Ptuj, banja i karneval u Sloveniji

Srednjovekovno središte grada, predivna priroda, ukusna hrana, dobra vina i raspoloženi domaćini samo su deo onoga što ćete videti u gradu Ptuju i banji sa velikom wellness ponudom.

Izvor: Magazin Lisa

Tekst: Marija Jakob

Izvor: B92

Sreda, 14.07.2010.

14:55

Default images

Ptuj je najstariji slovenački grad smešten u severoistočnoj Sloveniji, proteže se od vinorodnih Slovenskih gorica, pa duž doline reke Drave. Začetak je, danas istorijsko jezgro grada, na bregu iznad reke, sa koga se lako nadzirala okolna ravnica. U prošlosti, najveći uspon doživeo je za vreme Rimskog carstva. Godine 69. u Ptuju je krunisan car Vespazijan. U to vreme, ovo mesto bilo je važan vojni, trgovački, carinski i upravni centar sa čak 40.000 žitelja, a ovaj broj stanovnika ni do danas nije prevaziđen. Inače, središnji deo grada - srednjovekovni Ptuj, sada očuvano staro jezgro sa nekoliko ulica i trgova, sa crkvama, palatama i starim kućama, zaštićeno kao spomenik od kulturnog značaja, razvio se izmeuđu reke Drave na jugu i Grajskog grica (brega) na severu. Trouglasti oblik omeđen je na severu tvrđavom, na zapadu dominikanskim manastirom i na istoku minoritskim manastirom. Ptujska tvrđava stoji na konglomeratnom Grajskom gricu koji se vidi izdaleka. Od brojnih tornjeva očuvana je samo još Dravska kula u kojoj se nalazi Mihelićeva galerija.

Tradicionalni maskenbal

Danas je Ptuj najpoznatiji slovenački karnevalski grad. Čuveno „kurentovanje“, koje traje jedanaest dana, svake godine poseti više od 100.000 ljudi. U glavnoj karnevalskoj povorci učestvuje više od 2.000 maski i više od 600 kurenta koji su najprepoznatljiviji ptujski karnevalski likovi. Ove godine, jubilarno 50. kurentovanje održano je u februaru i propraćeno brojnim koncertima.

Ptuj s okolinom već odavno je na glasu po ukusnim jelima i odličnom vinu. Zlatnu lozu godište 1917, najstarije slovenačko vino, čuvaju u Ptujskoj kleti gde možete da se upoznate s više od sedam vekova starom tradicijom vinarstva.

Banja za uživanje

U najstarijem slovenačkom gradu su Terme (banja) Ptuj, jedan od najmlađih slovenačkih termalnih centara koji sačinjavaju: hotel sa četiri zvezdice, kamp i kompleks apartmana i bungalova. Grand Hotel Primus otvoren je 2007. godine i predstavlja jedinstveni hotel te vrste u Sloveniji. Svoju priču gradi na bogatoj istoriji Ptuja, koja se prepliće kroz sve segmente turističke ponude ove banje, pa se u avgustu kroz održavanje Rimskih igara simbolično pretvara u staru rimsku Petovionu.

Na trećim Rimskim igrama koje će ove godine biti organizovane od 19. do 22. avgusta, biće više od 35 organizovanih grupa iz Ptuja i okoline, ali i iz Austrije, Srbije, Hrvatske i Italije, a svi zajedno oživeće više od dve hiljade godina staru priču grada. Grad će živeti uz rimske igre sa mačevanjem, nastupima gladijatora i uz prikaz raskošnih rimskih rituala. Domaćice će na rimskoj pijaci predstaviti bogatu rimsku ponudu hrane.

Vrhunac događanja opet će biti subotnja povorka kroz staro gradsko jezgro na kojoj se očekuje više hiljada posetilaca i najmanje 1.200 aktivnih učesnika u tradicionalnim rimskim togama, na kočijama i konjima. Kao što Starim Rimljanima i prilici, povorka će se završiti obilatom rimskom gozbom!

Sastavni deo ponude Grand Hotela Primus je i nagradni konkurs u okviru kojeg pobednički par dobija na dar venčanje koje se održava u skladu sa tradicijom antičkog Rima. Konkurs, koji se održava već tri godine zaredom, završava se venčanjem krajem aprila na koje mladenci mogu da pozovu do sto gostiju. Novopečeni supružnici mogu i da provedu prvu bračnu noć u predsedničkom apartmanu, koji ima sopstveni masažni bazen i saunu, a vrhunski doživljaj boravka pruža i izuzetan pogled na zamak i grad.

Čitav banjski kompleks napravljen je tako da gostu pruži maksimalno uživanje, bilo u ukusnoj hrani, masažama, fitnesu ili šetnji, bilo u rekreaciji ili odmoru na bazenima sa termalnom vodom (prirodnom toplom vodom koja izvire iz zemlje).

Na olimpijskom bazenu pripremaju se brojni plivači, pa su se tako u 2009. godini pod vođstvom italijanskog stručnjaka za plivanje Andrea de Nina okupili najbolji plivaci delfin-stilom: evropski prvak Rus Jevgenij Korotiškin, evropski viceprvak Slovenac Peter Mankoc, i olimpijski vicešampion Srbin Milorad Čavić.

Više informacija i cene smeštaja i usluga potražite na: www.terme-ptuj.si

MAGAZIN LISA U NOVOM BROJU DONOSI:

Moda: Umetnost modnog izražaja

Jovana Janković: Najvažnije mi je da sam uvek srećna!

Aktuelno: Zašto žene gledaju fudbal?

Lokica Stefanović: Vežbe za raspoloženje

Lepota: Stil slavnih ličnosti

Mini kuvarica: Piknik za celu ekipu

Moj stan: Romantični dom u cveću

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: