Rusi ne odustaju od brze hrane

Procenjuje se da 70 odsto građana Moskve redovno jede u restoranima brze hrane. Iako je svetska ekonomska kriza pogodila i Rusiju, lanci za brzu hranu u toj zemlji sa optimizmom gledaju u budućnost…

Izvor: B92

Četvrtak, 25.03.2010.

16:03

Default images

Jedan od najposećenijih Mekdonaldsovih restorana na svetu otvoren je pre 20 godina u centru Moskve – još za vreme Sovjetskog Saveza. Danas su pomfrit i Big Mek nomalan deo ruske svakodnevice. Posetioci kažu:

„Jevtinije je nego u normalnom restoranu. A vrlo je ukusno.“

„Dobra alternativa kada ne možete da kuvate kod kuće.“

Još ove godine, Makdonalds namerava da otvori 45 novih filijala u Rusiji. I drugi lanci restorana brze hrane uzdaju se u rusko tržište, koje je pre krize raslo i za 25 do 30 procenata godišnje.

Jede se puno mesa…

Na periferiji ruske prestonice nedavno je proradila fabrika mesnih prerađevina. Tu se proizvodi 80.000 hamburgera na sat. Italijanski koncern „Kremonini“ u tu fabriku je uložio sto miliona evra. Šef uprave koncerna Luiđi Kremonini, kaže:

„Poznajem Rusiju i odlučno verujem u ovu zemlju, jer se tu uvek jelo, i sada se jede, puno mesa. Osim toga, ovo je bogata zemlja.“

Ekonomska kriza nije mnogo potresla tu branšu, koja je izvukla korist od pada cene nekretnina i niskih troškova za personal. Zbog toga se i nemački lanci restorana, poput „Grilmastera“, uzdaju u rast ruskog tržišta.

Pored kobasica, hamburgera i pice, u Moskvi mogu da se kupe i tipično ruski specijaliteti za brzu konzumaciju, kao što su blini – neka vrsta palačinki sa različitim punjenjima. Mnogi Rusi to smatraju zdravijim od hamburgera. Taj specijalitet prodaje lanac restorana „Teremok“.

Aleksandra Namen / Saša Bojić

Izvor: Dw-world.de

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: