Druga strana Egipta

Osim piramida i Kaira, Luksora i ulickanog Šarm el-Šeika, još uvek postoje mesta u Egiptu koja turisti tek počinju da otkrivaju

Izvor: B92

Utorak, 13.07.2010.

07:00

Default images

Nebo je svetlo plavo, pesak šljašteće beo, more je savršeno, a na plaži nema nikoga. Jedini posetioci koji se mogu videti su dva mlada pastira u lepršavim belim haljinama koje lokalci nazivaju djellabas. Rado će vam pozirati ispred foto-aparata, a zatim nastaviti da svoje stado vode do slatkovodnih izvora. Da li je ovo zaista Mediteran?

U Egiptu postoji ogroman broj mesta koje turisti iz najrazličitijih delova sveta masovno posećuju. Ali, osim piramida i grobnica, Kaira i Luksora, ulickanog Šarm el-Šeika i ostalih popularnih mesta za ronjenje i krstarenja na crvenom moru, još uvek postoje mesta koja turisti tek počinju da otkrivaju.

Nezavisni turisti sa više avanturističkog duha iznajmljuju džipove i obilaze mesta u pustinji ili istražuju mirnije hipi plaže Sinaja, ali u poslednje vreme i tur-operateri počinju da nude drugačiju stranu Egipta i otkrivaju plaže koje su do sada bile rezervisane samo za Egipćane.

Iz nekog razloga, turisti imaju tendenciju da prenebregavaju drugu obalu Egipta, onu duž Mediterana, koja se prostire na čitavih 930 kilometara od granice sa Gazom na istoku do Libije na zapadu.

Aleksandrija, 200 km severozapadno od Kaira, nesumnjivo je dragulj egipatskog Mediterana i na toj strani obale mesto koje najviše privlači turiste. A lako je i videti zašto: starinski kolonijalni hoteli i čajdžinice kao što su Cafe de La Paix, zatim Cecil, Kleopatra i Portofino otkrivaju istoriju. Pored mora postoji promenada duga 20 kilometara, a kao kruna Nova Biblioteka Aleksandrija kao komemoracija originalne Aleksandrijske biblioteke, najveće biblioteke u antičko doba. Kao proizvod zajedničkog napora egipatske vlade i UNESCO, ova građevina otvorila je svoja vrata 2002. kao super-moderan arhitektonski dragulj, oblika okruglog diska koji predstavlja sunce.

Za nekoliko godina biće otvoren podvodni muzej u čiju izgradnju je uloženo 140 miliona US$, a u njemu će se nalaziti i palata Kraljice Kleopatre. Aleksandrija je čuveni grad koji naravno vredi posetiti, ali odatle pa do granice s Libijom ima još čitavih 500 km - i ničeg osim plavog mora i uspavane beduinske zemlje.

Ako iznajmite auto ili sednete na autobus i krenete na tu stranu, letovališta oko Aleksandrije će brzo ostati za vama, a pored mora ćete videti pastire kako vodaju svoja stada, dok neki čak igraju fudbal na sred druma, ili se mole, sasvim ubeđeni da će ih Bog zaštititi. U daljini tamno smeđe kamile kaskaju kroz palmine parkove koje okružuju spartanska sela šljašteće belih kuća. Duž obale razbacana su i male vojne kasarne u kojima mladi regruti provode više vremena dovlačeći vodu na magarcu nego što legitimišu prolaznike.

Upravo na toj obali je Aleksandar Veliki umočio noge 331. godine stare ere pre nego što je krenuo ka jugu i pokorio Egipat. Mnogo vekova kasnije, više od 80.000 vojnika sahranjeno je tokom Drugog svetskog rata duž 1.000 km dugog bojnog polja u Zapadnoj pustinji.

Na oko 130 km od Aleksandrije nalazi se fancy letovalište Porto Marina, omiljeno među stanovnicima Kaira i najmoćnijim egipatskim generalima, a odmah iza je selo El Alamein. Tu se od 22. oktobra do 5. novembra odigrala bitka koju je Čerčil opisao kao presudnu.

Oko 160 km dalje je Marsa Matruh, tradicionalno egipatsko letovalište u koje od 2010. počinju da sleću i avioni sa evropskim turistima.

Tokom letnjih meseci, pre svega u julu i avgustu, Marsa je puna Egipćana koji tu letuju, a bašte kafea su pune muškaraca koji na nargilu puše aromatični duvan dok žene obično nešto jedu. Gomila dece skače u vodu 7 km dugog kružnog zaliva, čiji jedan deo zauzima Romelova plaža, gde je Pustinjska lisica kovala planove bitaka u Drugom svetskom ratu.

Ne samo stranci, već i Egipćani dolaze da bi videli ruševine hramova Ramzesa II, sidrišta Ptolomeida, i pećinske crteže ranih koptskih Hrišćana, ali i da bi jeli u mnogobrojnim opuštenim morskim restoranima u kojima se služi sveža riba, lignje na žaru, dobre salate, pita-hleb, i sos od patlidžana.

Marsa je puna hotela. Preporučujemo skromni Riviera Palace Hotel, čiji je foaje ukrašen pojasima za spasavanje i prepariranim životinjama. Sobe su udobne, sa tersama koje gledaju na more.

Na 35 km izvan grada nalazi se Jaz, novi kompleks hotela sa 5 zvezdica, smešten iza šik plaže Almaza, koju okružuju tri mondenska letovališta.

U okolini Marse postoje mnogobrojne mirnije i manje popularne plaže, koje su izvan sezone bukvalno puste. Najbolje mesto za plivanje je plaža Agiba, 22 km zapadno, na glavnom putu puta ka mestu Sollum. Kod sela Sidi Barrani i Sidi Abdel Rahman takođe se mogu videti ostaci svetskih ratova: stare brodske olupine koje danas istražuju turisti-ronioci.

Na 20o km dugom drumu od Marse do gradića Sollum ka zapadu videćete sve manje ljudi. Možete se zaustaviti u nekim od beduinskih sela gde lokalni muškarci love ribu, gaje smokve i masline, i čini se da su otvoreniji nego mnogi Egipćani koje možete sresti u delti Nila. Njihove žene nisu pokrivene i rado će bebama koje drže u ruci pokazati strance koji su stigli u selo.

Jedino mesto od značaja na ovom pojasu je Sidi Barrani, trgovački grad u kojem možete za usput kupiti rezerve banana i slatkih pomorandži.

Na kraju druma nalazi se granični grad Sollum, a s druge strane peščane dine je Libija. U gradu gotovo da nema stranaca.

Tu se možete smestiti u vrlo bazičnom hotelu Sert, a soba za dvoje će vas izaći manje od 10 €. Za ručak preporučujemo piletinu na žaru, pirinač, i vreli pita-hleb. Po gradu ćete videti žene sa rukama potamnelim od kane i tetovažama na bradi i čelu. Rado će sa svojim bebama pozirati za fotografiju, ali će mnoge tražiti da vide fotografije vaših rođaka, i možda poljubit njihovu sliku uz reči jabarek fehom (nek ih Alah čuva).

Lokalci će vam se obratiti na arapskom sa ponekom italijanskom reči, što je podsetnik da je obližnja Libija nekad bila italijanska kolonija.

Poseban je užitak provesti makar jednu noć u Sollumu, gde se pruža ta divna mogućnost: preći granicu i zakoračiti u još udaljeniji svet Libije, ili krenuti ka jugu i udaljenim oazama zapadnog Egipta.

Većina turista koji prvi put dolaze u ovaj deo Egipta odlučuje se da im baza bude Aleksandrija ili Marsa. Ali sa malo mašte i avanturističkog duha možete krenuti u otkrivanje pustih plaža i beduinskih sela koja izgledaju baš kao Šarm el-Šeik pre 50 godina.

SMEŠTAJ

Luksuzna varijanta je kompleks hotela Jaz (Jaz Almaza Beach, Crystal i Oriental), a nalazi se 37 km zapadno od Marsa Matruh. Sedam dana all-inclusive košta oko 900 €.

Jeftinija opcija je vrlo prijatan Riviera Palace Hotel sa 3 zvezdice (+20 46 493 3045). Nalazi se u gradu Marsa Matruh, a sobe sa balkonom su oko 50 € za dvoje, uključujući polupansion.

RENT-A-CAR

U Aleksandriji postoji predstavništvo firme Avis, a auto je oko 60 € dnevno.

(Guardian)
Prevod: Uroš Veličković

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: