Moje putovanje: Prag

Sanja Ivaniš, PR menadžer Apatinske pivare, posetu češkoj prestonici iskoristila je da obiđe prelepi zamak Hradčani, prošeta Karlovim mostom, a na brodu-restoranu na Vltavi ljuljuška uživajući u čuvenom pivu staropramen i pogledu na Zlatni grad

Izvor: Gloria

Izvor: B92

Sreda, 17.11.2010.

23:00

Default images

Posle udobnog leta i smeštaja u hotelu ‘Angelo’, otpočela sam moje praško putovanje tragajući za čuvenim znamenitostima grada na Vltavi. Dom Franca Kafke i Bedžiha Smetane, astronomski sat i predivni galebovi na reci bili su pravo otkrovenje za mene. Sa sveprisutnim duhom habzburške monarhije i ukusom čuvenog češkog piva staropramen, čiji renome potvrđuje upečatljiv podataka da se godišnje popije neverovatnih sto pedeset litara po glavi stanovnika, Prag mi je doneo pravo uživanje.

Talasi Vltave

Upoznavanje prestonice Češke Republike započela sam razgovorom sa ljubaznim domaćinom Jiržijem o značaju piva. Ovo piće ima dugu i značajnu istoriju. Prva pivara u Češkoj sagrađena je pre skoro hiljadu godina, a u početku pivo se proizvodilo uglavnom u okviru kuća i manastira. Jirži sa ponosom ističe da Češka ima izuzetno veliki izbor različitih domaćih piva, i da je ono neodvojivi deo njihove kulture, društva i istorije. Sa željom da osetim i doživim pulsirajući ritam Praga, otišla sam na brod restoran ‘Marina’ gde sam uz ljuljuškanje na talasima Vltave otkrila sasvim novi grad.

Gasna svetiljka

Tipično turističko razgledanje grada počela sam obilaskom čuvenih Hradčana, jednog od najstarijih delova Praga, gde su, između ostalog, crkva Loreto, najstarija ulična svetiljka na gas i sedište sadašnjeg predsednika republike. Crkvu Loreto napravili su doseljenici u baroknom stilu. Na svaki sat dvadeset jedno zvono sa ove crkve oglašava se jednoglasno, dok se u samoj crkvi čuva nacionalno blago, među kojima i odežda izvezena sa šest hiljada dvesta dvadeset dva dijamanta. Praška crkva Loreto posvećena je Čudotvornoj devici Mariji. Samo nekoliko metara dalje, šunjajući se kroz uske i kaldrmisane ulice starog grada, naišla sam na najstariju gasnu uličnu svetiljku u Pragu, koja i danas, baš kao i 1920. kada je i napravljena, osvetljava mali trg.

Katedrala

U centru Hradčana, sa vidikovca ispred predsedničke palate, otkrila sam čitav Prag kao na dlanu. U pejzažu prepunom nežnih i toplih tonova zlata i slonovače ističe se masivna zlatna kupola Narodnog pozorišta, koja je tog oktobarskog dana sijala kao drugo sunce. Na moje iznenađenje, prolaz kroz kapije predsedničke palate odveo me je do kapele Svetog Pavla, nekadašnje centralne kraljevske kuhinje i fontane u rokoko stilu koju je sagradio Rudolf II. Još samo nekoliko koraka, i u centralnom unutrašnjem dvorištu predsedničke palate našla sam se pred katedralom Svetog Vida, koja je građena pet vekova. Na istom mestu u devetom veku bila je rotunda, a već u dvanaestom je izgrađena bazilika, dok je 1344. započeta gradnja današnje katedrale koja je završena krajem 19. veka.

Energija Zlatnog grada

U blizini je Zlatna ulica, kojom se stiže do kuće u kojoj je živeo Franc Kafka. Zastala sam da predahnem uz čuveno češko pivo i sa vidikovca te ulice još jednom nakratko osetim energiju Zlatnog grada.

Astronomski sat
Autorka
Prešavši usnulu Vltavu Karlovim mostom stigla sam u samo jezgro Praga, na Stari gradski trg gde sam ceremonijalno, zajedno sa hiljadama očaranih turista, ispratila kako čuveni astronomski sat, uz pomoć patuljaka i trubača, otkucava tačno vreme. Ulice srca Praga odišu vrevom, suvenirima i uličnim prodavcima nadaleko poznatih praških kobasica i pereca. Astronomski sat izgrađen je u petnaestom veku, a Franc Kafka živeo je u skoro svakoj od zgrada koje okružuju Stari trg. Tumarajući uskim, kaldrmisanim ulicama primećujem da mnoge zgrade imaju specifična obeležja iznad ulaza: zlatni cvet, zlatnu zvezdu, zlatnu zmiju. Naime, za vreme Marije Terezije umesto brojeva, zgrade su imale znakove kao obeležje adrese.

Oproštaj

Pred odlazak na aerodrom odlučila sam da još jednom ručam na tradicionalni češki način u bar-restoranu Potrefena Husa. Od Praga sam se oprostila uz gutljaj rashlađenog staropramena i pošla u susret Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Podeli: