Pečuj, prestonica kulture 2010

“Grad bez granica” će biti moto Pečuja tokom 2010. kada će zajedno sa sa Istanbulom i Esenom nositi titulu Evropske prestonice kulture.

Izvor: B92

Izvor: B92

Četvrtak, 29.10.2009.

07:00

Default images

Po mnogima najlepši grad u Mađarskoj posle Budimpešte, Pečuj je poznat po mnogobrojnim crkvama, dobrim muzejima i blagoj klimi. Pečuj ima i najduža leta u Mađarskoj, jer je smešten u dolini koja je od hladnih vetova zaklonjena niskom planinom Meček.

ATRAKCIJE

Székesegyház Katedrala je najgrandioznija crkva u regionu, sagrađena u 12. veku na temeljima crkve iz 5. veka. Za vreme Turaka crkva je korišćena kao skladište, a današnji oblik je dobila 1891. nakon temeljne rekonstrukcije. Obnovu je nadgledao bečki arhitekta Friedrich von Schmidt, koji je zaslužan za reprodukciju romaničkog stila stare katedrale.

Džamija-crkva na trgu Széchenyi tér, je nekadašnja Džamija Gazi Kasim Paše iz otomanskog perioda pretvorena u hrišćansku crkvu, ali je jedina učinjena promena Isusovo raspeće postavljeno iznad mihraba, niše u zidu okrenute ka Meki. Čak su i originalni arapski natpisi u unutrašnjosti ostali netaknuti.

Barbakán je kula kružnog oblika iz 15. veka koja čini deo sistema zidina nekadašnje biskupske tvrđave. Tvrđava je sagrađena za posetu vojskovođe Pála Kinizsija 1498. godine, u periodu kada su zbog pretnje turskih napada na jugu Mađarske modernizovani i pojačani odbrambeni sistemi tvrđava i gradova.

Biztosító je zgrada osiguravajućeg društva bogato ukrašena keramikom, koju je projektovao proslavljeni mađarski arhitekta Sándor Dévényi. Zgrada ima veliko dvorište, a ulazna vrata, ograda i balkoni su od kovanog gvožđa u mediteranskom stilu. Ispod zgrade je izgrađena jedna od prvih podzemnih garaža u Pečuju.

Srpska pravoslavna kapela Svetog Simeona Stolpnika – Turci su tokom svoje vladavine rušili hrišćanske crkve ili ih pretvarali u džamije, ali su istovremeno uspostavili srpsku episkopiju za veliki broj srpskih plaćenika u njihovoj vojsci, dok je katoličko sveštenstvo plaćalo porez srpskoj episkopiji. Prema pisanih dokumentima u Pečuju je za vreme Turaka postojala i srpska pravoslavna crkva, ali je kasnije pretvorena u kafanu.

Franjevačka crkva se nalazi na mestu srednjovekovne crkve koju su Turci nakon okupacije pretvorili u džamiju. Crkva je u današnjem obliku eklektičnog stila, a poslednja adaptacija je izvršena 1925. godine. Franjevci imaju dugu istoriju u Pečuju, a prvi put se spominju oko 1280. godine.

Džamija i minaret Hasana Jakovalija je jedina turska bogomolja sačuvana u Mađarskoj.

Sinagoga je sagrađena je 1869. godine u romaničkom stilu, a jedan od arhitekata koji su učestvovali u projektu je bio je i Frigyes Feszl, najpoznatiji po koncertnoj dvorani Pesti Vigadó u Budimpešti. Zgrada pored sinagoge je nekadašnja jevrejska škola, u čijem se dvorištu nalazi mala sinagoga.

TV-torony (TV toranj) visok je skoro 200 metara, a za posetioce postoji vidikovac sa restoranom na 75 metara visine. Toranj je sagrađen početkom 1970ih na Mečeku, na vrhu Mišina koji sa 535 metara nije najviši, ali je najbliži gradu, kao i ceo kraj koji je za lokalce najdostupnije izletište. Po lepom vremenu sa terase tornja vidi se Dunav.

Mala pruga je železnica s uskim tračnicama na Mečeku koja je sagrađena dobrovoljnim radom 1960ih, a danas je turistička atrakcija. Pruga povezuje Zoološki vrt i Luna park, duga je 570 metara, i predstavlja najkraću deonicu male železnice u Mađarskoj. Zoološki vrt takođe je sagrađen dobrovoljnim radom lokalaca početkom 1960ih, a danas ima oko 400 jedinki životinja sa pet kontinenata. Luna park, produkt radne akcije Jedan dan za Pečuj iz 1961, danas ima pedesetak igara, među kojima su voz smrti, džinovski točak, i začarani dvorac.
Nacionalno pozorište - Photo: Csörföly Dániel / Wikimedia Commons
KAKO STIĆI

Pečuj se nalazi blizu granice sa Hrvatskom, a do pograničnog mesta Donji Miholjac ima manje od 40 km.

Do Budimpešte saobraća nekoliko vozova dnevno, ali su obični putnički dosta spori, dok se ekspres vozom stiže za malo više od 2 i po sata. Postoje i svakodnevni direktni vozovi do Osijeka, Sarajeva, i Beča. Autobuske linije postoje za maltene sve pravce.

SMEŠTAJ

Boszorkany Hostel (Boszorkány u. 2; tel: +36 72-501-500) je nedavno renoviran, spavanje je jeftino, a hostel je smešten u podnožju planine Meček, desetak minuta od centra grada. Dvokrevetne sobe su oko 30 €, a na dve dvokrevetene sobe ide jedno kupatilo. Gostima je na raspolaganju i mini kuhinja sa frižiderom, šporetom i sudoperom.

Nap Hostel (Kiraly utca 23-25) nalazi se u glavnoj pešačkoj ulici u istorijskom centru, u zgradi iz 1885. godine. Sobe su prostrane, kupatila su osavremenjena, gostima je na raspolaganju kuhinja, a sa balkona se pruža pogled na panoramu grada i planinu Meček. Dvokrevetna soba (kupatilo se deli) košta oko 45 €, a spavanje u višekrevetnoj sobi je 12 € po osobi.

Hotel Laterum (Hajnóczy József utca 37-39; tel: +36 72 252 108) je hotel sa 3 zvezdice sa prostranim i udobnim sobama, a najjeftinija dvokrevetna je oko 50 €. Hotel Laterum je posebno omiljen među učesnicima seminara i za slične grupne posete, jer na više ljudi daje relativno veliki popust.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: