Alternativni vodič kroz Zagreb

Britanski list “Gardijan” objavio je nedavno alternativni vodič kroz Zagreb, listu sačinjenu od kultnih zagrebačkih mesta koja su hrvatsku prestonicu ucrtala na evropsku mapu elternativnih mesta.

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.12.2012.

13:30

Default images

Jedno od mesta koje u vodiču preporučuje Džejms Hopkin, britanski autor trilogije kratkih priča smeštenih u Dalmaciji, jeste Kino Klub Grič, udoban kafić-bioskop iz druge polovine prošlog veka. Prema njegovoj preporuci, posetioci Zagreba ne bi trebalo da propuste čašicu ili dve rakije, naročito Orahovice, a za protivnike alkohola tu se služi i najukusnija bela kafa. Uprkos popularnoj rakiji i pivu, Hopkin Zagreb vidi kao prijateljski nastrojen grad u kojem nema mnogo nereda izazvanih alkoholom.

Između malobrojnih mesta u kojima je pušenje zabranjeno, Hopkin izdvaja sadašnji književni klub a nekadašnju knjižaru koju danas vode tri spisateljice. U pitanju je Booksa, mesto gde se često organizuju književne večeri, debate, manji koncerti i izložbe, sa posebnim akcentom na Festival evropske kratke priče.

Kao epicentar zagrebačkog intelektualnog života navedeno je neobično zdanje pod nazivom Kino Europa. Reč je o art-house bioskopu u kojem se odvijaju Zagrebački filmski festival i Human Rights Film Festival. Osim filmova ovde se može uživati i u “indie” noćnom klubu kao i u malom kafiću i prodavnici.
Booksa (tomislavmedak / Flickr)
Za pristalice noćnih provoda do ranih jutarnjih sati Hopkin za “zagrevanje”preporučuje kultni bar Krivi put ili pak Limb Caffe Bar koji često posećuje pisac Robert Perišić. Upravo njegovu knjigu “naš čovjek na terenu” Hopkin preporučuje kao ultimativni vodič kroz savremeni Zagreb. Još jedna opcija je Medika, a od alkohola Britanac preporučuje jeftina ali kvalitetna hrvatska piva kao što su Velebitsko, Ožujsko ili Karlovačko. Kako piše Hopkin, u pristupačnoj ceni tih piva leži objašnjenje brojnih “poplava u toaletu”.

Titulu “najkul” bara u gradu ponela je čuvena Sedmica koja kao da je istrgnuta iz pedesetih godina prošlog veka. Pažnje vredan je i gej – prijateljski klub Kolaž, džezersko mesto Bacchus ali i VIP club.

Ljubitelji restorana uživaće u omiljenoj gostionici omiljenog zagrebačkog pisca Tina Ujevića, Gostionici Tip-Top, u kojoj se služi ukusna dalmatinska kuhinja. Za one koji žele da probaju ukuse Zagreba predložen je Stari Fijaker, dok će vegetarijance obradovati Vegehop.
Muzej savremene umetnosti (Roberta F. / Wikimedia Commons)
Rana jutra svakog vikenda predstavljaju odličnu priliku da se zaputite na neki od zagrebačkih buvljaka kao što su onaj na Britanskom trgu ili u parku Rokov Perivoj. Ljubitelji retro stila oduševiće se vintidž odećom koju nudi radnja Ulični ormar, a valja istražiti i simpatične butike hrvatskih dizajnera Lega – Lega i Brokula & Z.

U bogatoj muzejskoj ponudi izdvajaju se Muzej prekinutih veza i Muzej hrvatske naivne umjetnosti a ne treba zaobići ni jedno od najneobičnijih zagrebačkih mjesta, popularnu Laubu. Posebno vreme valja odvojiti za Muzej savremene umetnosti u kojem su trenutno izložena dela Karima Rašida.

Kada je u pitanju smešta, Hopkin preporučuje kreativno osmišljen Studio Kairos, kao i apartmane InZagreb.

Poseban doživljaj predstavlja ispijanje piva u restoranu Pod starim krovovima, šetnja Trgom Maršala Tita ili Botaničkom baštom, a ljubitelje prirode naći će svoje utočište na obali jezera Jarun ili reke Save.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

65 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: