Bodrum - "jeftini šik"

Dok neka mesta imaju poteškoće da privuku turiste, Bodrum sigurno nema taj problem, s obzirom da je jedna od naposećenijih destinacija ovog leta.

Izvor: B92

Utorak, 19.07.2011.

10:29

Default images

Turska je prošla kroz neke teškoće kada se o turizmu radi, ali Bodrum je dokazao da je to trenutno, a klasa koju poseduju je stalna. Divna tirkizna obala koja je bila jedna od omiljenijih i Marku Antoniju i Kleopatri, nekoliko velikih odmarališta, mesta za provod ali i za pravi odmor… Među slavnima koji su letovali u Bodrumu su i fudbaler Kristijano Ronaldo i glumica Ketrin Zita Džons.

Ono što Bodrum čini tako posebnim nije samo bogata istorija (i fascinantne znamenitosti koje možete posetiti) već i odlična ponuda hotela i finih restorana. Ovaj grad privlači i bogate biznismene ali odmor na ovom mestu mogu priuštiti i široke narodne mase.

Proteklih par godina, oblast oko Bodruma doživela je neverovatan razvoj: sagrađeni su luksuzni tržni centri ali i novi Anam resort koji se uskoro otvara. Ali ne morate biti bogataš da biste uživali u čarima svega što ovo mesto pruža.

Dok su cene turističkih destinacija prilično skočile: Portugal za 39%, Španija za 41% a Hrvatska za 47% - u Turskoj su cene veće samo za 2%. Od glavnih evropskih letnjih destinacija samo je Bugarska jeftinija od Turske. Bodrum, koji upoređuju sa Sent Tropeom, nudi “jeftini šik”.
Ostaci Mauzoleja, Foto: HBarrison/Flickr
Turisti su ovde nekada dolazili da vide mauzolej u Halikarnasu, jedno od sedam svetskih čuda. Slično velikoj piramidi u Egiptu i ovo mesto predstavlja grob kralja Mauzola iz Karije u Maloj Aziji koji je on podigao 353 god.p.n.e. Ipak, Mauzolej se razlikuje od piramida po mnogo čemu - između ostalog, lepota građevine je ta koja je, više nego njena veličina, zadivila milione ljudi od vremena izgradnje pa sve do danas.
Foto: HBarrison/Flickr
Ali dok ima mnogo starih znamenitosti kojima se možete diviti, tu su i nove atrakcije. Grad je pun fantastičnih klubova u kojima se možete provoditi do ranih jutarnjih sati. Čuveni klub Halikarnas je mesto gde se skupljaju svi ljubitelji žurki. Na plesni podijum može stati oko 5.000 ljudi, a tu je i neverovatna svetleća fontana, visoka 15 metara. Sve to je upotpunjeno odličnim laserskim osvetljenjem. Drugi veliki klub je Bodrum, u koji staje 2.000 ljudi.

Ono čime su turisti posebno zadovoljni je visoki kvalitet hotelske i restoranske hrane kao i toplo i prijateljski nastrojeno stanovništvo.

I za decu ima mnogo atrakcija u ponudi: dečijih klubova i specijalnih obroka samo za mališane. Mnogo toga možete raditi ako vam dosade plaže i kupanje. Ima mnogo ekskurzija na koje možete otići: od razgledanja istorijskih znamenitosti do posete napuštenim selima i mlinovima…

I dok danas poznati i bogati troše stotine hiljada dolara na ekskluzivna letovanja, vi možete imati isto ali za vrlo povoljnu cenu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: