Dalmacija: Zabrana borbi bikova od 2013.

Najava da će od 2013. godine biti zabranjene borbe bikova po Dalmatinskoj zagori izazvala je bes uzgajivača bikova iz tog dela Hrvatske prema granici BiH koji su poručili da su za bikove spremni robijati i pet godina.

Izvor: B92

Sreda, 25.07.2012.

20:36

Default images

Sadašnjim Zakonom o zaštiti životinja zabranjeno je obučavanje životinja za borbe i organizacija borbi s izuzetkom borbi bikova u Šestanovcu, Radošiću, Dicmu i u drugim mestima Dalmatinske zagore, ali samo do 2013. kad bi i one trebalo da budu zabranjene.

Zabrana je moguća nakon što je organizacija Prijatelji životinja od ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine zatražila hitnu zaštitu bikova koji se povređuju i muče, a sve u svrhu zabave.

Iz Ministarstva poljoprivrede potvrdili su da će do kraja ove godine krenuti u izmene zakona, što će rezultirati i zabranom borbi.

Kako piše splitska "Slobodna Dalmacija", bikovi su do 2006. godine uživali zaštitu, ali je tada prihvaćen predlog nekoliko HDZ-ovaca iz Dalmacije koji su u Saboru tražili da se bikovi izostave iz zakona.

Silvio Braica, etnolog i dugogodišnji upravnik Etnografskog muzeja u Splitu ističe da "bikijade" nisu istorijsko nasleđe.

"To je tradicija u nekim delovima Bosne i Hercegovine, ali Dalmacije i Dalmatinske zagore ne. Takav način borbe životinja nije naše nasleđe", kaže Braica, ističući da o i njegovi saradnici, kao i kolege etnolozi, nisu naišli na zapise u kojima bi se takve borbe pominjale.

"Ako ih zabrane, ja ću borbe bikova i dalje organizovati", rekao je Mate Radanović iz Udruženja Zekonja u Kladinjcima, rekavši da oni obnavljaju staru tradiciju.

"Mnogo je laži izrečeno, a ti stručnjaci ne znaju šta govore. Zagora će se suprotstaviti bilo kakvoj zabrani", rekao je on.

Jakov Kokan, organizator "Koride" u Dicmu, navodi da su njemu bikovi kao familija. "Mi se o njima brinemo, hranimo ih, do bika nekad više držimo nego do ukućana. Plaćamo mu zdravstvenu brigu i skupu hranu. Ako ko čini dobro bikovima, onda smo to mi. I nije istina da se bikovi često povređuju, ranjavaju se retko. Ako nam ovo oduzmu, upropastili su nas", rekao je Kokan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: