Ne nosite bensedin u Hrvatsku

Leto je počelo i prve kolone turista uskoro će "preplaviti" drumove širom Balkana, a zemlje regiona dočekaće ih sa različitim ponudama, cenama i stanjem na putevima. Dopisnici Tanjuga iz susedstva proverili su šta bi turiste moglo da očekuje u susednim zemljama i na šta posebno da obrate pažnju, kad je reč o propisima koji se razlikuju od srpskih.

Izvor: Tanjug

Sreda, 22.06.2011.

14:25

Default images

Brojni strani i srpski turisti i ove godine uputiće se u Hrvatsku, gde će ih, pored čistog mora i poznatih gradova i mesta, dočekati manje-više iste cene kao i lane.

One koji će do odredišta sopstvenim prevozom, u Hrvatskoj čekaju dobro održavani autoputevi, ali i za "srpski džep" prilično visoke putarine. Od srpsko-hrvatske granice do Zagreba za automobile i manje kombije putarina košta oko 14 evra, dok je cena za vozila s prikolicom i veće kombije 22 evra. Do Rijeke, Zadra, Splita ili gradova u Istri, ukupna cena putarina biće 30 evra.

Kafa na hrvatskom primorju košta jedan i po evro, sokovi do dva evra, a te cene su ponegde, kao na dubrovačkom Stradunu, i nekoliko puta veće. Kad je reč o kartama za trajekte i brodove, hrvatski mediji su izračunali da za četvoročlanu porodicu i automobil za trajekt za Lastovo treba platiti 230 evra - što je više od cene sedmodnevnog predsezonskog aranžmana u Grčkoj ili Tunisu.

U Hrvatskoj se može plaćati isključivo kunama, ali će od ove godine ugostiteljima i trgovcima biti dozvoljeno da u vreme kada menjačnice ne rade primaju stranu valutu. Hrvatska policija striktno primenjuje saobraćajne zakone i naplaćuje kazne, pa se za prekoračenje brzine u zonama oko naseljenih mesta plaća od 40 do 135 evra. Kazne od oko 70 evra "smeše se" onima koji nemaju vezan pojas, a istu kaznu platiće i oni koji nemaju sedište za decu ili koriste mobilni telefon u vožnji. Za prolazak kroz crveno svetlo predviđena je kazna od najmanje 135 evra.

Hrvatska policija na granicama sankcioniše one kod kojih nađe bensedine ili druge lekove za smirenje, u slučaju da ne poseduju dokument koji potvrđuje da je reč o prepisanoj terapiji. Iako zvuči banalno, takvi slučajevi su česti i lokalni mediji o njima izveštavaju.

Hrvatska i Srbija su potpisale Međunarodni sporazum o zdravstvenom osiguranju tako da turisti iz Srbije imaju pravo na besplatnu hitnu medicinsku pomoć s potvrdom koju izdaje Republički zavod za zdravstveno osiguranje.

Bezbednosna situacija u Hrvatskoj je dobra, mada se tu i tamo pojave vesti o išaranim ili oštećenim automobilima srpskih registracija ili o vređanju turista. To su ipak pojedinačni slučajevi, praktično zanemarljivi u odnosu na ukupan broj turista iz Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: