Pondišeri: Čudo u Indiji

Pondišeri - primorski grad u Tamil Naduu, tri sata udaljen od Čenaja, postao je poznat zbog toga što je poslužio kao scenografija za knjigu i snimanje filma “Pijev život”.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.02.2013.

20:48

Default images

Samo dan pošto je film koji je režirao Ang Li pobrao čak četiri Oskara, lokalne vlasti Pondišerija odlučile su da razviju svih 18 mesta u gradu u kojima je sniman film, u prave turističke atrakcije.

Iako nema nikakvih zvaničnih podataka o tome koliko turista posećuje ovaj grad, deluje da je rast neizbežan.

Pondišeri je pravi raritet – francuska enklava na indijskoj obali.

Iako su Francuzi otišli pre više od pola veka, “Le Pondi” i dalje ima specifičan identitet koji je rezultat spoja tri različita sveta.

Francuska kolonijalna enklava

Ravikiran Rao / Flickr.com
Mnoge scene snimljene u Pondišeriju obuhvataju obalsku kolonijalnu četvrt gde elegantne fasade i avenije mahom pripadaju Francuzima koji su jednom nogom u Indiji, a drugom u Francuskoj.

Ovde ćete umesto zvuka motora čuti pesmu ptica i moći da posetite prelepe male restorane i neobične butike.

Najpoznatije nekadašnje vile, postali su hoteli L’Orient, Villa Helena i Hotel du Parc.

Botaničku baštu gde su Pijevi roditelji iz filma imali zoo vrt, takođe su napravli Francuzi.

Ovde možete videti džinovski afrički mahagoni, visoke isprepletane grane svete smokve i vatrene džakarande.

Tamil

travelmeasia / Flickr.com
Kolonijalni distrikt podeljen je kanalom koji je više odvod, nego trajni tok. Čim ga pređete osetićete kako se život ubrzava, naročito duž “glavne arterije” grada Rue Jawagarlal Nehru.

Ulice su uže, a u svakoj na terasama živopisnih kuća možete videti njihove stanovnike kako uživaju u razgovoru.

Povremeno se mogu videti stada koza kao podsetnik da je selo veoma blizu. One manje srećne među njima upućene su na Veliku tržnicu (Grand Bazaar) gde se prodaju voće, riba i cveće i gde je sniman i sam Pi, kako prati devojku svojih snova.

Zona za meditaciju

Ravikiran Rao / Flickr.com
Treći i poslednji deo Pondišerija je njegov severni deo koji čuva duhovnost njegovih građana.

Ashram of Auroville (Grad svitanja) datira iz vremena francuske kolonizacije kada je osnovan kao mesto na kom je moguće kontemplirati o sebi kao delu kosmosa.

Tu je i multinacionalna “eksperimentalna opština” gde možete videti veliki broj stranaca na motorima, budući da automobilima nije dozvoljeno da prolaze ovim putem.

Tu živi oko 300 ljudi, ali mnogi ga posećuju, pa se nekada nađe i do 12.000 posetilaca dnevno. Ipak, nećete imati osećaj da ovde vlada gužva, budući da je Auroville prostran i obuhvata čak 14 farmi.

Svi koji dolaze posećuju centre za meditaciju od kog je najpoznatiji Matrimandir, hram majke, veliki zlatni globus koji izgleda kao da je s druge planete. Ovde ne možete ući, ako se ne obavežete da ćete provesti tu barem nekoliko dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: