Madrid: prestonica koride i fudbala

Kraljevska rezidencija, dva velika fudbalska kluba, metropola sa šest univerziteta i velikim brojem muzeja, Madrid je moderni grad koji mnogo odstupa od Barselone i drugog dela Španije.

Izvor: M. Jankoviæ

Nedelja, 03.06.2012.

13:05

Default images

Iako ima više od pet miliona stanovnika, ova prestonica odiše stilom i bogatstvom na svakom koraku. Treba znati da je naši turisti, koji pretežno idu u Barselonu, mogu posetiti vozom, jer se brzom železnicom do Madrida može stići za nešto više od dva sata.

Razgledanje

Gran Via (Foto: PromoMadrid / Flickr.com)
Glavna ulica, Gran Via nekada je bila arena za borbu s bikovima, a danas je to zona za uživanje, kafiće i mnogobrojne modne brendove. Pre nekoliko godina proslavila je stogodišnjicu postojanja, a prostire se od Kaće de Alkala na istoku, samo par stotina metara od Prado muzeja, pa do Plaza de España na zapadu i deli Madrid na severozapadnu Malasanju i istočnu Čueku. Nalazi se u produžetku Puerte de Sol, naselja u samom centru grada.

Ona je spoj svega što Madrid, ali i cela Španija pruža. Tu su prelepe građevine koje privlače turiste, muzeji, ali i poslovne zgrade. Ipak, ako se skrene samo u jednu ulicu pored, turisti će zateći na stotine hipika koji se odmaraju na pločnicima ili prostitutke, koje su u ranim popodnevnim časovima u potrazi za mušterijama.

Najzanimljivije zgrade Velike ulice su Alcana, izgrađena pod uticajem francuske art nuvo arhitekture. Tu je i Casino Militar, gde je danas Centralni vojni klub. Sa iste strane je Kraljevski oratorijum „Caballero de Garcia“, gde se krije mala katolička bazilika. Telefonika je jedna od najmonumentalnijih zgrada Velike ulice, koja je dugo bila najviša građevina u Madridu.

Poslednji deo ulice spušta se od bioskopa „Callao“, gde je prvi put u Španiji prikazan tonski film - „Zvuk džeza“.

Ulica izlazi na grandioznu Plaza de España, najveći trg u gradu. Centralni deo trga zauzima park sa spomenikom Migelu de Servantesu, koji sa visokog postolja gleda na svoje junake Don Kihota i Sanča Pansu.

Kolorit

Nelson Benitez / Flickr.com
Mada je Madrid užurbana i elegantna metropola, španski razigrani duh iskače na svakom koraku. Tako je nedelja pre podne rezervisana za Rastro, ogromnu buvlju pijacu, koja proširena po centru grada i privlači milione ljudi.

Ovde se mogu videti upadljivo našminkane tamnokose dame, zatim imigranati iz Latinske Amerike, ali i gradske elita. Okolni trgovi su prepuni slikara, a svuda se čuje španska narodna muzika. Nakon naporne šetnje i razgledanja treba odvojiti malo vremena i posetiti najveći park grada - Retiro, kao i Kraljevski park pored prelepog jezera, inače idealno mesto da se putnik odmori od gradske žege. Atmosferu krase svirači, žongleri i ulični glumci.

Takođe, za žitelje Madrida korida nije sport, već umetnost. Najveće borbe bikova su u areni „Las Ventas“, a mogu se gledati posle podne tokom letnjeg i jesenjeg perioda.

Voz

Loco_2 / Flickr.com
Put vozom od 525 kilometara između Madrida i Barselone danas traje samo dva sata i 38 minuta, dok se ista distanca autom prevaljuje za čitavih šest sati.

Tako, turisti koji posete Barsu mogu brzo da stignu i do prestonice Španije. Karta košta oko 100 evra u jednom pravcu, ali ako se rezerviše ranije može da bude i duplo jeftinija. Ovo putovanje je posebno zanimljivo, jer voz „juri“ čak 300 na sat, ali putnici ovu brzinu jedva da osećaju.

Sportska euforija

Stadion Vicente Calderón (Foto: sporras / Flickr.com)
Ono što je svakako zaštitni znak ove metropole jeste fudbal. Kako grad ima dva velika tima, Real i Atletico, većina stanovnika su strastveni ljubitelji i navijači jednog od njih.

Madrid ima i dva svestki poznata stadiona, pa zaljubljenici u ovaj sport obavezno treba da odu ih obiđu. Svakako, ako se turisti zateknu u gradu kada su utakmice, i ako uspeju da dođu do karata, mogu da dožive sjajno iskustvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: