Jahorina i Bansko - jeftino i dobro

Moderna skijališta, lepa priroda i povoljne cene mame na nova odredišta

Izvor: Jutarnji.hr

Izvor: B92

Petak, 30.10.2009.

07:00

Default images

Jahorina - idila u blizini

Na samo tridesetak kilometara udaljenosti od Sarajeva nalazi se Jahorina, domaćin Zimskih olimpijskih igara 1984. godine. Staze su ukupne duljine 20 km, a nalaze se na visinama od 1200 do 1900 m. Skijaški sistem obuhvaća 4 žičare s dvosjedima i 4 ski lifta ukupnog kapaciteta više od 7500 skijaša na sat.

Velik dio planine proglašen je nacionalnim parkom. Crnogorične šume bogat su izvor svježeg i mirisnog zraka, a i lijepa scenografija za duge šetnje. Za one koji žele isprobati i čari noćnog života, Jahorina i obližnje Sarajevo imaju štošta za ponuditi.

Postoje i staze za skijaško trčanje, kao i mogućnost noćnog skijanja, a ako vam sve te aktivnosti dosade, možete unajmiti motorne sanjke i uživati u vožnji i razgledavanju snježne idile. Također, tu je i škola skijanja za one koji žele naučiti ili se podsjetiti ove vještine. Ne zaboravite posjetiti Sarajevo i složiti svoju sarajevsku priču uz slatkiš ratluk, burek, ćevapčiće...

Posljednjih je godina Jahorina postala popularno skijalište, što može zahvaliti popularnim cijenama smještaja, ali i odličnoj ugostiteljskoj ponudi. Na samim ski stazama smještene su brojne grill kućice s terasama na kojima se možete dobro okrijepiti nakon skijanja. Za okrjepu će dobro doći poznati bosanski specijaliteti s roštilja te topli i hladni napitci.

Bansko - šarm i tradicija

U ovoj vas zemlji očekuje tipična slavenska gostoljubivost koju ćete osjetiti već pri prvom susretu sa slučajnim prolaznikom, a može vam ponuditi i kvalitetnu, cjenovnu pristupačnu i relativno mladu skijašku destinaciju - skijalište Bansko. Sedamdeset kilometara staza u Banskom jamči odličan skijaški osjećaj početnicima i naprednim skijašima.

Gradić i skijalište Bansko smješteni su 150 km južno od glavnoga grada Sofije, što ih čini odličnom polazišnom točkom za zimski turizam u kombinaciji s razgledom okolice i glavnoga grada. Sam je gradić samo 10 km udaljen od skijališta i izravno povezan s gondolom koja polazi iz grada. Posljednjih se godina u infrastrukturu i smještajne kapacitete tog skijališta uistinu mnogo uložilo. Staze su odlično uređene, većina ih prolazi kroz šumu, a za snowboardere je izrađen i zabavni park.

U zimsku priču modernog skijališta odlično se uklapa i jedinstvena bugarska arhitektura, kao i vješt spoj tradicije i povijesti. Šarmantne i ugodne tradicionalne taverne, zvane mehana, nude bogatu ponudu tradicionalnih jela i finih bugarskih vina. A kad ste već tu, bilo bi šteta ne posjetiti drugi dio planine Pirin, proglašen UNESCO-ovom prirodnom baštinom, gdje će vas dočekati jezera, zaleđeni vodopadi, špilje...

Zahvaljujući svim tim karakteristikama ovo je skijalište zanimljivo i obiteljima i mladima željnim provoda, a nije naodmet ni to što je izvanpansionska ponuda bogata i raznolika, a cijene izrazito povoljne. Sve to čini dobitnu kombinaciju za puno, puno dobre zabave tijekom skijanja i nakon njega.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: