Nova godina za klabere

Nekadašnja fabrika Westergasfabriek u Amsterdamu, tehno meka Berghain u Berlinu, ili stara plinara Arma 17 u Moskvi? Guardian rešava vaše nedoumice.

Izvor: B92

Utorak, 29.12.2009.

07:00

Default images

AMSTERDAM

Smeštaj: Hotel Toren (00 31 20 622 60 33; thetoren.nl) nalazi se u zanimljivoj zgradi, na tihom delu najšireg amsterdamskog kanala Keizersgracht, nekoliko minuta hoda od kuće Ane Frank i nekih dobrih pabova i restorana. Svaka soba je drugačija: neke su prostrane i moderne, a druge uređene u tradicionalnom stilu. Dvokrevetne su od €195.

Klopa: ne dozvolite da čekajući za sto gubite dragoceno vreme za klabing – jedite na brzaka. Sirova haringa je lokalni specijalitet, a u gradu ima na desetine kioska haringhuis. Najbolji je Zeebanket van Altena, pored muzeja Rijksmuseum u ulici Jan Luijkenstraat.

Novogodišnja noć: Nakon što je zatvorena 1960ih, fabrika Westergasfabriek bila je napuštena sve do 2003, kada je renovirana i pretvorena u kulturni centar za galerije i restorane, sa koncertnom dvoranom za 3.500 osoba smeštenom u nekadašnjem rezervoaru za gas cilindričnog oblika. Lokalni tehno promoter Awakenings od početka u rezervoaru organizuje celonoćne novogodišnje žurke. Cena karte je oko €60.

Jutro posle: Prošetajte se nekad zapuštenim kvartom Jordaan. U krivudavim ulicama danas se nalaze ušuškani pabovi i kafei, sa opuštenom, studentskom atmosferom.

BERLIN

Smeštaj: Iako je u neku ruku bezizražajan, Intercity Hotel (00800 7846 8357; intercityhotel.com) ima jak argument: perfektnu klabersku lokaciju odmah pored glavne železničke stanice Ostbahhnhof. Dvokrevetne su od €107.

Klopa: Za pravi nemački meni i odličnu atmosferu, idite u Alte Pumpe (030 2648 4265; altepumpe.de) koji je smešten u crpnoj stanici u ulici Lützowstrasse. Tražite sto pored kotla i pogonskih točkova – prvoklasno mesto za fotografisanje.

Novogodišnja noć: Ostfunk party u klubu U3 Tunnel Club (u3-tunnel.de) je metro stanica izvan upotrebe, ispod trga Potsdamer Platz. Odatle možete lako obići čitav niz klubova oko stanice Ostbahnhof, a nikako nemojte propustiti Berghain (berghain.de), tehno meku u nekadašnjoj elektrani.

Jutro posle: U Berlinu, jutro posle je samo produžetak prethodne noći. Tresor (tresorberlin.com), je kolosalni klub takođe u jednoj staroj elektrani.
Photo: bartvanpoll / Flickr
ANTVERPEN

Smeštaj: Hotel Postiljon (00 32 3 231 75 75; hotelpostiljon.be) je nekoliko minuta hoda od pijace Grote Markt. Dvokrevetne su od €80.

Klopa: Prvo svratite na jedno ili dva piva sa lokalcima, koji se na Grote Markt skupljaju da sruče nekoliko krigli čuvenog De Koninck u nekoj od tradicionalnih kafana kao što je Den Engel. Posle toga možete na večeru u najbolji restoran u gradu, Velvet Lounge (00 32 3 237 39 78; velvetlounge.be, rezervacija je neophodna).

Novogodišnja noć: Udesite da večera traje do posle ponoći, i posmatrajte vatromet sa broda na reci Schelde. Veče završite na u klubu Magiq Speigelten (magiq.be) u kvartu Hoboken gde se održava Dead Celebrity Ball. Druga varijanta je klub Petrol (00 32 3 226 49 63; petrolclub.be) niže niz reku.

Jutro posle: Kupite slatkiše u Patisserie Schoenaers u ulici Belgielei 109 (00 32 3 230 71 98; schoenaers.be) i uputite se stadspark (gradski park) koji je idealan za novogodišnju šetnju.

MADRID

Smeštaj: De Las Letras (00 34 91 523 7980; hoteldelasletras.com) je možda malo skuplji, ali sa krovne terase se pruža fantastičan pogled na grad koji se sprema za ponoć. Savršeno doterane sobe će biti od pomoći i za mamurluk. Dvokrevetne su od €183.

Klopa: Zaboravite formalne večere, i fokusirajte se na bodegas i tapas barove kojih ima svuda. Za najbolje važe Tabernilla del Gato Amadeus (Calle Cristo) i Juana La Loca (Plaza de Puerta de Moros).

Novogodišnja noć: Glavno okupljanje je na trgu Puerta del Sol. Ponesite nekoliko boca kave, kao i grožđe – u ponoć će sat zvoniti 12 puta, a po tradiciji se za svako zvono uzima po jedno zrno grožđa.

Jutro posle: To je trenutak kada žurka zaista počinje: Space of Sound Festival (spaceofsoundfestival.com) počinje u 10 ujutro i održava se u glavnoj sportskoj dvorani Telefonica Arena u koju staje 12.000 osoba, sa 42 DJ-a u šest prostorija. Karte su €80.

MOSKVA

Smeštaj: Hotel Savoy (Oтель Саво́й – 00 7 495 620 8500; savoy.ru) ima dvokrevetne sobe za €110.

Klopa: Najbolja hrana je gruzijska, tako da možete večerati u restoranu Mama Zoya (16d Frunzenskaya Naberezhnya, 00 8 499 242 85 50) – cene su u razumnim rasponima, a restoran je smešten na brodu preko puta Gorki Parka. Dekor je pomalo neobičan, ali je pogled preko reke nezaboravan.

Novogodišnja noć: Minimal tehno party u bivšem industrijskom kvartu, najočigledniji je pokušaj Moskve da što više liči na Berlin. Kompleks klubova Arma 17 (www.arma17.ru) smešten je u staroj plinari iza železničke stanice Kursky (Ку́рский вокза́л) gde gostuju tehno heroji.

Jutro posle: Prošetajte kroz hladan vazduh Gorky Parka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: