Počinju festivali hrane širom Srbije

Od sredine septembra širom Srbije počinju razne manifestacije posvećene hrani. Od Kupusijade u Mrčajevcima do čuvene niške Buregdžijade: vaše je samo da odaberete omiljeni ukus.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 13.09.2012.

22:26

Default images

Od 15. do 16. septembra u Mrčajevcima se održava jubilarna 10. "Kupusijada" na kojoj se očekuje dolazak oko 150.000 gostiju.

"Kupusijada" na osnovu svoje atraktivne programske postavke svake godine okuplja hiljade stvaralaca, učesnika u programu, takmičara i desetine hiljada posetilaca, za koje je utisak o svadbarskom kupusu, zvuku drevnih srpskih instrumenata, pesmi i igri nezaboravan

Prvog dana biće organizovana fijakerijada, a potom sledi "Obrenovanje", dok će uz nacionalni ansambl "Kolo", nastupiti niz pevača.

U subotu, drugog dana manifestacije, biće održano takmičenje u kuvanju kupusa "Celo selo kuva", kao i programi ulturno-umetničkih društava.

Poslednji dan, u nedelju ujutru, počeće potpaljivanje vatri za finalno takmičenje za izbor Zlatnog, Srebrnog i Bronzanog lonca "Kupusijada 2012."

Ove godine u Mrčajevcima štand će imati i fondacija B92 "Bitka za bebe", čiji će prihod biti usmeren u čačansko porodilište.

Danas počinje i manifestacija Dani piva u Čelarevu koja će takođe trajati do 16. septembra.

Organizatori "Čelarevo festa" su najavili bogat program, od književne večeri sa akademikom Matijom Bećkovićem, do nastupa nacionalnog ansambla "Kolo", Kulturno umetničkog društva "Petar Kočić" i grupa "Van Gog", "Neverne bebe", "Koton pikersi", "Skok 77" i "Paket aranžman".

Tokom tri dana biće održana i brojna takmičenja - u obaranju ruku, stonom tenisu, fudbalu, košarci, pecanju, sedećoj odbojci i brzom ispijanju piva.

Za gurmane će biti organizovano i nadmetanje u kuvanju ribljeg i lovačkog kotlića koje će posetioci moći da degustiraju.

Udruženje pronalazača i inovatora predstaviće se izložbom starih i umetničkih zanata i domaće radinosti.

Organizatori su mislili i na najmlađe, pa će na bini u centru naselja glumci izvoditi numere iz Diznijevih crtanih filmova.

Za ljubitelje zdrave hrane, održava se Festival meda, 18. po redu koji će takođe trajati od 15. do 16. septembra.

Festival će biti održan u centru grada, u Zmaj Jovinoj ulici, a organizatori su Društvo pčelara "Jovan Živanović" i Folklorno udruženje "Veliko kolo".
Foto: Tanjug
Možda i najveća septembarska manifestacija tog tipa je svakako niška Buregdžijada, a ove godine počela je 14. septembra.

Na proslavi posvećenoj najboljem niškom doručku, na kome osim najvećih pekara u gradu, učestvuju gosti iz Grčke, očekuju se i pekari iz Makedonije.

Na Buregdžijadi može da se proba belmuž, specijalitet iz svrljiškog kraja, a Nišlijama će se predstaviti i Slaviša Ljubomirović, prvak u spravljanju specijaliteta od belih bubrega.

Poslednjeg dana Buregdžijade pekari će napraviti najveći i najmanji burek.

U Nišu je 2007. godine napravljen burek težak oko 100 kilograma, prečnika dva metra i smatra se najvećim ikada pripremljenim burekom, čime je ponovljen rekord iz 1995. godine sa niške Buregdžijade upisan u Ginisovu knjigu rekorda.

Da bi rekord bio ponovljen i priznat organizatorima su potrebna zamašnija novčana sredstva, pa će ova Buregdžijada proteći bez zvaničnog rekorda.

Prvi zapis o bureku u Nišu datira iz 1498. godine, pa se smatra da je taj grad prvo mesto u Srbiji gde se pripremao burek.

Prema tom zapisu prvi buregdzija u Nišu bio je Turčin Mehmet Oglu koji je mesio burek po propisima koji su važili u celoj tadašnjoj turskoj državi.

Propisi su nalagali određenu debljinu kore i vrstu materijala koji je morao da zadovoljava stroge kriterijume kvaliteta.

"Pita je pita, a burek je pitac", pisao je Momo Kapor, a neki skeptično podsećaju i na njegove reči da je "burek uteha za siromašne".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: