Mekleod Ganđ: Videti Boga, pre nego što napusti Zemlju

Mekleod Ganđ se nalazi na severu Indije, u državi Himačal Pradeš, u blizini gradića Daramšale. Naselje je okruženo šumama himalajskih borova, kedrova i rododendrona, sa tri strane obgrljeno visokim vrhovima Himalaja, sa izvanrednim pogledom prema dolini Kangra.

Izvor: Slobodan Maldini

Petak, 24.01.2014.

12:33

Default images

Dok se Daramšala nalazi u niziji, na nadmorskoj visini 1.300 metara, Mekleod Ganđ je podignuto na prosečnoj visini 2.100 metara na planinskom vencu Dauladar, čiji je najviši vrh Haniman Ka Tiba visok 5.639 metara. Drugi naziv za ovo mesto, Mala Lasa, potiče od široke populacije Tibetanaca koja je tu nastanjena. U njemu se nalazi tibetanska vlada u izgnanstvu.

Ova naseobina dobila je ime po seru Donaldu Mekleodu, guverneru Pendžaba, a sufiks „ganđ“ je uobičajena hindi reč za „susedstvo“. Za vreme britanske vladavine u Indiji ovde su Britanci u prijatnoj klimi provodili užarena indijska leta. Britanski namesnik lord Eldžin (1862-63) bio je toliko očaran ovim mestom da ga je predložio za letnju prestonicu Indije. Cela oblast je pretrpela veliko razaranje u zemljotresu 1904, kada je život izgubilo skoro 20.000 ljudi sa područja Kangre.

Nakon kineske invazije na Tibet 1959. Tenzin Gjatso - 14. dalaj-lama izbegao je u Indiju. Indijska vlada ponudila mu je utočište u Daramšali, gde je 1960. osnovana tibetanska vlada u izbeglištvu, a dalaj-lama se nastanio u Mekleod Ganđu. Istovremeno, tu su osnovani budistički manastiri, a mesto su naselili izbegli Tibetanci.

Tokom niza godina, ovo poznato selo je postalo važna turistička i hodočasnička destinacija, čiji značaj neprestano raste. Pored Tibetanaca, danas u njemu žive različiti narodi: Kašmirci (izbegli od nemira koji se događaju u Kašmiru), Evropljani i Amerikanci koji ovde volontiraju, i naročito budistički sveštenici, koji potiču iz svih krajeva sveta. Snežnobeli vrhovi Himalaja podsećaju stanovnike na daleki Tibet.

Na ovu zemlju podsećaju i nasmejana lica Tibetanaca, budistički manastiri, svetilišta, molitvene zastavice i valjci, mantre uklesane u kamenju, budistički sveštenici u bordo odeći, tibetanska muzika, „pevajuće zdele“ i drugi atributi tibetanskog budizma. Nadasve, tu su prebivalište dalaj-lame i Hram kalačakre.
swifant / Flickr.com
Mesto ima specifičnu atmosferu i izvanrednu prirodnu lepotu: kristalno jasno nebo po kome mnoštvo zlatnih orlova u letu dostiže visine okolnih vrhova, mirisne šume borova i rododendrona koji cvetajući u martu pretvarajući planinske padine u čaroliju crvenih tonova, tišinu i zvuke dalekih zvona.

Sve ovo nije moguće lako opisati, već je potrebno jednostavno doživeti. Jer, to nije neobičan raj legendarne zamišljene doline Šangri La, o kojoj je pisao Džejms Hilton, već deo realnosti fantastične Indije.

Sve češće, Mekleod Ganđ je destinacija u koju dolaze slavni. U želji da osete atmosferu mira, budističke tradicije i nekadašnjeg života u Tibetu koji je na ovom prostoru ostao nepromenjen, mnoge svetski poznate ličnosti su ovde našle mesto svog duhovnog ispunjenja, vojvoda od Gločestera, vojvotkinja od Jorka, gospođa Miteran, glumci Ričard Gir, Uma Turman, Goldi Hon, Pirs Brosnan, Demi Mur, Stiven Sigal, Harison Ford, kao i manekenke Sindi Kraford i Kristi Tarlington. Među poznatim posetiocima su i matematičar i psiholog Dejvid Mejer, Volf Zinger, direktor frankfurtskog Instituta za napredne studije, i Robert Turman, otac glumice Ume Turman i profesor Budizma u SAD.
TenSafeFrogs / Flickr.com
Najpoznatiji stanovnik sela je dalaj-lama. Rođen kao Tenzin Gjatso (1935), četrnaesti po redu tibetanski duhovni i svetovni vođa predstavlja otelovljenje (inkarnaciju) bodisatve milosrđa Avalokitešvare. Predstavlja vrhunskog poglavara tibetanskog budizma. Iz Mekleod Ganđa pokušava da uspostavi centralnu tibetsku administraciju, ujedno tražeći način kako da sačuva tibetsku kulturu i prosvetu. Hiljade izbeglica sa Tibeta sledile su svog vođu i doselile se u Indiju.

Ovaj duhovnik, koji za sebe tvrdi da je samo kaluđer, danas je simbol svetskog mira i svetionik prema kojem je okrenut onaj deo čovečanstva koji veruje u ljudsku dobrotu, toleranciju i mir. On je prvi dalaj-lama koji je otputovao na Zapad gde je nastojao da upozna svet sa budizmom i promoviše koncept univerzalne odgovornosti, etike i međureligijske komunikacije. Godine 1989. dobio je Nobelovu nagradu za mir za svoj nenasilan otpor kineskoj okupaciji.

Iako kineski zvaničnici imaju drugačiji pogled na ličnost dalaj-lame, njegov uticaj koji se širi iz malog indijskog sela podno Himalaja jednako je snažan onome koji bi Njegova svetost imala u pređašnjem domu, palati Potala u tibetanskoj Lasi, sa 13 spratova i preko 1.000 soba.

Iako je svetski poznato postalo prvenstveno po vrhovnom tibetanskom poglavaru, ovo selo ispod Himalaja do danas je sačuvalo svoj prirodni sjaj i unutrašnji duhovni mir. Poput dalaj-lame, koji živi život običnog budističkog sveštenika, iako poseduje svest o sopstvenoj veličini i izuzetnom značaju, tako traje i ovo selo. Bez obzira na iskušenja koja nose savremen svetski razvoj, novac i ubrzan način života, ono je i dalje ostalo mesto gde svako ko nije opčinjen trkom koju vodi savremena civilizacija može da odahne i da se relaksira. Mekleod Ganđ je idealno mesto za boravak svakog ko želi da ne radi ništa, ne misli ništa i ne govori ništa.

Izvor: Novosti.rs
Liz Highleyman / Flickr.com
.
travelling slacker / Flickr.com
.
travelling slacker / Flickr.com
.
travelling slacker / Flickr.com
.
travelling slacker / Flickr.com
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: