Od Poreča do Pule: šetnja obalom Istre

Istra, mediteranska regija, ujedno i najbliža centralnoj Evropi, je oblast u kojoj su se susretali različiti uticaji. Vode Jadrana i alpski oblaci, slovenski, romanski i germanski narodi sa svojim kuhinjama, jezicima i običajima, stvorili su današnju jedinstvenu i uzbudljivu Istru.

Izvor: Slobodan Kovrlija

Četvrtak, 14.06.2012.

13:20

Default images

Prirodna, etnološka, gastronomska i urbana raznolikost na ovako malom prostoru uvek ostavljaju mesta za iznenađenja i otkrivanje novog. Bez mora, Istra ne bi bila to što jeste, ali je i unutrašnjost poluostrva prepuna zanimljivosti - pećine, srednjovekovni gradići, neverovatne igrarije sa reljefom, vinogradi, tartufi, maslinovo ulje, medica...

Poreč je grad šampion hrvatskog turizma, mesto na listi UNESCO-ve svetske baštine sa svojom Eufrazijevom bazilikom i ulicama prepunim ljudi tokom letnjih meseci. Simpatičan stari grad i velika gužva u njegovim uskim ulicama u kojima dominiraju zlatare i radnje sa suvenirima, te drvoredi interesantnih borova, su detalji koji će me podsećati na Poreč. Verovatno i još jedna stvar, a to su radnje i tezge sa štampanim majicama, najrazličitijih slika i parola, koje su i ranije bile, a nekako, vidim i dalje ostale jedna od sitnica bez kojih verovatno nema ni jednog mesta na hrvatskoj obali.

Pogledajte sve fotografije u Galeriji
Poreè
Južno od Poreča nižu se kampovi i doterana turistička naselja Plava laguna, Zelena Laguna, Bela Uvala. Ako vam se ne žuri ovuda možete i pešice ili biciklom. Staza u hladu borova i primorskog rastinja sve vreme prati more pa uvek možete napraviti pauzu i osvežiti se.

Idući dalje, stiže se i do Funtane, malog idiličnog i mirnog mesta, koje je dobilo ime po izvorima pitke vode (Fontane) koji se nalaze blizu mora kao i u samom moru. Da li je slučajno baš mene zateklo, ili je i stvarno tako, tek u Funtani je more zaista bilo najčistije i možda i najlepše od nekoliko mesta na kojima sam bio.

Pored lepog mora, Funtana je puna i dobrih gostionica, a lepo je i prošetati starim delom mesta, koji kao i svaki primorski gradić ima crkvu na najvišem delu, oko koje se spuštaju vijugave uličice sa starim kamenim kućama.
Vrsar
Dalje na jug do Vrsara ima još oko 3 km koje takođe mogu biti lepa šetnja. Između Funtane i Vrsara nalazi se park skulptura Dušana Džamonje. Interesantno mesto, vredno posete. Vrsar je slikovit gradić, čiji se stari deo uzdiže na brežuljku uz more sa kojeg puca fantastičan pogled na pučinu i brojna ostrvca obrasla gustom mediteranskom vegetacijom koja se nalaze nedaleko od obale. Vrsar je poznat i po tome što se u njemu nalazi jedan od najpoznatijih i najvećih nudističkih kampova u Evropi - Koversada.

Bilo da volite da kampujete goli ili obučeni, ovaj deo obale je odličan jer kampova ima mnogo i zaista su svi odlično opremljeni i sređeni. Da bi se iz Vrsara stiglo do Rovinja, mora se obići Limski kanal.

Limski kanal (ili Limski fjord kako ga još zovu) je u stvari zaliv koji je nastao potapanjem nekadašnjeg ušća reke Pazinčice, koja je nekada tekla tom dolinom i ulivala se u more, a sada mnogo pre tog mesta ponire i teče kao ponornica. Zaliv je dugačak oko 10 km, na mnogim delovima njegove strane čine vrlo strme stene, a ceo predeo je obrastao gustom šumom i rastinjem pa je i boja vode zelena. U Limskom kanalu se nalaze i uzgajališta školjki i ribe, koji se mogu i probati u restoranu uz sam kanal. Zanimljivo mesto za predah ili za dnevni izlet gde god da se nalazite u Istri.

Rovinj

Rovinj
Na red dolazi i najlepši grad u Istri – Rovinj. Na prilazu Rovinju nalazi se dugačak drvored onih istih zanimljivih borića kao u Poreču. Auto je najbolje parkirati što pre, jer blizu centra je ogromna verovatnoća da sigurno nećete naći mesto, a peške ionako sve može da se obiđe.

Već na prvi pogled Rovinj oduševljava. Pravi pravcati morski grad, sa zidinama uz more, lavirintom uskih kaldrmisanih ulica, marinom punom ribarskih čamaca i manjih brodića, veselom i prijatnom atmosferom i mnoštvom posetilaca.
Crkva posveæena svetoj Eufemiji
Naravno na najvišoj tački starog grada, nalazi se crkva. Ova rovinjska je posvećena svetoj Eufemiji, koja je i zaštitnica grada. Navodno je još negde u 9. veku, kovčeg sa moštima ove svetice doplovio od Carigrada do obale Rovinja i danas se nalazi u ovoj crkvi.

Šetnja starim delom grada predstavljala je pravo zadovoljstvo, a duh proteklih vekova kao da izbija iz svakog kamena. Deo na kojem je sada najstariji deo grada, u stvari je još do 18. veka bilo ostrvo koje je tada spojeno sa kopnom.

Interesantna legenda koja kruži Rovinjom je da je i on imao svoju Atlantidu. Negde u prvim vekovima nove ere, u blizini grada je postojalo i ostrvo sa naseljem Cisa, koje je izgleda potonulo u nekom zemljotresu.

Dešava se da ribari i danas izvuku po neki deo amfore ili nešto slično na mestu gde se Cisa navodno nalazila.

Ako produžite napred od marine uz more, stiže se u predivan park-šumu sa malim skrivenim plažicama, stazama za šetnju, trčanje, vožnju bicikla i debelom hladovinom, ako vam je samo do skrivanja od letnje žege i jakog sunca.

Za ljubitelje penjanja po stenama, ovde se nalazi i par odličnih mesta za takve aktivnosti, gde penjači dolaze tokom cele godine pa čak i kampuju u blizini.

Fažana

Fažana
Dalje ka jugu istarskog poluostrva nalazi se i omalena Fažana. Prolazeći pored maslinjaka, voćnjaka i vinograda ograđenih niskim kamenim ogradama, stiže se u ovo simpatično mestašce za koje je verovatno najbitnija činjenica ta, da se u moru ispred Fažane nalaze Brioni, prelepa grupa ostrva, nacionalni park i Titovo omiljeno boravište. Iz Fažane polaze brodići za Brione, a ona je imala sreću da se njenom rivom prošetaju zvezde poput Sofije Loren, Elizabet Tejlor i druge, koje je Tito ugošćavao na Brionima.

Pula

Pulska arena
Ovo putovanje završava se u najvećem istarskom gradu – Puli. Na mestu Pule se jos pre 3000 godina nalazilo naselje, a u vreme Rimljana, Pula je važan centar i luka. Najslavniji svedok antičke prošlosti Pule je amfiteatar tj. Pulska arena, građevina koja ni posle 2000 godina nije promenila namenu, te se i danas koristi za koncerte i festivale.

Tu je i Forum sa Avgustovim hramom, kaštel, ostaci rimskog pozorišta, slavoluci, katedrala, vizantijska crkvica i razni sitniji ostaci koji na svakom koraku podsećaju na bogatu istoriju ovog grada. Užurbana i živahna Pula, danas je grad koji nudi raznovrsnu zabavu, od mnogih kulturnih i zabavnih dešavanja, do brojnih plaža i zanimljivih mesta koji se nalaze u okolini. Ako volite da budete u blizini većeg urbanog centra, a ipak da ne letujete u gradu već u prirodi, dobra solucija je Fratarski otok u blizini grada, na samo 10 min vožnje brodom, koji ima dobar kamp i kojeg naročito posećuje mlađa populacija i ljubitelji ronjenja.
Funtana
Sve dok me šetnja uskim kamenim uličicama istarskih gradova vraća u prošlost, a pogled na pučinu raspaljuje maštu o jedrenjacima i putovanjima u daleke zemlje, onda znam da ću se u Istru ponovo vraćati i otkrivati je, uživajući u magiji koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Zeleno i plavo odmaraju oči i dušu, ukusi i mirisi razgaljuju čula. Istra u isto vreme i odmara i obogaćuje.

Pogledajte sve fotografije u Galeriji

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: