, koji je sagrađen u čast imperatora Hadrijana, koji je ovaj grad posetio 129. godine. Slavoluk je predstavljao južni ulaz u grad, a odmah iza njega je hipodrom koji je primao 15.000 gledalaca. Dok hodamo na paklenih 50 stepeni ulicama ovog nekadašnjeg rimskog grada, pitamo se da li je i njima tada bilo ovako vruće i kako je tada pre 2.000 godina ovde izgledao život. Fontane sa vodom, prodavnice sa trgovima, forum i pijaca kao glavna mesta za sastajanje ljudi...

Malo dalje od foruma je hram Zevsa iz 162. godine, a iza hrama je pozorište sa oko 5.000 mesta. Na malom brdu nalazi se hram posvećen boginji lova i plodnosti Artemidi, koji je odlično očuvan. Od foruma prema severnoj kapiji u dužini oko 800 metara proteže se glavna ulica grada. Popločana je originalnim kamenim pločama, a na njima se mogu videti i brazde na kamenu koje su napravile kožije. Obišli smo ovaj izuzetno dobro očuvan stari rimski grad na plus 50 stepeni za oko dva sata. Wadi Rum - kamena pustinja sa crvenim peskom. Ovo područje je prilično veliko i ne bi bilo pametno ići sam, jer se možete izgubiti. Ide se u grupama.

Nas petoro bili smo jedna grupa i iznajmili smo džip sa vodičem. Seli smo u spoljašnji deo džipa i to je bio pravi potez. To nam je bila jedna od najlepših vožnji u životu. Pustinja, džip juri i poskakuje po putu i dinama, a vetar nam udara u lice. Fenomenalno. Uživali smo u pustinjskom pejzažu sa stenama i peskom. Wadi Rum je slavan zbog čuvenog Lorensa od Arabije. Posetili smo i njegovu kuću. Ovde žive beduini. Ima ih oko 5.000. Vrlo su ponosni, ali i veoma ljubazni i gostoljubivi. Tokom leta temperature prelaze 40, a noću padaju do nula stepeni. Zato kada se spava u pustinji, na otvorenom, spava se blizu stena jer one akumuliraju toplotu tokom dana pa su tokom noći tople.

I na kraju naše četvoročasovne vožnje popeli smo se na jednu od stena i s nje posmatrali zalazak sunca u pustinji. I naravno Akaba. To je grad na Crvenom moru i najveće letovalište za Jordance. Grad mi se sviđa. Uživali smo u njemu i na prelepoj plaži Berenice u pauzi između obilazaka.

Izvor: Danas
Foto: Esme_Vos / Flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: