Prag: Grad za sva vremena

Jedan je od najlepših gradova srednje Evrope. Ulickan je i sređen. Neko ko ga je posećivao u vreme turobnog i surovog socijalizma, možda bi ga teško prepoznao. Međutim, lepota i čarolija ovog grada pleni.

Izvor: Piše: Biserka Dragojeviæ

Petak, 14.03.2014.

10:14

Default images

Postao je glavno odredište zapadnih turista, ali i bogatih Azijata koji žele da otkriju njegove skrivene tajne. I ne samo to. Žele da otkriju nešto novo i egzotično, a češka prestonica za mnoge još uvek to jeste. Iako moram priznati da sam u Pragu boravila davnih godina, kada smo mi iz ondašnje Jugoslavije živeli bolje od ostatka socijalističkog lagera, prijateljice su mi govorile, pošto su čule da idem u Prag, kako treba da se radujem zato što se vraćam gradu koji sam nekada mnogo volela i koji dobro poznajem. E tu se krio moj glavni problem.

Bojala sam se da se suočim sa gradom svoje mladosti. Nekada tih i zapušten, Prag je u socijalizmu skrivao svoje tajne. I tada je bio čaroban. Prisetila sam se Pražana koji su živeli svoje male živote onako kako su najbolje znali i umeli i onoliko koliko su imali. Ali, bilo je u tom ondašnjem gradu neke melanholične lepote. Živelo se sporije. Kulturni život je bio bogat i nekada. Kad se samo setim divnih koncerata klasične muzike koje sam tada slušala, prizovem u sećanje neka druga, lepša vremena.

Ne znam zašto, ali čudan je taj optimizam pamćenja. Stara vremena su nam uvek lepša. Očekivala sam da će moj susret sa sadašnjicom u tom divnom gradu biti mnogo bolniji. Ali, nije. Prag zaista i izgleda drugačije. Nije izgubio ništa od svoje lepote. Možda se treba malo više potruditi, pa otkriti ona skrivena mesta na koja izlaze samo Pražani.

Da bi se do takvih mesta stiglo, mora se zaći malo van centra grada. Neću namerno nabrajati o kojim mestima je reč jer najlepše je kad svoju sentimentalnu mapu Praga napravite sami.

Izvor: Danas

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: