CG: Besplatan ulaz u nacionalne parkove

Uprava Javnog preduzeća Nacionalni parkovi Crne Gore odlučila je da se 22. aprila, na Dan planete Zemlje, svim posetiocima omogući slobodan ulaz u nacionalne parkove.

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.04.2014.

17:16

Default images

Besplatan ulaz je takođe dozvoljen i 22. maja, povodom Dana biodiverziteta i 24. maja, na Dan evropskih nacionalnih parkova.

Domaći i strani posetioci će u nacionalne parkove bez plaćanja ulaznice moći da uđu i povodom Dana Nacionalnog parka Skadarsko jezero, u prvoj nedelji juna, kao i povodom Dana Nacionalnog parka Durmitor, 6. septembra.

U Crnoj Gori postoji pet nacionalnih parkova. Durmitor, Biogradska gora i Lovćen proglašeni su nacionalnim parkovima 1952. godine, dok je Skadarsko jezero taj status steklo 1983. Najmlađi nacionalni park u Crnoj Gori su Prokletije, proglašene 2009. godine, dok je u planu i da planina Orjen dobije status nacionalnog parka.

Ovi parkovi čine deseti deo teritorije Crne Gore, a nacionalni park Durmitor sa kanjonom reke Tare od 1980. godine nalazi se na Uneskovoj listi svetske prirodne baštine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: