Najlepše grčke plaže

Nacionalna turistička organizacija Grčke ima svoju listu „top 10 plaža” na osnovu glasova posetioca sajta a mnoge imaju plavu zastavicu koja simboliše čistoću i kvalitet (iako u praksi ona ne označava uvek kvalitet).

Izvor: B92

Utorak, 12.06.2012.

17:13

Default images

Odlučivanje koje su „najbolje” plaže u Grčkoj je očigledno veoma subjektivna stvar. Jedno je sigurno: ova zemlja ima pregršt divnih plaža. Neke su odlično organizovane i luksuzne, neke su izolovane i zavučene. Jedne nude čisto more, druge savršeno mekan pesak, treće su okružene neverovatnim pejzažem. Sajt Greeklandscapes.com objavio je svoju listu najboljih plaža.

Oni koji su sastavili listu su ih lično obišli, uz obrazloženje da svake godine otkrivaju nova predivna kupališta. Njihov kriterijum je - da plaža mora biti toliko divna da biste prešli pola sveta samo da zaplivate u njenim vodama.

1. Balos (Hanija, Krit)

Teško je opisati rečima sirovu lepotu plaže Balos. Mekan beli pesak miluje tirkizna kristalna voda dok je ceo pejzaž okružen ostrvcima i planinama. Malo je van glavnog puta, ali nekoliko krstarenja iz Kisamosa nude jednostavan pristup. Dvorac na obližnjem ostvru Gramvusa doprinosi lepoti i mistici ovog mesta. Možete doći i kolima, kamenitim putem, ali računajte na pristojan hod do same plaže.

2. Sarakiniko (Ostrvo Elafonisos, Peloponez)

Sarakiniko, Foto: imale/Flickr
Iza ćoška je jednako divna Simos plaža. Za jedno ovako majušno ostrvo, Elafonisos na južnom kraju Peloponeza nudi tri najlepše plaže Grčke (Panagija je treća) i ima najlepše more na svetu.

3. Navagio (Zakintos)

Navagio, Foto: heatheronhertravels/Flickr
Još jedna izolovana plaža do koje može da se stigne samo brodom. Krupan beli pesak, duboka plava voda, strme litice i velike pećine koje čekaju ljubitelje ronjenja dovoljni su da je učine jednom od najlepših plaža Grčke, a ono što je čini posebnom je brodska olupina na sred obale.

4. Belegrina (Ostrvo Hrisi)

Hrisi, Foto: Marek Bakajsa/Flickr
Hrisi je malo nenaseljeno ostrvo južno od Krita blagosloveno impresivnim plažama. Sa tirkiznim kristalno čistim morem i belim mekanim peskom i zalivom Belegrina je najlepše u toj grupi. Uprkos tome što je Hirsi „pusto” ostrvo, njegova populacija naraste preko leta kad gomila kampera „usidri” svoje šatore ispod kedrovih stabala (uprkos njihovom zaštićenom statusu) a hiljade dnevnih izletnika stigne sa Jerapetre (na Kritu) da se okupa u vodama Belegrine.

Plaža se nalazi „na ivici” Evrope, ali defintivno je vredna puta. Obavezno ponesite masku za ronjenje.

5. Elafonisos (Hanija, Krit)

Elafonisos, Foto: comzeradd/Flickr
Dve najbolje plaže nizu - to ne bi trebalo da bude dozvoljeno. Ali takva je priroda zapadne obale Krita, bogate predivnim plažama i morem. Elafonisos je previše prometan za tako udaljenu destinaciju na jugo-zapadnoj obali Hanije ali je uređena sa toliko obzira prema zaštiti okoline da je zasluženo u prvih deset.

6. Egremnoi (Lefkada)

Egremnoi, Foto: dkalo/Flickr
Jedna od najbolje čuvanih tajni Grčke. Predivni pejzaž, kristalna tirkizna voda i mekan beli pesak čine ovu plažu jednom od najlepših. Njena pomalo zabačena lokacija na zapadnoj obali Lefkade i hiljade kvazi stepenica drže mase turista podalje. Savršeno u svakom smislu.

7. Mirtos (Kefalonija)

Mirtos, Foto: schmilblick/Flickr
Posetioci sajta grčke turističke organizacije izglasali su Mirtos pre nekoliko godina kao najbolju plažu i ne bez razloga. Fantastično more i beli kamenčići su udobmo smešteni među strme litice na zapadnoj obali Kefalonije.

8. Finikas (Kato Kufonisi)

Finikas, Foto: Wolfgang Staudt/Flickr
Čitav pojas obale od Finikasa do severnog vrha ostrva (Pori plaža) je egejski san za ljubitelje sunčanja, od kojih mnogi vole nudizam. Pesak i kamenje se smenjuju naizmenično na ovoj predivnoj obali majušnog ostrva.

9. Plaka (Naksos)

Plaka, Foto: Random_fotos/Flickr
9Beskrajni pojas peska počinje u blizini grada Naksosa i pruža se duž čitave obale ostrva, skoro skroz do južnog vrha (ili tako barem deluje). Od plaža načičkanih ljudima i ležaljkama, dolazi se do izolovanijih delova oivičenih velikim peščanim dinama.

10. Raj (Paradise), Kos

Kos Town Pictures

This photo of Kos Town is courtesy of TripAdvisor

Mekan beli pesak i izvajane stene uokviruju božanstvenu toplu vodu Rajske plaže na Kosu. Uprkos velikom broju turista koji se sjate na obalu i mogu da vas ometaju svojim igrama na vodi, plaža je i dalje jedna od najboljih u Grčkoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

23 h

Podeli: