Ohrid, jezero koje stvara bisere

Biser Ohrida je Ohridsko jezero. Bukvalno, jer se iz tog jezera dobijaju nadaleko čuveni biseri, i to po nekoj čudnoj tehnologiji od krljušti riba. Nisam o tome dobila neku detaljniju informaciju, ali vidim da se lepe figurine od tih bisera mnogo traže.

Autor: Ivana Tica

Izvor: B92

Subota, 18.09.2010.

06:40

Default images

U stvari, kada kažemo da idemo u Ohrid, mislimo na Ohridsko jezero. I sve što ono znači, sa svojim tihim kafanama i brojnim sportskim terenima koji se nižu jedan za drugim.

Mislila sam da je put na jezero, moguće nekakav odmor B kategorije. Ali, odmor na Ohridskom jezeru, u Ohridu, odmor je de lux kategorije. Ohridsko jezero je golemo. Nema kraja. Plavo, beskonačno. Sa zlatnim odsjajima. Krase ga čamci i barke. Na jezeru je napravljeno više plaža. Par minuta od centra starog grada, a u prirodi, nekoliko je manjih plaža sa ležaljkama. Do plaže hodate kamenim uličicama sa mnoštvom restorana, picerija, barova, prodavnica sa bisernim nakitom. Naravno, Ohridsko jezero čuveno je po svojim biserima. Moj cilj bio je staviti nešto od tog mnoštva na sebe.

Ohrid ima Samuilovu tvrđavu, izgrađenu u 10 veku, na kojoj se ponosno vijori nacionalna, državna zastava, antički teatar, arheološke iskopine i, naravno, crkve. Najlepša i najveća je crkva Svete Sofije u samom centu starog Ohrida. Kada ugledate Svetu Sofiju ohridsku kao da se sav žamor ulice i žagor iz centra grada i sa glavne pijace utiša, pa stekneš utisak da se život zaustavio na par trenutaka, koje nikada nećete zaboraviti.

Da se čovek malo zagleda u sebe i seti se koliki je pod nebom.

Utisak koji ostavlja crkva večan je u tom smislu i jedinstven. Atorijske knjige kažu da je Sveta Sofija vizantijska građevina, nastala još u 11. veku, i to na temeljima ranohrišćanske bazilike. Crkva ima jedinstvenu galeriju srednjovekovnog slikarstva iz perioda od 11. do 14. veka.

No, ne bi balkanska priča iz starine bila tako zanimljiva da tu nema i jedne velike kontradikcije. U vreme viševekovne turske vladavine, unutrašnjost crkve, njene freske bile su premazane belom bojom, i crkva je pretvorena u džamiju sa minaretom. Korišćena je kao islamska bogomolja.

Tokom konzervacije otkriven je deo fresaka, pa je na svetlost dana izašla stara namera i veština hrišćanskih sveštenika.

Ono što je danas moguće videti od svega toga dovoljno je da se oseti snaga i sjaj ortodoksnog hrišćanstva.

Za vreme Ohridskog letnjeg festivala u crkvi se održavaju koncerti klasične i duhovne muzike. Lepota i snaga Svete Sofije su me opili, možda čak i viče od lepote Ohridskog jezera. Toliko da sam zaželela o tome još saznati i zapisati o starom srednjovekovnom Ohrida, ali se nadam da će biti još prilike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

13 h

Podeli: