Mrtvo more: turisti zamenili ribare

Nema ribarstva i nautičkog turizma, ali oko tri i po miliona turista ,koliko ih poseti ovu oblast, dokaz su da nije sve zamrlo

Izvor: Politika
Autori: Ljerka i Dragan Vasić

Izvor: B92

Utorak, 18.01.2011.

22:00

Default images

Posle dva dana, potpuno uskomešanih emocija,u zoru napuštamo Jerusalim želeći pre povratka na Sinaj da se malo zadržimo i na Mrtvom moru. Odlučujemo se da siđemo iz autobusa u Ein Gediju, sat vremena udaljenom od Jerusalima. Ovo mesto izabrali smo između ostalog i zbog nacionalnog parka u blizini. Nije to ni Tara,nisu ni Plitvička jezera,ali sam naziv Ein,što znači izvor,i Gedi,što na hebrejskom znači koža,zagolicali su našu maštu. Jedan od izvora se zove Davidov izvor koji lagano izvire i slivajući se niz stenu kao skok jareta nestaje u malom jezeru. U Ein Gedi postoje četiri ovakva izvora pijaće vode kojom se snabdeva lokalno stanovništvo. Čak i mala količina vode na ovakvim mestima dovoljna je da se tu razvije bogata vegetacija, palme, plantaže voća i retke vrste drveća.

Iako je jesen tek stupila na snagu i rano je pre podne,temperatura dostiže 37 stepeni.Spuštamo se sa puta strmom liticom do zaravni na kojoj su ogromni crveni suncobrani sa tuševima. Skoro pusta plaža je pred nama, duva pustinjski vetar, dok nam sunce prži potiljak, a pred nama puca pogled na Mrtvo more. Za vrlo kratko vreme spustili smo se sa oko 800 metaranadmorske visine na kojoj se nalazi Jerusalim, na 418 metaraispod nivoa mora, koji iz godine u godinu,i dalje opada. Dubina jezera je skoro 400 metara,što ga čini najdubljim jezerom ispod površine mora na 808 metara. Dugo je 72,a široko 16 kilometara. Priliv vode iz reke Jordana,čija se voda koristi za piće i navodnjavanje u poljoprivredi,smanjuje se, pa nivo mora umesto da raste stalno opada. Za proteklih sto godina dotok vode se smanjio na četvrtinu,a nivo jezera kažu da opada za jedan metar godišnje. Izrael i Jordan su u pregovorima oko eventualne izgradnje kanala između Crvenog (Akabski zaliv)i Mrtvog mora, ali eventualna izgradnja kanala može otvoriti nove probleme zbog mešanja vode, ugrožavanja koralnih grebena i slično. Glavna korist bila bi povećanje sadašnjeg nivoa mora, dok bi se prirodan pad vode kroz kanal mogao koristiti i kao izvor energije.

Lekoviti minerali

Voda iz ovog mora, ili bolje rečeno jezera, nigde ne otiče, a vodeni tok koji se u njega uliva nema mogućnosti da se odlije. Dolazi do velikog isparavanja, dok se korisni minerali i soli neprekidno talože. Izuzetno je bogato kalijumom, kalcijumom i magnezijumom. Ostala mora imaju oko triprocenta soli, natrijumskog porekla, i ne sadrže minerale u takvim količinama. Sem retkih bakterija, nema nikakvog života, ali iako je mrtvo, nije beskorisno. Lekoviti minerali, blato u posebnim delovima priobalja, koriste se u industriji kozmetike za dobijanje najboljih krema, u medicini, a neki minerali se i izvoze.

Izuzetne gustine zbog velikog procenta soli (28–33 odsto),omogućava plutanje tela nad kojim nemate kontrolu ako pokušate da zaplivate prsnim stilom ili kraulom. I pored velikog truda da zaplivate, voda izvrne telo istog momenta na leđa i tu se pokušaj plivanja završava. Ovo je jedino mesto gde su u vodi izjednačeni plivači i neplivači.

Treba napomenuti da je zabranjeno kupanje na mestima gde nema slatke vode u dovoljnim količinama da sperete so sa tela, a preporuka je da se ne kupateduže od 15 do 20 minuta. Poslušali smo oba saveta.

Kupamo se 15 minuta bez kvašenja glave, zbog opasnosti od velike koncentracije soli koja u dodiru sa očima,sluzokožom, eventualno ranicama na telu,može izazvati slepilo i nesnosno pečenje. Trčimo do tuševa da speremo so sa tela, pa opet trkom nazad po još jedno„buć “ u more. Proveravamo na razne načine da li je zaista tolike gustine: dižemo ruke i noge istovremeno uvis, čitamo novine, kao da sedimo u fotelji, pokušavamo da plivamo svim poznatim stilovima.Uživamo kao deca na najnižoj tački na planeti i nadamo se da neće doživeti ekološku katastrofu koja mu preti zbog brzog opadanja nivoa vode. U šali se pitamo: ašta ako se isuši? Da li će se na dnu pojaviti biblijski gradovi Sodoma i Gomora. Lokalitet njihovog postojanja se upravo i vezuje za Mrtvo more. Ako nije mit,na njegovom dnu se osim Sodome i Gomore nalaze još tri grada potopljena u istom danu. Tu bi trebalo da se nalaze Sigor, Adama i Sevolin. Po mitu,svi stanovnici ovih gradova su potopljeni,a jedino je Bog spasao pravednog Lota i njegove ćerke.

Zbog nemogućnosti da se u područjuMrtvog mora ribari i uživa u nautičkomturizmumnogi će pomislili da je sve zamrlo,ali činjenica da oko tri i pomiliona turista poseti ovu oblast baca sasvim drugu sliku,vrednu skoro desetmilijardi dolara. Mnogobrojni hoteli puni su turista koji su tu radi lečenja psorijaze i reumatizma lekovitim blatom.

Tvrđava za ponos

U južnom delu Mrtvog mora podignute su ogromne fabrike za preradu i pakovanje soli koja se dobija isparavanjem vode iz manjih, pregrađenih bazena.To svrstava Izrael u jednog od najvećih izvoznika soli u svetu. Čak i more koje nazivamo Mrtvo daje Izraelu život.

Na obali skupljamo kamenje, presvučeno belom čipkom od soli ali i grumenje čiste soli veličine dečje pesnice,koje kao suvenir nosimo zajedno sa jevrejskom menorom, 33 pravoslavne sveće zapaljene u crkvi Sv. groba i ostalim suvenirima koji će nas podsećati na boravak u Jerusalimu i na Mrtvom moru.

Krećemo dalje ka jugu vozeći se uz obalu Mrtvog mora i,na naše iznenađenje,gledamo tanku kopnenu prevlaku koja spaja jordansku i izraelsku obalu da bi se ponovo uskim kanalom nastavilo novim bazenom. Na desnoj strani,na samo nekolikokilometara,uzdiže se brdo i na njemu još jedan ponos izraelskog naroda. Tvrđava Masada. U podnožju brda veliki kompleks zgrada i žičara. Možete se opredeliti ili njom,ili pešice,uz strmu stazu koja bi vam oduzela sat vremena. Nadmorska visina Masade je relativan pojam,a sve je u zavisnosti od toga prema kom morumerite. Ona je iznad Mrtvog mora 450 metara,što je samo 50 metara iznad Sredozemnog mora. Od 2001.godine je pod zaštitom Uneskakao svetski kulturnoistorijski lokalitet. Izgradnju Masade započeo je Irod tridesetak godina p.n.e. Tu je podigao sebi dvorac na zapadnoj strani,a onda je dodata i severna palata. Bilo je obezbeđeno snabdevanje vodom,a postojala su čak četiri kupatila. U vizantijskom periodu sagrađena je i crkva od koje su ostali temelji i mozaici. U periodu pod Rimom, 70.godine n.e.posle spaljivanja Jerusalima od strane Tita Jevreji beže na Masadu. U neravnopravnoj borbi Jevreji odolevaju trogodišnjojopsadiginući jedan za drugim,do poslednjeg. Danas je to mesto koje, osim za ubiranje novca od turista, služi za učvršćivanje vere mladih Jevreja. Tu mladi vojnici polažu zakletvu koja glasi: „Masada više nikada neće pasti.” Ono što je za Jevreje Zapadni zid u Jerusalimu,to je Masada na obali Mrtvog mora.

--------------------------------------------------------------------------

Samo mirno i opušteno

Da Mrtvo more nije bezopasno, kako na prvi pogled izgleda, govore i slučajevi kad su se pojedinci udavili u moru u kome se ne može potonuti! Predveče vetar koji duva sa kopna pojačava svoju snagu i kupače može odneti malo dalje od obale. Dolazi do panike, a svaki pokušaj približavanja obali plivanjem je bezuspešan. Gutanje slane vode izaziva zgrušavanje krvi, pojave ugruška u plućima i prestanka disanja, što dovodi do utapanja. Zato, ako vas vetar oduva malo dalje od obale, najbolje je da mirno plutate dok vas spasioci ne privuku obali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: