Koloseum će do 2016. biti u punom sjaju

Restauracija prvih pet lukova Koloseuma je završena, saopšteno je iz uprave tog drevnog rimskog amfiteatra.

Izvor: Tanjug

Subota, 19.04.2014.

10:37

Default images

Radovi su počeli u oktobru prošle godine, a kompletna restauracija bi trebalo da se završi u proleće 2016, javila je danas verska informativna agencija VIA.

Za radove je Dijego Dela Vala, vlasnik modne kuće "Tods", izdvojio 25 miliona evra. Ovaj preduzimač je time dobio pravo da 15 godina koristi Koloseum u svojoj reklami.

Gradske vlasti Rima želele su da restauracija Koloseuma, koji je poslednji put obnovljen 1939, u vreme Musolinija, počne 2009, ali za to nije bilo dovoljno sredstava.

Koloseum je nastao u vreme Vespazijana, koji je bio rismski car od 69. do 79. godine. U Koloseumu ima mesta za 50.000 gledalaca i u upotrebi je bio oko 400 godina.

Radovi ne sprečavaju turiste da i dalje razgledaju Koloseum. Broj posetilaca prošle godine je iznosio 5,6 miliona. Ulaznica za obilazak Koloseuma je između 7,5 i 12 evra.

Katolička crkva pozdravlja ove radove jer doprinose bezbednosti posetilaca. Na Veliki petak svake godine papa u Koloseumu služi službu kojoj prisustvuje veliki broj vernika.

Crkva je protiv igara u Koloseumu. Poslednja predstava održana je 523. godine. Crkva je 1744. u sred arene postavila veliki krst a nešto kasnije ceo prostor Koloseuma proglasila "mestom hrišćanskog mučeništva".

Koloseum je oštećen u dva zemljotresa, 847. i 1231. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: