BBC: Beograd vraća stari sjaj

Engleski javni servis BBC je objavio reportažu svog novinara u kojoj se afirmativno izrazio o srpskoj prestonici i zaključio da "Beograd ponovo stiče samopouzdanje".

Izvor: B92

Subota, 22.09.2012.

10:22

Default images

Reč Beograd rađa slike rata i etničkog čišćenja, ali se rađa novi Beograd muzičkih festivala i noćnih klubova, pešačkih zona i dizajnerskih butika kako se Srbija priprema da se pridruži evropskoj matici, piše Martin Bakli za BBC, a prenosi Politika.

"Transevropski ekspres" se pokvario i zamenjena je mu je lokomotiva. Vreli talas je zahvatio Balkan, ali nije bilo vode u sporom vozu bez klime. Ali ono što je bilo hladno je ponašanje graničara koji su tražili i zgrabili naše pasoše bez traga od osmeha. Kada smo konačno stigli u Beograd, oko tri ujutru, samo je 20 putnika sišlo. Napolju: Veličanstvena neoklasična glavna stanica iz 19. veka, psi lutalice, ošamućeni od vrućine umorno šetaju naokolo.

Beograd je dugo bio jedan od najviše kosmopolitskih gradova istočne Evrpe, ali je njegov šarm naglo izbledeo.

To je grad kafića, strastvenih pušača, imigranata, amnogi od njih su proterani iz bivše Jugoslavije što je posledica skorašnjih ratova.

Ali Beograd je i zanimljiv grad, željan da ponovo otkrije samopouzdanje iz slavnih dana.

Gorak ukus događaja iz prošlosti nije nestao. Srbija čami u čekaonici za članstvo u EU. U stvari, podrška srpske javnosti za pridruženje Evropi pala je na samo 50 odsto.

Sreo sam bivšeg zvaničnika starog režima - zvaću ga doktor Iks. Obučen kao agent CIA u američki skrojenom bledo plavom odelu, ljutito je govorio o tome da je Zapad izneverio Srbiju. Insistirao je na tome da se Srbiji možda nikada neće pridružiti EU i, sa varnicama zlobe u očima, predvideo kolaps evropskog poduhvata. Prirodno , mlađi Srbi žela da se otarase zaveštanja te generacije.

Šetali smo po vrelini niz elegantnu Knez MIhailovu ulicu, koja je sada pešačka zona, puna kao centar bilo koje savremene prestonice sa dizajnerskim butucima.

Srpske torte su hedonističke kremaste mešavine koje predstavljaju prošlost grada sa imenima kao što su Aleksandar, Moskva, reforma.

Neverovatno, ali Beograd je postao jedna od evropskih prestonoca noćnog života. Srbija je sad dom dva međunarodno priznata festivala i Beograd ima veliki broj noćnih klubova, od kojih su mnogi postavljeni na splavovima na obalama reka.

Jeli smo prženu kečigu u restoranu na vodi. Ogromna amfora, savršeno očuvana i sasvim sigurno rimska, bila je oslonjena na šank. Konobar mi je rekao da je nedavno izvučena sa blatnjave obale reke. Očigledan simbol veoma davne prošlosti Beograda.

Ponosna istorija je vredna čuvanja-posebno, možda, ako pomogne da se zasene neugodna sećana na skoriju prošlost.

Nekoliko kilometara istočno od centra Beograda obale Save spaja veličanstveni novi most, deklaracija odlučnosti Beograda da se ponovo priključi evropskoj matici.

Martin Bakli, BBC
Objavljeno 21.09.2012.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: