Niš: Dva spomenika Milanskom ediktu

Uz tvrđavski most u Nišu, na levoj obali Nišave, danas stoje dva spomenika koji podsećaju na 1.700, odnosno 1.600 godina od donošenja Milanskog edikta tetrarha Zapada Konstantina Velikog ( (272/273-337) i tetrarha Istoka Licinija (oko 250-325), zakonskog teksta iz 313. godine kojim je proglašena verska ravnopravnost i prestanak progona hrišćana.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 07.01.2013.

12:11

Default images

Niš ove godine obeležava 17 vekova od donošenja Milanskog edikta. U okviru priprema za ovaj jubilej, prošle godine otkriven je spomenik Konstantinu, rođenom u Nišu, kao deo projekta "Carevi Karnuntuma koji su promenili svet", čiji je idejni tvorac direktor austrijske fondacije "Art Karnuntum" Pjero Bordin.

Na spomeniku je predstavljen je lik Konstantina Velikog i Hristov monogram uz reči: "Pod ovim znakom pobedićeš". Prema predanju, Hristov monogram Konstantinu se ukazao uoči bitke protiv Maksencija 312. godine kod Milvijskog mosta, kada je naredio svojoj vojsci da taj znak stavi na svoje zastave i štitove.

Naspram ovog, nalazi se spomenik podignut povešanim Nišlijama 1821. godine, inicijatorima ustanka protiv turskog ropstva koje je predvodio niški vladika Milentije.

Spomenik je osvećen 29. decembra 1913. godine po starom kalendaru povodom obeležavanja 35. godišnjice od oslobođenja od Turaka i obeležavanja 1.600 godina od donošnje Milanskog edikta, navodi se u knjizi "Spomenici Niša" autora Borislava Andrejevića. Prema izvorima Srpske pravoslavne crkve, obeležavanje 16 vekova Milanskog edikta 1913. godine bilo je odloženo za decembar zbog kolere u odnosu na prvobitni plan (Krstovdan).

Uoči proslave 28-30. decembra 1913. u Niš su pristigli predstavnici pravoslavnih crkava Rusije, Mađarske, Bugarske, bivši gubernator Flandrije, poslanici iz Crne Gore, Grčke i Rumunije kao predstavnici pomesnih pravoslavnih crkava, navodi se u "Pravoslavlju", novinama Srpske patrijaršije.

Spisak zvanica ukazuje da je proslava dugo pripremana, a obeležavanju 16 vekova Milanskog edikta prisustvovala je i vladarska porodica, prestolonaslednik srpski Aleksandar i princ Pavle, predstavnici pravoslavnih država i druge viđene ličnosti, navodi se u "Pravoslavlju". Spomenik "Obešenima" kod tvrđavskog mosta podigao je niški episkop Dositej.

Tokom proslave episkop ruski Anastasije služio je pomen kod Ćele kule izginulim borcima na Čegru u Prvom srpskom ustanku 1809. godine.

Obeležavanje 15 vekova Milanskog edikta nije održano 1813. godine, jer je Srbija bila posvećena nacionalnoj revoluciji i oslobađanju od Turaka, dok o ostalim godišnjicama ne postoje izvori koji bi potvrđivali da je obeležavanja bilo, navodi se u "Pravoslavlju".

Obeležavanje 17 vekova Milanskog edikta u Nišu počeće 17. januara koncertom duhovne muzike hora Sretenjskog manastira u Narodnom pozorištu. Očekuje se dolazak državnog vrha, njegove svetosti srpskog patrijarha Irineja i diplomatskog kora, a domaćin te manifestacije biće ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Čepurin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: