Tenerife: čarobno ostrvo Španije

Tenerife je najveće od sedam Kanarskih ostrva koja sačinjavaju taj arhipelag u Atlantskom okeanu. Suncem obasjano letovalište svake godine ugosti milione ljudi koji traže odmor, avanturu i divno vreme.

Izvor: B92

Sreda, 28.03.2012.

16:03

Default images

Od zlatnih peščanih plaža na jugu, do neverovatnog pustinjskog pejzaža Nacionalnog parka Mount Teide, Tenerife ima za svakog po nešto. Dobra klima privlači turiste tokom cele godine, a odličan je izbor za porodična kao i romantična putovanja.

Bilo da ste zainteresovani za vodene sportove, provod, lenstvovanje na plaži ili endemski biljni svet, možete biti sigurni da ćete se na ovom ostrvu odlično provesti.
Les Gigantes, Foto: ReservasdeCoches.com/Flickr
Tenerife ima vrlo neobičnu istoriju. Prestonica Santa Kruz mesto je na kom je admiral Horacio Nelson izgubio bitku u bici.

Svake godine se zato u gradu održava rekonstrukcija istorijskih događaja na kojoj možete videti topove, municiju i vojnike obučene u stare uniforme. Osim živopisne prošlosti, na ostrvu se neguje mnoštvo bajki i legendi.

Jedna od najzanimljivijih je Legenda o Atlantidi. Prema toj legendi, Tenerife je jedna od poslednjih vidljivih tačaka izgubljenog grada čiji je ostatak potonuo na dno okeana. Ipak, mnogi kažu da je Atlantida ustvari – Santorini.
Mount Teide, Foto: Kent Wang/Flickr
Jedna od najpopularnijih atrakcija na ostrvu – Zmajevo drvo koje se nalazi u Icod de los Vinos – najstarija je te vrste u svetu i postoji više od 650 godina. Bizaran naziv potiče od neobične tečnosti koju luči zasečena kora, a verovalo se da ona predstavlja krv zmajeva. Istočno od Icod de los Vinos nalazi se Vilaflor, selo na najvećoj nadmorskoj visini u celoj Španiji.

Ovo živopisno naselje nalazi se na 1.400 metara iznad nivoa mora i nudi senzacionalni pogled na celo ostrvo. Nad Vilaflorom i ostatkom ostrva dominira Mount Teide, najviši vrh u Španiji koji se nalazi na 3.718 metara.
Santa Kruz, Foto: El coleccionista de instantes/Flickr
Vulkan i njegovo okruženje predstavljaju Teide nacionalni park, jedan od najposećenijih na svetu.

Takođe, u Loro Parque u Puerto de la Kruzu nalazi se zoološki vrt sa najvećom zbirkom papagaja na svetu čiji je cilj očuvanje vrsta od izumiranja. Prema jugu ostrva nalazi se Siam park, fantastični porodični vodeni park u kom se nalazi najviši tobogan u Evropi – Tower of Power, visok 28 metara.
Foto: Redeo/Flickr
Godišnji karneval koji se održava u prestonici ostrva privlači više od milion turista na Tenerife svake godine, pa se smatra drugim najpopularnijim karnevalom na svetu. Ipak, to ostrvo ne vole samo oni koji traže dobar odmor: filmski producenti takođe obožavaju scenografiju Tenerifa.

Na ostrvu je snimljeno mnogo čuvenih filmova – „Borba Titana“ (Clash of the Titans), „Ratovi zvezda: Treća epizoda“ (Star Wars: Episode 3) i „Planeta majmuna“ (Planet of the Apes).

Smeštaj

Foto: ReservasdeCoches.com/Flickr
Ne propustite sofisticirano odmaralište uz obalu Costa Adeje, gde je najbolji hotel Roca Nivaria Gran, ali ništa manje veličanstven nije ni Hotel Jardines de Nivaria. Za luksuz od četiri zvezdice, odaberite Hotel Colon Guanahani koji se nalazi pored zlatne plaže Playa Fañabe ili Hotel Jardin Tropical koji se nalazi u blizini obalskog grada San Eugenio.

Možete se odmarati na neverovatnoj plaži Del Duque u sklopu veličanstvenog Gran Hotela Bahia del Duque koji je verovatno najluksuznije mesto na jugozapadnoj obali. Na severu obavezno istražite Puerto de la Cruz gde se nalazi prelepa plaža Jardin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: