Top 10 u Hrvatskoj

Hrvatska ima obalu dugu 1778 kilometara i 1185 ostrva. Jadransko more ima kristalno čiste vode boje safira privlače posetioce na udaljena ostrva, skrivene uvale i u tradicionalna ribarska sela, a tu su i fine plaže i jahte.

Izvor: B92

Petak, 11.05.2012.

09:15

Default images

Istra je zanosna, ima divne gastronmske specijalitete i vina, a barovi, klubovi i festivali u Zadru i Splitu čekaju da ih istražite. Postoji i 8 nacionalnih parkova sa prastarim šumama, pkraš planinama, rekama, jezerima i vodopadima iskonske lepote. Na kraju ne treba propustiti Dubrovnik, najlepši grad Hrvatske.

1. Dubrovnik

Dubrovnik je možda najveća zvezda obale, ko je bio, nije mogao da odoli lepoti. U njemu ima i dosta luksiznih hotela, restorana, a turista uvek – u svako doba godine, ali ako zađete u male ulice van centra možete otkriti još dosta zanimljivih stvari.
Hvar, Foto: Jerremy Vandel/Flickr
2. Hvar

Hvar je dom luksuznih jahti i onih koji vole da budu viđeni. Ali najsunčanije mesto u zemlji (272 dana godišnje) ima još toga da ponudi. Polja su puna lavandi i aromatičnih biljaka, a Jelsa je skriveni deo luke gde možete lepo da se iskupate u uvalama sa peskovitim plažama. 3. Jadransko more

Boja mora se kreće od električno plave do žad zelene i čelićno plave. Rinice će vas zagolicati u čistim vodama, ali trebalo bi da se pazite morskih ježeva.
Dioklecijanova palata, Foto: Mark Heard/Flickr
4. Dioklecijanova palata

Ovo je jedna od najimpresivnijih rimskih ruševina, pod zaštitom je UNESCCO-a, a još uvek služi svrsi – ovde može lepo da se živi. To je srce Splita, deo sa prodavnicama, barovima, puno turista.
Foto: Zadar/Flickr
5. Zadar

Zadar ima fine kafiće i živahnu pijacu sa lokalnim proizvodima. Sa mermernim pločnicima i bez saobraćaja, stari grad je konstruisan po starom rimskom planu, ima i predivnih ostataka starih zgrada, a noćni život je za pohvalu.
Korèula, Foto: Britrob/Flickr
6. Dalmatinska obala

Najlepše vožnje trajektom su one između Splita i Dubrovnika, a traju oko 9 sati. Sunčanje dok plovite pored divnih obala je pravo uživanje, možete videti i Hvar i Korčulu. Treba vam duplo više nego autobusom da ovako dođete do Dubrovnika, ali put je vredan pažnje.
Zagreb, Foto: phillipshannon/Flickr
7. Kafa u Zagrebu

Jedan od načina da doživite špicu, ritual jutarnje kafe subotom pre ručka je da sednete na neku od terasa, naručite macchiato i posmatrate okolinu. U letnjim noćima ovo može da se pretvori u uličnu zabavu. 8. Jedrenje

Verovatno najpopularnija aktivnost na Jadranskom moru, a privilegovani vlasnici i oni koji iznajmljuju jedrenjake plove među divnim ostrvima. Najpopularnija luka je Hvar, ali trebalo bi da posetite i druga ostrva do kojih je malo teže doći: Kornati ili Elafiti.
Plitvice, Foto: 29cm/Flickr
9. Nacionalni park Plitvice

Ovo je jedan lavirint staza, šuma i livada sa 16 svetlucavih jezera i slapova. Spada us vetsku baštinu i najpopularniji je nacionalni park u Hrvatskoj, a u njemu žive i medvedi i vukovi, kao i 120 vrsta ptica. 10. Fina hrana

Lokalna, sveža i sezonska hrana je obavezna, kao i uživanje u ritualu obroka od kojih svaki ima odgovarajuće vino.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: