Odmor na Crnom moru

Bugarska je popularna kod naših ljudi i tokom zimskog i letnjeg odmora. Zbog blizine i veoma povoljnih cena u bugarska letovališta podjednako idu i porodice i mladi željni zabave.

Izvor: B92

Četvrtak, 02.06.2011.

15:43

Default images

Istočnu bugarsku obalu zapljuskuje Crno more, mirno i sigurno. Obala se proteže na 380 km i možete uživati u bistrom moru, čistom vazduhu, zlatnom pesku, nagrađivanim resortima, seocima za odmor i kampovima.

Ovde je prosečna temperatura vazduha oko 28 stepeni, a temperatura vode oko 25. U maju i septembru ima više od 240 sunčanih sati, a u julu i avgustu više od 300. Dva internacionalna aerodroma Varna i Burgas odlično povezuju Bugarsku sa ostatkom sveta.

Severna obala Crnog mora

Albena, Foto: Marcin Chady/Flickr
Severna obala odlikuje se mirnim morem, širokim plažama, divnim šumama i brojnim mineralnim izvorima. Sve to ovu obalu čini atraktivnom za bugarske i strane posetioce. Čak će i oni turisti sa prefinjenijim ukusom biti zadovoljni modernim odmaralištima na Zlatnim pjascima, Albeni (Albena), Rusalki (Roussalka), Rivieri (Riviera), Sunčanom danu (Sunny day), Svetom Konstantinu (St.Konstantin) i Eleni (Elena).

Ljubitelji prirodnih lepota i istorijskih znamenitosti uživaće u poseti botaničkoj bašti Balčik (Balchik Botanical Garden) i u muzeju Kalkirin rog (Kaliakra horn).

Južna obala Crnog mora

Sozopol, Foto: Jeroen Kransen/Flickr
Slikovite uvale i ćudljive stene, prostrane plaže sa peščanim dinama i toplim morem - predstavljaju atraktivnu snagu bugarske južne obale Crnog mora. Predivna priroda prepliće se sa modernim građevinama u mestima poput Elenite, Sunny Beach, Nesebar, Sozopol... Na severu, duga obala se graniči sa delovima Balkana, a na na jugu - sa Strandža planinom. I danas je jedinstvena kultura u Strandži deo je stavova i navika mestašca poput Atopol, Carevo, Kiten, Primorsko.

Tu atmosferu ćete osetiti i u restoranima koji odišu jedinstvenom umetničkom šmekom. Istorija, kultura i luksuz, isprepletani u jedno – to je Burgas na obali Crnog mora.

Nesebar

Nesebar, Foto: Axel Schwenke/Flickr
Ovo mesto, koje postoji preko 9,000 godina, smešteno je na jednom poluostrvu na Crnom moru, a kopnom je povezano samo dugačkom, uskom stazicom.

Nasebar je najpoznatiji po svom Starom gradu. Niko ne može sa sigurnošću da utvrdi da li je prevlaka koja spaja poluostrvo sa kopnom nastala prirodno ili su je napravili ljudi. Najveći broj zgrada potiče iz 11. i 14. veka; skoro sve su crkve napravljene u takozvanom "slikovitom" stilu. Neke crkve imaju predivne fasade i unutrašnjost i među najlepšima su na Balkanu. Najstarija je Sveti Jovan Krstitelj (Sveti Ioan Krastitel) izgrađena između 10 i 11 veka.

Danas Stari grad odiše tradicionalnom romantičnom atmosferom: uske, kaldrmaste stazice, mali trgovi, dvospratne kuće, prodavnice sa poklonima, kafane i lepi cvetni vrtovi – zaštitni su znaci ovog mesta.

Kiten

Primorsko, Foto: AcerStan/Wikipedia
U ovo seoce se turisti odmah zaljube. Šarmantno mesto, sa prijatnom klimom, predivnom prirodom i gostoljubivim stanovništvom će vas ostaviti bez daha. Selo su 1931. osnovali doseljenici iz Grčke i imigranti iz okolnih mesta. Nakon 1970, Kiten se razvija u atraktivni turistički centar. Možete odsesti u malim i udobnim hotelima, privatnim kućama, kampovima i motelima.

Tu su i brojni restorani, diskoteke, zabavni parkovi i ostale atrakcije. Kiten se nalazi izeđu dva centra - Carevo, koje je udaljeno 10 km i Primorsko - 5 km.

Severna plaža "Atliman" je vrlo lepa i pogodna ako želite da provedete miran dan na moru; Južna plaža graniči se sa rekom Kiten, a more je pogodno za sport i jedrenje. Interesantna kombinacija mora i planine pretvara Kiten u mesto za atraktivan i željeni odmor za hiljade turista.

Zlatni pjasci

Zlatni pjasci, Foto: veni markovski/Flickr
Ovo mesto vama i vašoj porodici nudi odlične uslove za idmor sa puno zabave i sportova. Odmaralište Zlatni pjasci smešteno je u Nacionalnom parku sa istim nazivom, i nalazi se 18 km od grada Varne. Zlatni pjasci nudi predivne, slikovite plaže, čisto more i mineralne izvore. Obala, koja je okupana suncem od maja do oktobra, duga je 3,5 km, a široka oko 100 metara. Leta nisu suviše topla zahvaljujući povetarcu koji duva sa mora. Prosečna temperatura kreće se oko 27 stepeni u julu i avgustu, a temperatura vode iznosi oko 24 stepena.

Hoteli i restorani

Postoji 5 hotela sa 5 zvezdica, 20 sa 4, 34 sa 3 i 16 sa po 2 zvezdice, kao i 10 luksuznih vila u odmaralistu Golden Sands. Brojni restorani služe nacionalna jela, a u ponudi su naravno i evropska i egzoticna kuhinja. Ako pozelite uvece da izađete u provod tu su klubovi, diskoteke, barovi...za svačiji ukus.

Rekreacija

Moderan Climato-balneological Centar ima bazen sa lekovitom vodom, modernu elektromedicinsku opremu i visoko obučeno osoblje. Ovaj centar nudi preko 120 različitih medicinskih usluga i programa: anti-stres program, kozmetičke tretmane, fitnes, akupunkturu... Postoje 22 mineralna bazena na otvorenom i zatvorenom bazena, 20 teniskih igralista, terena za odbojku i kosarku i naravno mnogo mogućosti za zabavu na vodi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

22 h

Podeli: