Mersin, neizvikana Turska

Turski grad Mersin je idealna destinacija za one koji bi da ih zapljusne talas popularne turske atmosfere, a da pritom izbegnu horde turista i potroše manje novca.

Izvor: B92

Izvor: B92

Utorak, 15.09.2009.

06:55

Default images

Grad u južnoj Turskoj, na mediteranskoj obali, glavni grad istoimene provincije sa najvećom lukom posle Istanbula. Među evropskim turistima još uvek nije zaživela svest da Mersin može biti zanimljiva destinacija. I dalje ga u najvećem broju posećuju sami Turci.

Mersin ne zaostaje mnogo kada su u pitanju, restorani, kafei, klubovi, nezaobilazne riblje pijace, opera, bioskopi. Turska atmosfera je itekako prisutna. Mersin ima i privlačnu prirodu sa brdašcima, rekama, vodopadima i stablima ananasa, limuna i banana.

Tako da se sve čari Turske sreću i u Mersinu, a u njima možete uživati uz mnogo manji trošak. Duge čiste peščane plaže, i duž čitave obale, u senci palmi, pešački bulevar od 12 km, jedan od najvećih u Evropi. Pregršt sunčanih dana, a zime dosta toplije nego u ostalim delovima Turske.

Dva najveća hotela su Mersin Hilton na samoj obali, i u samom centru Taksim hotel. Turista jedva da ima. Gradom dominiraju stambene zgrade od 3 do 20 spratova visoke, u čijem su prizemlju najčešće smeštene radnje.

U Mersinu se nalazi Mertim Tower, sa oko 180 m visine, drugi po veličini oblakoder u Turskoj. Izgrađen je 1987. i ima 52 sprata.

Akcije po gradu

Za cirkulisanje po gradu koristite taksi. Centar je najbolje istražiti pešice, a za orijentaciju treba koristiti pešački bulevar.

Ukoliko ste za šoping, posetite veliki tržni centar Forum Mersin. Sijaset prodavnica raspoređenih na 3 sprata u 2 zasebne zgrade, spolja odvojene bulevarom, a povezane mostom. Restorani, McDonald's, bioskopi i šarolike radnje najrazličitijih modnih marki privlače pažnju lokalaca i malobrojnih turista.

Atatzrkova kuća je zdanje smešteno u najvažnijoj i najprometnijoj aveniji grada Avenija Ataturk. U prizemlju ovog muzeja mogu se videti fotografije i stvari koje su nekada pripadale velikom vođi Mustafi Kemalu Ataturku.

Internacionalni muzički festival održava se u septembru i oktobru i uključuje brojne koncerte klasične muzike, izložbe, balete i performanse.

Muzej Mersin nalazi se u samom jezgru grada i nudi bogati opus kamenih eksponata iz različitih vremenskih perioda.

Karatepe je bio bitan istorijski grad krajem 12 veka p. n. e. Ruine gradskih zidina mogu se i danas videti. Treba posetiti i jedno parče prirode poznato kao Goksu-delta, stecište velikog broja ptica. Posebno je zanimljivo u jesen kada se jata ptica preko Turske sele u Afriku.

Okolina Mersina

Cesmeli je kupalište koje se nalazi 20 km od Mersina sa mnoštvom plantaža limuna. Ovde nećete naći velike prodavnice, već načičkane tezge, minijaturne turske kafee i privlačne peščane plaže.

Kizkalesi (devičanski zamak) mesto nazvano po zamku izgrađenom na vodi. Postoji legenda koja kaže da je nekada davno jedan kralj imao prelepu ćerku koju je pratilo prokletstvo da će umreti od ujeda zmije. Da bi izbegao ovu tragediju kralj je naredio da se zamak izgradi na moru. Međutim, princeza je svakoga dana dobijala sa obale korpe svežeg voća. U jednoj od njih našla se i zmija, pa je tako i kletva ispunjena. Kizkalesi je živopisno mestašce sa intimnom atmosferom, dobrim restoranima i zanimljivom plažom.

Nedaleko od Mersina nalazi se ribarsko naselje Narlikuyu. Posetite ga zbog izvrsnih ribljih specijaliteta. Tamo ćete naći dobar raki, alkoholno piće sa ukusom anisa, slično rakiji. Narlikuyu je poznat i po dubokoj pećini Hemel en Hel sa bogatim pećinskim ukrasima. Zovu je i pećina astme, pa oni koji boluju od astme i bronhitisa dolaze baš ovde zbog vazduha koji se smatra jako lekovitim za disajne puteve.

Anamur je simpatični gradić u planinama, okružen plantažama banana. Udaljen je oko 2 sata vožnje od Mersina. Tu ćete videti Anamur zamak sa koga puca pogled na okolna mesta.

Put od Anamura do ostrva Silifke provlači se kroz planinske useke, sa kojih se pruža pogled na tirkizno mediteransko more.

Kako stići

Na 70 km od Mersine nalazi se četvrti po veličini grad u Turskoj, Adana, u kojem je aerodrom, ujedno i najbliži. Let od Adane do Mersina traje 45 minuta. Grad je dobro povezan sa Istanbulom i Ankarom. Na svakih sat vremena ide voz iz Adane do Mersina i obratno.

Kuhinja Mersina

Ne možete otići iz Mersina, a da ne probate Tantuni, grilovano srneće meso urolano u pite. Ima ih u svakom lokalnom restoranu. Vrlo su popularna jela sa iznutricama: pluća, mozak, bubrezi, džigerica i sl. Najviše se naručuju supe sa ovakvim sastojcima, i to u sitne sate posle alkoholisanja. Treba probati i biberli ekmek neku vrstu pice sa začinjenim sosom i mesom.

Cezerye – lokalni slatkiš u kojem su izmisksani šargarepa, smokve, orasi, bademi i lešnici. Kerebiç je još jedna poslastica u vidu loptica od testa prekrivenih pistaćima i slatkih šlagom na vrhu.

Na svakom ćošku može se kupiti Salgam – slankasti bistri sok od povrća, sumanutog ukusa, idealno piće za vrele dane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: