Doha: Nova "obećana zemlja"

Nekada malo ribarsko selo pokraj plitke uvale Persijskog zaliva, Doha je danas neverovatan grad koji svoje bogatstvo duguje nafti i rezervama prirodnog gasa.

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.11.2012.

10:48

Default images

Kako je njene najbliže komšije – Dubai i Abu Dabi ne bi zasenili, Doha mnogo ulaže u obrazovanje, kulturu i sport s ciljem da postane grad svetske klase.

Katar se može pohvaliti najvećim prihodom po glavui stanovnika u celom svetu, pa njegova prestonica postaje sve primamljivija destinacija za radnike iz celog sveta.

Na svakog stanovnika Katara, dolazi čak šest stranaca zbog velike potražnje za građevinskim radnicima, ugostiteljstvu, obrazovanju i industriji nafte.

Šejk Hamid bin Kalifa al Tani, katarski emir, investirao je u mnoge razvojne infrastrukturne projekte, uključujući i Obrazovni grad sa kampusima univerziteta Carnegie Mellon, Geogetown i Texas A&M.

Takođe, tu se nalazi i Aspire Zone sa brojnim arenama koje se grade za Svetsko prvenstvo 2022.

Sledeće decenije u planu je izgradnja gradske železnice i klimatizovani stadioni, a možda i najneobičniji projekat je montažni stadion u Luci Doha koji će posle Svetskog prvenstva biti u potpunosti “rasklopljen” i poslat u sledeću zemlju – domaćina.
pocketcultures / Flickr.com
Centar grada orijentisan je oko Korniša, široke krivudave avenije koja prolazi pored zaliva. U hladnim večernjim satima, porodice izlaze u šetnju promenadom sve do Muzeja islamske umetnosti na južnom kraju, koji je dizajnirao čuveni arhitekta Im Pei.

Samo nekoliko ulica dalje nalazi se Souq Waqif, odnosno pijaca na otvorenom, koja je kaldrmisana kopija nekadašnjeg sokaka u kom je vekovima preprodavana roba.

Možda izleda starinski, ali novi sokak sada je vrlo popularno mesto okupljanja budući da se ovde može naći sve što vam padne na pamet – od nakita do začina.
Kireihana / Flickr.com
Kada malo zahladi posle vrelih letnjih meseci, mnogi stanovnici Dohe odlaze u odmaralište Sealine Beach koje je udaljeno oko sat vremena vožnje.

Tu je populrna vožnja po pustinjskim dinama i kampovanje na plaži u mestu Al Šhamal.

Oni koji bi da posete Abu Dabi i Dubai, treba da pređu 300 odnosno 380 kilometara i pređu u Saudijsku Arabiju za koju je potrebna posebna viza.

Međunardni aerodrom Doha nalazi se u južnom delu grada, a samo četiri kilometra dalje gradi se novi aerodrom koji će biti u potpunosti funkcionalan već 2015.
Pureminds / Flickr.com
Iako stranci od nedavno i sami mogu da kupuju nekretnine, mnogi i dalje iznajmljuju, čak i ako stanuju u Dohi duže od deset godina.

Naime, hipoteke su mnogo više nego u Evropi i Americi, pa je interesovanje stranaca koji ne rade za vladine kompanije malo.

S druge strane, potražnja za stanovima za izdravanje je ogromna, a dodatno raste zbog predstojećeg Svetskog prvenstva.

Iznajmljivanje vile tamo košta oko 2.800 pa do 55.000 evra mesečno u popularnim delovima grada, poput Lagune Zapadnog zaliva.

Stanovi se kreću od 1.500 do 2.500 evra, takođe u zavisnosti od površine i lokacije.

Uprkos tome što su ovakve cene “paprene” čak i za dobro plaćenje strance u Dohi, u severnom delu Zapadnog zaliva gotovo da se ne može nači dvosoban stan za izdavanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: