Ski komšiluk: Žabljak, Jahorina, Borovec

Ako za desetak dana zimskog odmora niste uspeli da zadovoljite svoju skijašku strast, ovi planinski centri nisu mnogo daleko, tako da možete i vikendom da skoknete do njih i sjurite se niz snežnu padinu. A ni viza vam nije potrebna.

Autorka: Gordana Golubović, Foto: Dalibor Danilović, Andrej Isaković, Aleksandar Stojanović, Jelena Vučetić
Izvor: Blic

Izvor: B92

Četvrtak, 14.01.2010.

06:40

Default images

ŽABLJAK, Crna Gora

VELIČANSTVENI PLANINSKI VISOVI

Zbog vrhova alpskih visina, izvanrednih vidikovaca, ogromnih prostranstava pod snegom i uređenih skijališta Durmitor je idealan za zimski odmor. U planinskom masivu postoje 22 markirane staze, ali je zbog bezbednosti najbolje skijati na uređenim skijalištima Žabljaka. Ovaj popularni crnogorski turistički centar i vazdušna banja, prostire se u Nacionalnom parku „Durmitor“, na 1.465 m nadmorske visine.

Ako kolima ili autobusom putujete iz Srbije, do Žabljaka možete doći preko Prijepolja ili Pljevalja. Od Beograda je udaljen blizu 400 km, vremenski oko šest sati vožnje.

Na Žabljaku postoje uslovi i za bavljenje paraglajdingom, a za autentični zimski doživljaj možete da se provozate konjskim sankama ili psećim zapregama.

STAZE

Za majstrore skijanja veliki izazova predstavlja najduža i najteža staza, Bobotov Kuk. Nalazi na 2.525 metara nadmorske visine, a dužina staze je 3.500 m. Za one manje iskusne na raspolaganju su staze „Savin kuk“, „Bosača“ i „Javorovača“, koja se nalazi na samom ulazu u naselje. Skijaške terene povezuje 8 vučenica i 4 dvoseda.

Dnevni ski-pas na Žabljaku ove zime košta 15 evra, noćno skijanje 8 evra, škola skijanja i iznajmljivanje ski-opreme po 10 evra. Na Javorovači su cene niže.
U neposrednoj blizini naselja postoje odliène staze za alpske i nordijske discipline, do kojih se stiže ski-busom. Uz Crno jezero su staze za skijaško trčanje. Za popularni langlaufom, hodanje na skijama, u samom naselju postoji obeležena staza i za nju nije potreban ski-pas.

PROVOD

Posle napornog dana na snegu opustite se u nekom od planinskih restorana uz durmitorsku pršutu, hleb u crepulji i jagnjetinu ispod sača. Izvrsnu domaću kuhinju služe restorani „Jezero“, „Koliba“ na Savinom kuku, „Katun“ na obali Crnog jezera i „Čudna šuma“ na Javorovači.

CENE

Sedmodnevni boravak u hotelu „Žabljak“ sa 2* u dvokrevetnoj sobi, na bazi polupansiona, koštaće vas 110 evra.
Blage padine i odliène staze za skijanje uvrstili su Jahorinu meðu najatraktivnije planinske centre
JAHORINA, Republika Srpska

STAZE ZA MAJSTORE SKIJANJA

Jahorinu s pravom nazivaju snežna lepotica, jer se priroda postarala da ovde sve izgleda potpuno savršeno. Ova planina ima izvanrednu konfiguraciju terena. Uređene staze Jahorine za sve olimpijske discipline omogućile su, kao što je poznato, održavanje Zimskih olimpijskih igara kao i drugih međunarodnih skijaških takmičenja.

Zimsko-turistička sezona zavisno od snežnih uslova počinje 15. decembra i traje do 15. aprila. Debljina snežnog pokrivača tokom zime iznosi u proseku 1,75 metara. Jahorina je od Beograda udaljena 320 km, oko šest sati vožnje preko Šapca, Loznice, Zvornika, Vlasenice i Pala.

STAZE

Najviši vrh je Ogorjelica sa 1916 m, a samo skijalište se proteže od 1300 do 1880 m visine. Postoji dvadesetak uređenih staza različite težine, povezanih sa 4 dvoseda, 8 ski-liftova i dva dečja ski-lifta. Za početnike i decu preporučuje se „bebi ski-staza“ pored hotela „Rajska vrata“. Na Jahorini ćete pronaći i staze za skijaško trčanje i za sankanje. Moguće je i noćno skijanje na najlepšoj stazi Poljice.

Dnevni ski-pas za odrasle košta 15 evra, a za decu do 14 godina 15 evra, sedmodnevni je 112, a dnevni za dečji ski-lift staje 10 evra. Sedmodnevni najam kompletne skijaške ili borderske opreme staje 70 evra, jedan čas u ski-školi košta 15 evra.

PROVOD

Preporučujemo restorane „Ognjište“ na Poljicama, „Kolibu“ u hotelu „Termag“ i piceriju „Etno“ na vrhu naselja Šator. Cene su pristupačne, pa tako ručak za jednu osobu košta oko 5 evra, kafa ili čaj koštaju od 1 do 2 evra, sokovi i pivo oko 3 evra, kuvano vino pet evra.

U diskotekama „Bord“ i „Lavina“ je najbolji noćni provod, a ako večeri želite da provodite u mirnijoj atmosferi, na raspolaganju vam je etnokafe „Pegi“.
Uz same ski staze nalaze se brojne gril kućice s terasama na kojima se preko dana možete odmoriti i okrepiti uz dobro poznate bosanske specijalitete s roštilja i tople i hladne napitke.

CENE

7 polupansiona u hotelu Bistrica sa 3*, u dvokrevetnoj sobi, iznosi 215 evra, dok će vas u hotelu Košuta sa 3* sedmodnevni boravak koštati 235 evra.
U 19. veku bio je lovni rezervat bugarskih careva, a danas je veliki ski-centar s vrhunskim hotelima, modernim ski-liftovima i savremenim ski-stazama
BOROVEC, Bugarska

SLALOM KROZ BOROVU ŠUMU

Borovec je najveće i najstarije planinsko mesto i ski centar u Bugarskoj. Savršena kombinacija geografskog položaja i klime svake zime privlači skijaše iz čitave Evrope. Borovec leži na severnim padinama planine Rila, u podnožju najvišeg vrha na Balkanu, Musala (2925m). Pokriven je gustom borovom šumom, a prostire se na nadmorskoj visini 1.150 i 1.350 metara.

Od Beograda je udaljen 461 km, odnosno oko šest sati vožnje preko Niša i Sofije. Od glavnog grada Bugarske do zimskog centra 72 km, a od Samokova svega 10 km.

STAZE
Borovec skijašima nudi 17 dobro uređenih staza na nadmorskoj visini između 1.315 m i 2.543 m. One odgovaraju standardima za internacionalna takmičenja u alpskim disciplinama, uključujući i svetske šampionate.

Na skijalištu Sitnjakovo ima osam staza, a do njih se dolazi žičarom čija je početna stanica kod hotela „Rila“. Četiri staze su u okviru skijališta Jastrebec, a do njih vozi žičara koja polazi od hotela „Samokov“. Pet najviših saza su u ski regiji Markužik. U ski-centru postoje i staze za kros-kantri i biatlon, duge 3,5 i 10 km. Pojedine staze se noću osvetljavaju reflektorima, a ski-pas za noćno skijanje košta 12 evra. Za šest dana korišćenja žičara u zimskom centru odrasli treba da izdvoje 135 evra, dok je ski pas za decu, za isti period, 70 evra. Dnevni najam ski opreme je 20 evra.

PROVOD

Najpopularnija diksoteka nalazi se u hotelu „Rila“, a dobar provod čeka vas i u brojnim restoranima i barovima. Ispred većine brvnara-restorana i barova nalaze se promoteri, koji će vas dozivati i mešavinom raznih jezika nuditi hranu i provod. Pivo, koka-kola ili sok su evro do dva, neskafa evro i po, pica oko 5 evra. Cene u ski-kafeima su malo više, pa tako topla čokolada u brvnari na stazi staje oko 2,5 evra.

CENE

7 noćenja sa doručkom u hotelu „Mura“ sa 3*, u dvokrevetnoj sobi, iznosi 169 evra, a u hotelu „Flora“ sa 4* sedmodnevni polupansion koštaće vas 239 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: