Kito - U božanskim visinama

San Francisko de Kito, kako inače zvuči puni naziv prestonice Ekvadora, nalazi se na 2.850 metara nadmorske visine što je više od bilo kog alpskog skijališta.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.11.2012.

18:36

Default images

Njegova istorijska četvrt prepuna je veličanstvenih crkvi, manastira i popločanih strmih ulica. Leži na važnom secištu puteva koje su izradile još drevne Inke, a doradili Španci.

Rezultat je spektakularan.

Grad je okružen planinama; sklupčan je ispod vulkana Pičinča iz kog povremeno izbijaju gusti oblaci prašine.

Lokalno stanovništvo će se sigurno složiti da je to, imajući u obzir seizmičke faktore, bila prilično loša lokacija za izgradnju velikog urbanog centra. Kao rezultat, oni svaki dan žive kao da im je poslednji.

Najveći broj stanovnika naseljava severni deo ovog uzanog grada. Prelepi deo na jugu većina izbegava budući da je gotovo propao.

Regeneracija Kitoa je u toku i trebalo bi da spase najvrednije arhitektonske dragulje iz perioda španske kolonizacije.
La Kompanja (Foto: LeRoc / Flickr.com)
Kako biste osetili takvu atmosferu, obavezno posetite La Kompanju, baroknu crkvu koju su podigli jezuiti između 1605. i 1765.

Enterijer je kombinacija ekstravagantne umešnosti neimara, ali i minimalizma. Međutim, kada su je jezuiti gradili, već su izgubili reputaciju na tlu Latinske Amerike. Samo dve godine po njenom završetku celi red je proteran.
Trg nezavisnosti (Foto: jrubinic / Flickr.com)
Na putu od religije ka politici morate proći Trgom nezavisnosti (Plaza de la Independencia) koji se nalazi nekoliko desetina metara dalje od La Kompanje.

Tu je i neoklasična Predsednička palata i sedište Vlade Ekvadora koje je otvoreno za posetioce radnim danima.

Trgom ipak dominira Spomenik nezavisnosti (Kito je pokrenuo prvi masovni protest protiv Španaca 1809.) i danas predstavlja glavno mesto okupljanja.
La Ronda (Foto: Carlos Adampol / Flickr.com)
Pođite dalje ka Trgu santo Domingo (Plaza Santo Domingo) gde se nalazi istoimena crkva koju su podigli dominikanski monasi osamdesetih godina 16. veka.

Iza trga u Ulici Motufar 352 naći ćete možda i najzanimljivije mesto u starom gradu. Reč je o Escuela Taller, školi u kojoj se uče tradicionalne veštine – od stolarstva do zidarstva.

Nešto dalje je La Ronda, boemska četvrt prepuna kafića, ali je za dobar obrok najbolje da posetite Casa Gangotena hotel na Trgu San Francisko čiji kuvar Andreas Davila opravdava titulu najboljeg restorana u gradu.
L.Marcio_Ramalho / Flickr.com
Pošto ste se okrepili, na istom trgu možete videti divnu crkvu i manastirski muzej osnovane 1536. Tu i dalje živi 50-tak monaha.

Odmah iza ugla je Casa del Alabado, zgrada iz 17. veka koja danas služi kao arheološki muzej.

Obavezna je poseta lokalnoj zatvorenoj tržnici San Francisko na uglu Rocafuerte i Chimborazo ulica.

Osim neverovatnog izbora voća i povrća, ovde možete pronaći najrazličitije vrste začina. Tu možete isprobati i tretman pročišćenja biljkama koji košta svega oko tri američka dolara, ali sličnu uslugu možete dobiti i u većini hotela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: