"Poluautoput" Novi Sad - Temišvar?

Deo sredstava od sada već sve izvesnije prodaje “Telekoma” biće usmeren u izgradnju poluautoputa Novi Sad - Ruma - Temišvar - potvrđeno je za “Novosti” u vrhu vojvođanske vlasti.

Izvor: B92

Petak, 09.04.2010.

13:08

Default images

Reč je, naime, o poluautoputu dugačkom 165 km, čija vrednost doseže 280 miliona evra.

Pošto je nedavno najavljena prodaja “Telekoma”, o izdvajanju dela tih sredstava za “banatsku magistralu” ovih dana su, kako nezvanično saznajemo, razgovarali ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić i predsednik vojvođanske vlade Bojan Pajtić.

- Očekujemo da bismo mogli da dobijemo veći deo sredstava potrebnih za izgradnju poluautoputa, a ostatak ćemo obezbediti koncesijom za izgradnju tunela kroz Frušku goru - kaže prof.Dragoslav Petrović, pokrajinski sekretar za nauku i tehnologiju, iznevši istovremeno i procenu da bi, pošto do naredne jeseni bude raspisan tender za novi, detaljniji projekat, gradnja mogla da bude otpočeta naredne godine, a trajala bi oko tri godine.

Prema predviđenom planu, poluautoput bi bio započet iz pravca Temišvara, od međe na srpsko-rumunskoj granici, prolazio bi kroz srednji Banat kraj Zrenjanina, ka Novom Sadu. Odatle bi tunelom kroz Frušku goru izašao na sremsku ravnicu i u četiri trake pružio se do autoputa Beograd - Zagreb.

Budući projekat će podrazumevati i izgradnju još jednog mosta na Tisi. Preusmeravanjem saobraćaja kroz tunel, kroz Frušku goru bi bio potpuno ukinut transport kamionima, što bi doprinelo očuvanju turističkih potencijala jedine vojvođanske planine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: