Najlepša hrvatska ostrva

Turisti koji odluče da godišnji odmor provedu u Hrvatskoj, uglavnom ostanu zapanjeni lepotom mora, prekrasnim plažama i ukusnom hranom.

Izvor: tportal.hr

Utorak, 23.08.2011.

20:00

Default images

Brojna hrvatska ostrva zbog svoje lepote mame veliki broj turista u špicu sezone, ali dolazak u avgustu ili septembru može biti odličan izbor.

Već su brojni strani mediji pohvalili Jadran kao odličan izbor za idilično letovanje, a sada britanski Guardian preporučuje posetu hrvatskim ostrvima na samom kraju sezone, kada je idealno vreme za uživanje u toplom moru, starim gradovima i fantastičnoj hrani.

Ostrvo najbolje za parove: Vis

Vis je idealno romantično utočište. Osim uživanja u nekoj od brojnih skrivenih uvala, obilazak Visa nudi razgledanje prekrasnih vinograda, maslinjaka, borovih šuma i uživanje u lepoti i mirisu oleandera, smokve, rogača i duda i više od 300 različitih biljaka.

Osim toga, Vis se može pohvaliti ukusnim plodovima mora i finim vinima. Na jugozapadnom delu ostrva možete se diviti starim ribarskim brodovima u Komiži, istraživati vojnu istoriju koja datira od stare Venecije, Engleske pa sve do doba Tita, a šteta je propustiti i ronjenje i posmatranje kornjača i delfina.
Grad Korèula (Foto: mdmags/Flickr.com)
Ostrvo najbolje za ljubitelje kulture: Korčula

Ostrvo do kog se dolazi trajektom od Splita, Rijeke ili Dubrovnika davno je bilo poznato pod imenom Korkyra Melainia, odnosno "Crna Korčula", kako su je Grci nazvali zbog guste hrastove i borove šume.

Korčula je idealna kombinacija šik Dubrovnika i prekrasnih prirodnih lepota. Baš kao i Dubrovnik, srednjevekovni stari grad Korčula smešten je na uskom poluostrvu.

S predivnog Markovog trga čija katedrala potiče iz 15. veka sve kamene uličice vode pravo do mora, a turiste će oduševiti dokumentacija brodogradnje i duga kamenorezačka tradicija.
Mali Lošinj (Foto: Peter Denis Cox/Flickr.com)
Ostrvo najbolje za odmor: Mali Lošinj

Do Malog Lošinja, na Kvarneru, može se doći trajektom iz Zadra, a nalazi se u arhipelagu od 30 ostrvaca. Boja mora je zapanjujuće tamnozelena, a ostrvo je veoma šumovito, pa je zbog toga poznato kao ostrvo vitalnosti i idealan je za one koji se žele "pomladiti".

Veli Lošinj se nalazi kilometar južnije i to je staro ribarsko naselje u kom se meša venecijanska i grčka istorija s uvalama idealnim za kupanje.

U ostrvskoj miomirisnoj bašti, rasadniku lokalnog lekovitog bilja na samom rubu grada, uživajte u prekrasnim aromatičnim biljkama i opustite se šetnjom kroz park i šumu Čikat.
Pag (Foto: Ambra Altomare/Flickr.com)
Ostrvo najbolje za ljubitelje hrane: Pag

Pag je poznat po svom zapanjujućem krajoliku koji podseća na Mesečevu površinu, usamljenim uvalama, siru, janjetini, čipki i soli.

Pag, koji se može pohvaliti ilirskom i rimskom prošlošću, obiluje vinogradima i maslinjacima i slanom travom koja ovčjem mesu i siru daje specifičan ukus.

Svakako je preporučljivo posetiti mesto Kolan koje u samoj unutrašnjosti ostrva nudi mogućnost uživanja u odličnoj hrani i usamljeno mestašce Lun na samom severu.
Hvar (Foto: JP Hussey/Flickr.com)
Ostrvo najbolje za ljubitelje zabave: Hvar

Na ostrvo se stiže trajektom koji pristaje u uvali Starog Grada, koji leži na dnu zapanjujuće uvale duge pet kilometara i zaklonjene gustim šumovitim brežuljcima.

Grad je osnovan iste godine kada je rođen legendarni filozof Aristotel i satkan je od pravog lavirinta kamenih uličica. U samom centru grada je dvorac Tvrdalj, kuća poznatog pesnika Petra Hektorovića koja potiče iz 16. veka.

Ukoliko ste ljubitelj modernije zabave, pravo mesto za to je grad Hvar koji je u špicu sezone prepun Italijana, celodnevnih i celonoćnih zabava i otmenih jahti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: