Košice - investiranje u budućnost

Košice u Slovačkoj ima dugu multkulturnu tradiciju. Ali ima i ozbiljne probleme. To bi uskoro trebalo da se promeni jer će Košice biti jedna od dve kulturne prestonice Evrope sledeće godine.

Izvor: Autor: Zilke Bartlik / Željka Bašiæ Saviæ / Odgovorna urednica: Dijana Rošèiæ / dw.de

Četvrtak, 27.12.2012.

08:55

Default images

Mnogi delovi Košica, malog grada u istočnoj Slovačkoj pretvoreni su u gradilišta. 2013. godine, grad će biti kulturna prestonica Evrope, a to zahteva mnogo novca. Šezdeset miliona evra obezbedila je EU, piše Dojče vele.

Od toga su nastali ili će nastati nove ulice i trgovi, parkovi i biće ostvareni drugi projekti. Jedan od njih je i kompletna rekonstrukcija napuštene kasarne u kojoj će se nalaziti novi kulturi i kreativni centar ili multifunkcionalne galerije.

Skoro da niko ne veruje u blagovremeni završetak novih objekata. „To nije bitno“, kaže Jan Sudžina, direktor kompanije za pripremu projekata u kulturnoj prestonici. Uostalom 2013. godine se u Košicama neće održavati neki festival.

Umesto toga u Košicama se radi na dugoročnoj transformaciji postsocijalističkog u moderni grad. To konkretno znači da Košice koriste godinu kulture, prateće olakšice i mogućnosti za osmišljavanje novog imidža.
quinet/Flickr
Veliki planovi

Ako sve bude teklo po planu, grad će u doglednoj budućnosti postati platforma za kreativnu saradnju biznisa i umetnosti u istočnom slovačkom regionu. Tu će nastati Centar za umetničku i industrijsku produkciju i Košice više niko neće zaobilaziti. Danas to nije slučaj. Do Košica se ne dolazi lako. Vozom ili autobusom najčešće. Grad je 500 kilometara udaljen od Varšave, 1140 od Berlina, 1550 od Brisela. Direktni avionski letovi postoje samo iz Beča, Bratislave i Praga.

Košice su nekada bile prosperitetan i bogat grad. O tome svedoče gotska katedrala, pozorište iz 19. veka, lepe kuće u starom gradu, koje su preživele dva svetska rata. Grad je vekovima važio za jedan od najvećih i najznačajnijih gradova kraljevine Mađarske. U 19. veku nastale su nove manufakture i fabrike i podignute brojne nove građevine.

U vrtlogu vremena

U decembru 1918, raspala se Habzburška monarhije Austro-Ugarska, Košice su pripale Čehoslovačkoj, od 1938. do 1945. ponovo su pripadale Mađarskoj, a od 1945. opet su se našle u Čehoslovačkoj. Od 1948. zemljom je vladala komunistička partija i u gradu je sprovedena industrijalizacija. Rastao je ekonomski značaj grada, izgrađene su nove četvrti sa socijalističkim blokovima.
quinet/Flickr
Onda je pala 1993. pala Gvozdena zavesa, Čehoslovačka je podeljena na nezavisne države Češku i Slovačku. Od tada, glavni grad Slovačke, nalazi se u blizini austrijske granice, u Bratislavi. Grad koji je u ekspanziji, i u kome praktično da nema nezaposlenosti. Za razliku od Košica, lepog, istorijskog grada, koji je gurnut na periferiju.

Okretanje ka kreativnosti

Prodaja čeličana, stopa nezaposlenosti od gotovo 30 odsto, odlazak mladih, kreativnih ljudi. Grad danas ima 240.000 stanovnika. Pored Slovaka u njemu žive Česi, Mađari, Ukrajinci, Romi i Nemci.

Dve hiljade trinaesta godina predstavlja veliki priliku za Košice. Promena imidža, udaljavanje od industrije, okretanje ka kreativnosti. Naravno, domaćini se nadaju i velikoj poseti. Možda će napokon biti uspostavljeni i direktni letovi iz Nemačke i Velike Britanije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: