Veliki broj Rusa letuje na Krimu

Međunarodni razvoj događaja direktno je uticao na preferencije Rusa kada su u pitanju destinacije za letovanja, pa su mnogi od njih ovog leta izabrali najnoviju rusku teritoriju Krim, umesto evropskih destinacija.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 21.07.2014.

18:46

Default images

Foto: Fr Maxim Massalitin / Flickr.com

Stručnjaci, ipak, navode da su potrebne velike promene da bi Krim postao vodeća destinacija za turizam u većem obimu, prenosi Itar-Tas.

Sankcije koje je zapad nametnuo Rusiji već su dovele do pada broja Rusa koju putuju u Evropu, izjavila je zamenica ministra kulture zadužena za turizam, Ala Manilova, za dnevnik Rosiskaja gazeta.

Prema preliminarnim procenama, moguć je pad broja poseta iz Rusije od 15 do 30 odsto u zavisnosti od zemlje. Taj trend će, međutim, obići zemlje kao što su Turska i Grčka, koje Rusi i dalje rado posećuju.

Preporuka vladinim zvaničnicima da ne putuju u inostranstvo ovog leta izdata je još u maju, iako se na "crnoj listi" zvaničnika nalaze samo zamenici premijera Dmitrij Rogozin i Dmitrij Kozak.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova takođe je preporučilo zaposlenima u policiji da izbegavaju putovanja u inostranstvo, jer bi mogli naići na provokacije.

Pripajanjem Krima, Rusija je dobila veliku površinu pod turističkim objektima, sa 467 rehabilitacionih centara i odmarališta, 232 hotela i 92 kampa za decu. Krim se, međutim, ove sezone suočava sa slabim ukupnim prilivom turista, budući da je do sada 60 odsto posetilaca dolazilo iz Ukrajine.

Lokalne vlasti ovog leta očekuju dva do tri miliona turista, u odnosu na šest miliona iz 2013. Hoteli na Krimu će ove godine po svoj prilici imati 50 odsto manje gostiju nego obično, a iako je broj Rusa spremnih da provedu odmor na Krimu porastao pet puta na godišnjem nivou, faktor koji ih odbija od te namere je prevoz, jer je čak 80 odsto Rusa koji su ranije letovali na Krimu tamo stizalo vozom preko Ukrajine, što je sada nemoguće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: