Lisabon - magični grad na obali Atlantika

Lisabon, glavni, a ujedno i najveći grad Portugalije. Grad gde ljudi pričaju glasno, smeju se iskreno, a pevaju tužno. Živi u vrtlogu boja od bele i zlatnožute, strasne crvene i tople narandžaste sa detaljima u najveselijoj tirkiznoj i modroplavoj boji.

Izvor: Glassrpske

Četvrtak, 26.09.2013.

08:50

Default images

Fasade prekrivene fantastičnim keramičkim pločicama turiste inspirišu, i "stavljaju" ih u neko šareno raspoloženje. Sve je egzotično, a opet tako poznato.

Ovo je jedan od najstarijih gradova na svetu, što arhitekturu ovog grada čini veoma posebnom i privlačnom za fotografisanje.

Tvrđava Svetog Đorđa, stara osam i po vekova, sa koje se pruža veličanstven pogled na ceo grad, koji, poput Rima i Istanbula, leži na sedam brda, jedna je od glavnih atrakcija ovog mesta.

Pažnju zaokupljaju i stare gradske četvrti, od kojih su pojedine samo nekim čudom preživele razorni zemljotres u 18. veku.

Ostala je netaknuta i tvrđava Sveti Đorđe, a gotovo sve drugo moralo je da se gradi iz temelja, kao da grada tu nikada nije ni bilo.

Reka Težo oduvek je davala poseban šmek Lisabonu, a šetnja pored ove reke doživljaj je sam za sebe. Dokovi Alkantra, koji su nekada služili kao magacini, danas su pretvoreni u veliku marinu sa brojnim noćnim klubovima i restoranima, koji su zadržali autentičnost nekadašnjih vremena.

Pravi doživljaj je i šetnja Monsantom, najvećim parkom u Evropi. Petnaest minuta vožnje od centra grada, putnika namernika dovodi u pravi zeleni raj.

Trg slobode, na kome stoji impresivan spomenik Markizu de Pombalu, predstavlja srce grada, odakle se račvaju svi pravci i dešavaju svi važni događaji.

Manastir Žeronimo predstavlja jedno od najmonumentalnijih dela arhitekture iz doba manuelizma. Pod njenim svodovima sahranjen je i Manuel Prvi i veliki moreplovac Vasko de Gama. Jedan od simbola ovog grada su svakako stari tramvaji koji su danas samo turistička atrakcija.

Noćni život Lisabona je zaista nešto što celokupnom doživljaju dodaje još jednu magičnu notu. Zvuk Fada, tradicionalne portugalske muzike odjekuje skoro celim gradom kroz uske kaldrmske ulice pune kafića i restorana, pogotovo u četvrti zvanoj "Bairro Alto" koja živi za Fado muziku.

Portugalci imaju prilično neobičan i zanimljiv ukus. Najčešće se služi riba, što je svakako razumljivo, ali su začini i kombinacije priloga veoma interesantni.

Istorija

Za Lisabon se pretpostavlja da je grad feničanskog porekla, nastao 205. godine pre nove ere. Lisabon je u 15. veku postao jedan od najvažnijih trgovačkih centara zapadnog sveta i uz Sevilju jedan od najbogatijih gradova Evrope.

Oko 1600. godine, nakon što grad potpada pod špansku krunu, gubi na svom ekonomskom značaju. U 1755. godini veliki zemljotres srušio je veći deo grada, posle čega počinju njegova obnova i modernizacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: