Åre - idealno za après-ski

U najvećem skandinavskom skijalištu Åre jedino sneg podseća na Alpe

Izvor: B92

Subota, 06.11.2010.

20:23

Default images

Dok zalazeće sunce farba obronke planina u ružičasto, na lokalnoj televiziji u stotinak kuća i apartmana u pola 9 počinje večernji talkshow. Kicoški voditelj večeras ima za gosta švedsku ex-šampionku u free-style skijanju.

Ona se nasmeši svaki put kada se puste fragmenti iz njene sportske karijere. Razgovor teče u fragmentima i svaki fragment je, zapravo, jedan intermezzo jer mnogo važniji deo emisije predstavljaju goruće teme: kakav je sneg, da li postoji opasnost od lavine, koje žičare su zatvorene, ima li noćnog skijanja u mestima Åre, Björnen i Duved i naravno, koji bend i DJ nastupa u kom baru.

Sledi vremenska prognoza: u krupnom planu je karta sa detaljnim podacima o trenutnim vremenskim uslovima, kako bi i oni koji ne znaju švedski - a to je nekolicina Engleza i Rusa koji borave u selu - mogli da razumeju da li će se naoblačiti ili biti sunčano.

Kako do vrha?

Na putu do pekare gde vas čeka bogat doručak, videćete da živa na termometru pokazuje -16.

Nostalgična uspinjača Åre Bergbanan, koja je u malom centru sela, prošle godine je povodom 100 godina postojanja zasijala u novom svetlu.

Zahvaljujući uspinjači, Åre se 1910. pojavio na karti atraktivnih zimskih destinacija. Danas uspinjača nije toliko praktična; cirkuliše tek na svakih 20 minuta i savladava nadmorsku visinu od samo 200 m.

Odmah iza ugla skijašima je na raspolaganju gondola koja se za najkraće moguće vreme uspinje na vrh skijališta Åre: Åretopplateau na visini od 1220 metara.

Sa ove tačke možete za 5 € motornim sankama otići do vrha Åreskutan koji je na 1420 metara. Sanke su privatna inicijativa, pa nikad ne možete u napred znati da li su toga dana u funkciji.

Ukoliko motornih sanki nema, preostaje vam da narednih pola sata prepešačite sa skijama na ramenima i tako stignete do vrha odakle pogled puca na Jämtland, sve do Norveške. Ovaj deo Årea poznat je po netaknutom snegu pršiču .

Gore je sunčano ali se dolina ne vidi od sivog prekrivača. I još nešto, gore je znatno toplije nego u podnožju, dok je na Alpima obrnuto. 'To je zbog morske klime, dosta smo blizu Norveške', objašnjavaju lokalci.

U svakom slučaju ovde nikad nije toplo zimi. Redovno je ledeno, sa temperaturama od -30, -35 stepeni. Jedan od dobrih načina da se zagrejete jesu košare za vatru koje su postavljene na strateška mesta na planini. Drvo i šibice stoje pored, pa ukoliko pre vas nije bilo nikoga, založite vatru sami.

Kobasice

I ubrzo ćete videti i ostale skijaše. Članovi skijaškog kluba iz Stokholma sede na drvenim klupama oko vatre i vade kobasice iz rančeva. Kobasice stavljaju na žice, u termose sipaju topao čaj i tako se bore protiv hladnoće.

Sat vremena skijanja, onda zagrevanje uz vatru i čaj, pa opet sat vremena skijanja i sve tako... Takva je situacija ceo januar i februar.

Postoje i tople drvene kućice u podnožju žičara gde se možete presvući i ostaviti cipele i torbe. U pojedinim kućicama naći ćete i mikrotalasnu pećnicu. Ukoliko nemate pri ruci ništa što biste mogli da ugrejte u mikrotalasnoj, onda se poslužite hranom iz automata.

Sa vrha kad pogledate levo videćete atraktivne staze sa hupserima. U daljini odzvanja strašna vriska.

Na prvi pogled ne vidi se ništa osim potpuno belog pejzaža koga presecaju žičare.

Ipak, tu je drveni toranj sa stepenicama na kojem su devojke sa sigurnosnim pojasom i šlemovima. Izgleda da je to jedan od usputnih stanica Zipline-a.

Vrisak je bio od jedne od njih koja je prva preletela dolinu neverovatnom brzinom od nekoliko stotina metara privezana za zipline. Drugarice je prate jedna za drugom.

Popularno mesto za ručak je Timmerstugan koji kao specijalitet dana ima čorbu od pasulja. Na jelovniku su i omlet i hamburgeri.

Druga opcija je da odete u Linbanecafét - restoran na samoj stazi. Sedite u besplatni autobus za mesto Duved i svratite u restoran koji je smešten u nekadašnju stanicu sedežnice. Zidovi su dekorisani starinskim skijama i fotografijama.

Prijatno osoblje doneće vam ragout od losa ili jelena sa kremastim krompir-pireom i brusnicama. Pun tanjir koštaće vas manje od 10 €.

Najbolji disco u gradu

U večernjem talkshow-u već je najavljeno: današnje mesto za après-ski je - kao i dosta puta do sada - Bygget.

U baru je tolika gužva da vam je potrebno 15 minuta da dođete do pića. Sve stolice oko malih stolova su zauzete. Uglavnom su prisutni muškarci koji drže snus između desni i gornje usne.

I na podijumu je gužva, mnogi đuskaju sa alkoholom u ruci. Žurka traje do večere, a ukoliko biste još zabave svratite na drugu rundu posle 23h.

Korisne informacije

Åre je sa svojih 100 km staza najveća ski oblast Skandinavije. U ovoj oblasti su smeštena tri sela, pri čemu je Åre najveće i nudi najbolji après-ski.

Åre je preko staza na istočnoj strani povezan sa porodičnim skijalištem Björnen (sa plavim stazama) i mestom Berenland.

Za skijaše sa hendikepom tu je škola Total Ski School sa posebnim programom. Rezervišete na www.totalskidskolan.ze.se

Besplatnim autobuskom linijom od zapadnog dela Årea možete doći do sela Duved, u kojem se nalazi veliki broj apartmana. I ovo je porodično mesto za različitim stazama i za početnike i za profesionalne skijaše.

Što su dani duži, to su žičare duže u funkciji. Svakoga dana u nekom od pomenutih sela moguće je noćno skijanje. Januar je hladan i mračan, a zimska sezona traje dugo, čak do maja.

I langlauferi se mogu zabaviti na 180 km dugim stazama.

Šestodnevni ski pas za celu oblast košta 195 € za odrasle i 157 € za decu do 16. godina, i odrasle preko 65 godina. Za decu do 7 godina, ski pas je besplatan.

Iznajmljivanje skija ili snouborda sa pancericama: 6 dana od 50 € do 100 €.

Smeštaj

U mestu Björnen smešten je moderno dizajniran hotel sa 5 zvezdica Copperhill Mountain Lodge za goste sa dubljim džepom. U sklopu hotela je i wellness, a sve sobe imaju lep pogled na planine. www.copperhill.se

Åre: Holiday Club je u velikoj, ne tako atraktivnoj zgradi, apartmani su prijatni i lepo dizajnirani. www.hcresorts.com

Stotine drugih apartmana i planinskih kolibi možete naći ovde www.skistar.com/are/. Šestokrevetni apartman u februaru je od 850 €. U centru sela je hotel Åregården, klasičan, jednostavan sa dobrom kuhinjom. www.diplomathotel.com

Zipline košta oko 60 € po osobi. Za više informacija o zipline-u, turama na sankama koje vuku psi i motornim sankama, možete naći ovde: www.campare.se.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: