Egipat, mistika Severne Afrike

Za putovanje u prošlost, nije vam potreban vremeplov... Dovoljno je da spakujete kofere i otputujete u Egipat, gde ćete se naći u čudesnom svetu čuvenih faraona, piramida i hijeroglifa...

Izvor: www.ministudiomagazin.com

Izvor: B92

Utorak, 02.11.2010.

06:50

Default images

Arapska republika Egipat je verovatno jedna od najmističnijih zemalja na svetu, a nalazi se na obalama sredozemnog i crvenog mora, u severoistočnoj Africi. Egipat je kroz svoju istoriju poznat kao turistička destinacija, još od vremena Herodota, koji je prilikom posete bio iznenađen velikom razlikom od njegove domovine. Ipak, otkrićem faraonskih antikviteta Egipat je još dobio na šarmu, pored jedinstvenih verskih i kulturnih spomenika i tako postao hit turistička destinacija.

“Kulturna prestonica Evrope“, i drugi po veličini grad u Egiptu, Aleksandrija i neposredna okolina grada protežu se obalom ka Marsa Matruh na zapadu. Kao velika trgovačka luka i centar turističkih aktivnosti, predstavljala je „Kapiju ka Egiptu“ za Evropu i mediteranske zemlje. Područje sa mediteranskim duhom, je glavna atrakcija za stanovnike Kaira, jer nešto hladnija klima usled prisustva Sredozemnog mora, predstavlja njihovo utočište. Osnovana je od strane Aleksandra Velikog, a po projektu arhitekte Denokratesa II u obliku šahovske table 332. pne. Dva glavna puta povezana vertikalno i paralelno, se protežu od istoka na zapad i sa severa na jug. Pet gradskih okruga je dobilo ime po pet slova grčkog alfabeta: Alfa, Beta, Gama, Delta i Epsilon. Alfa je bio kraljevski okrug sa kraljevskim palatama, Hramom, muzejima, bibliotekom i vrtovima.
Kairo ili Al Kahira nije samo glavni grad Egipta, već i najveći grad u Africi i na Bliskom Istoku, sa oko 20 miliona stanovnika. Proteže se duž reke Nil, na oko 40km od severa ka jugu. Građani ga sa ponosom nazivaju „majka svih gradova“. Kairo leži na strateškim putevima koji vode do tri kontinenta: Azije, Afrike i Evrope. Ovaj 2000 godina stari grad je mesto suživota islamske, hrišćanske i jevrejske kulture, koje cvetaju i do današnjeg dana.

Luksor je živi muzej sa ogromnim brojem drevnih egipatskih spomenika i može da se posmatra kao tematski park, gde su atrakcije samo slučajno pravi spomenici.

Šarm-el-Šeik je jedan od najvećih ronilačkih centara u svetu, zbog potencijala svoje životne sredine i jedinstvene raznovrsne prirode.

Geografski položaj i umerena klima tokom cele godine, obala i plaže sa jedinstvenim blagom koralnih grebena su ono što osigurava Egiptu mesto medju top destinacijama. Ima suvu i toplu klimu, temperatura u letnjim mesecima dostiže i 50°C, kiša skoro da nikada ne pada, a u zimskim mesecima prosečna temperatura u priobalju je 26°C.

Ako ste se već uželeli sunca i mora, najbliže mesto koje može da vam pruži leto u novembru je Egipat. Očaraće vas prelepe plaže i još lepše more, prepuno korala i najraznobojnijih morskih stvorenja, piramida, spomenika i interesantnih gradova... mistika Egipta zbog koje ovo putovanje ne smete propustiti.

Izvor: www.ministudiomagazin.com

U NOVOM BROJU MAGAZINA MINI STUDIO
ARHITEKTURA - “Biser crne školjke”

ENTERIJER - “LOFT – simetrija sa dva identiteta”

OSVETLJENJE - “Firme di Vetro”

U POKRETU - “Novi BMW X3”

DIZAJN HOTELI – “Hotel na sedmom nebu”

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: