Pamporovo – planina sunca i stogodišnjaka

Ima nešto u vazduhu bugarskih planina zbog čega tamošnji stanovnici dožive i stotu godinu. Ovaj misteriozni dar najočigledniji je na Pamporovu, na kom sunce sija 270 dana godišnje.

Izvor: B92

Petak, 24.02.2012.

11:15

Default images

Odmaralište je delimično privatizovano odmah posle pada komunističke vlasti i većina deonica prodata je 2000. godine. Pamporovo ima direktni pristup do 22 staze koje su povezane sa 14 ski liftova koji mogu da prevezu i do 15.000 skijaša svakog sata.

Odmaralište se nalazi na visini većoj od 1.500 metara, pa je skijanje i vožnja snouborda moguća tokom cele sezone.

Skijanje

Većina staza prikladna je za sve, ali će se na njima najbolje osećati početnici i srednje dobri skijaši. Skijaška oblast povezana je sa hotelima i selom redovnim autobusom koji je izuzetno efikasan, ali ponekad prenatrpan putnicima.

Staze se protežu od 1.450 metara nadmorske visine sve do impozantnog televizijskog tornja na 1.925 metara.

Novi lift četvorosed značajno je olakšao pristup svim stazama koje se u poslednje vreme odlično održavaju. Zanimljivo je da je ski škola na Pamporovu ocenjena kao jedna od najboljih u Evropi, jer su instruktori visoko kvalifikovani i govore barem dva strana jezika.



Skijaši koji se osrednje snalaze na skijama imaju najviše terena – čak pet staza ukupne dužine 3,1 km.

Najzahtevnija je staza The Wall koja će biti izazov čak i zaljubljenicima u ekstremne sportove. Na Pamporovu je i 25 km staza za skijaško trčanje a oprema za sve zimske sportove može da se nabavi u čak devet radnji za iznajmljivanje.

Noćni provod

Foto: Sitomon/Flickr
BJ’s bar u Perelik hotelu najpopularnije mesto u gradu. Drugi hoteli imaju i nekoliko noćnih klubova, a najpoznatiji je Daks u Snezhanka hotelu.

Prijatna atmosfera vlada i u grčkoj taverni Greek Taverna na Perelik-u.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: