Vatikan i Rim dočekuju tri miliona turista

Rim je spreman da dočeka tri miliona vernika i turista u nedelju, za kada je zakazana kanonizacija papa Jovana XXIII i Jovana Pavla Drugog, saopštile su danas gradske vlasti.

Izvor: Beta

Četvrtak, 24.04.2014.

17:53

Default images

"Spremni smo da dočekamo oko tri miliona turista i vernika u drugoj polovini aprila", izjavio je gradonačelnik Rima Injacio Marino i dodao da će to biti "planetarni događaj".

U Rimu će za vikend biti pojačan javni prevoz s dodatnim autobusima i dve linije metroa će raditi bez prestanka. Na kioscima i autobusima već su okačene fotografije papa, budućih svetaca.

Ukupno 19 video bimova biće postavljeno po gradu na kojima će moći da se prati ceremonija na nekoliko jezika - italijanskom, poljskom, španskom, francuskom i arapskom.

Marino je rekao da se samo iz Poljske očekuje 1.700 autobusa, 58 čarter letova i pet specijalnih vozova. Biće raspoređeno dodatnih 2.400 pripadnika specijalnih policijskih jedinica, jer gradske vlasti očekuju da će biti džeparenja i krađa.
Foto: Beta/AP
Trg svetog Petra biće u subotu uveče zatvoren za pešake i otvoren u nedelju u 3:30.

Nekoliko hiljada volontera će deliti besplatne flaše vode turistima i vernicima. Na ulicama Rima će biti i nekoliko stotina lekara hitne pomoći, a oko 1.000 njih će čistiti ulice.

Pape Jovan Pavle Drugi (Karol Vojtila) i Jovan XXII (Anđelo Đuzepe Ronkali) bili su na čelu Rimokatoličke crkve između 1978. i 2005, odnosno 1962. i 1965. godine.

Jovan Pavle Drugi, prvi poljski papa koji je uživao ogromnu popularnost u celom svetu, biće proglašen svecem u rekordnom vremenu - samo devet godina posle smrti.

Zajedničko proglašenje svecima dvojice bivših poglavara Rimokatoličke crkve ukazuje da papa Franja želi da napravi ravnotežu između dve značajno različite ličnosti katoličanstva i izbegne pravljenje suviše velikog mita od Jovana Pavla Drugog, ocenjuje agencija Frans pres.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: